Интелигентно термично управление: клапанът изключва охлаждането на буталото

10 януари 2020, 13:00

Pierburg GmbH е разработила електромагнитен клапан, който изключва охлаждането с масло на буталата при нужда. Той вече е преминал в серийно производство.

Охлаждането на буталото обикновено се осъществява чрез дюзи, които разпръскват потока на маслото от помпата за двигателно масло във вътрешната страна на буталото, за да се отдели излишната топлина. Когато новият електромагнитен клапан е включен, потокът от масло, водещ към дюзите, се прекъсва.

Опцията за изключване на охлаждането на буталото има няколко предимства. Когато двигателят работи с частично натоварване, охлаждането на буталото не е необходимо и дебитът на маслото за охлаждане е изключен, натоварването на маслената помпа намалено и съответно – емисиите на CO 2 ще бъдат намалени. Освен това, по време на фазата на загряване, двигателят ще достигне работната си температура по-бързо, със съответно намаляване на неизгорелите въглеводороди (НС).

Новият електромагнитен клапан е разработен на базата на вече съществуващи клапани за управление на променливи маслени помпи и е малък и лек благодарение на подпомогнатата от симулация конструкция на задвижването и оптимизираните геометрии на потока. Следователно той може да бъде монтиран в различни точки, например в корпуса на модула за масления филтър или в блока на двигателя.

Източник: Pierburg

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!