Датчици за температура на отработените газове

13 януари 2020, 6:00

Датчикът за температура на отработените газове (EGTS), който се намира пред дизеловия катализатор  и / или пред дизеловия филтър за твърди частици (DPF), измерва температурата на отработените газове и я преобразува в напрежение. След това се подава обратно към ECU сигнал за напрежение с цел да се контролират условията на двигателя за ефективно намаляване на емисиите.

Характеристики и предимства

Малки размери и силно чувствителни
  • Технологията за обработка на DENSO, използвайки фини керамични частици, произвежда малък, точно оформен термистор (сензорен елемент).
  • Сензорната част, която се вкарва в изпускателната тръба с термистора, е структурирана на една тръба, а не двутръбна структура на конвенционалните сензори за температура на отработените газове. По този начин се постига намаляване на обема с над 90 процента в сравнение с конвенционалните сензори за температура на отработените газове.
  • Сензорната част и оформеният термистор гарантират висока чувстителност – отнема по-малко от 7 секунди за промяна от стайна температура на 1000 градуса по Целзий.
Висока точност
  • Датчикът за температура на отработените газове открива температури в рамките на ± 10 градуса от действителната температура, въпреки малкия си размер.
  • Възможност за измерване в температурни граници от – 40 градуса по Целзий до 1000 градуса по Целзий.
Устойчивост на топлина и вибрации
  • Издръжливост на напрежения на сензора в изпускателната система.
  • Способен да издържа на вибрации дори в близост до двигателя.

Характеристики

Начин на действие

Датчикът за температурата на отработените газове (EGTS), който се намира пред дизеловия катализатор (DOC) и / или пред дизеловия филтър за твърди частици (DPF), измерва температурата на отработените газове, превръща сигнала в напрежение и го връща към ECU с цел да се контролира състоянието на двигателя за ефективно намаляване на емисиите.

С подобрената ефективност на измерване на температурата, се подобрява контролът след впръскване и количеството на прахови частици. Управлява се регенерацията на DPF, което води до по-чисти емисии, както и повишена ефективност поради по-малко количество гориво, необходимо в процеса на регенерация на DPF. В допълнение, катализатора се осигурява срещу прегряване.

Премахване и инсталиране

Изключете сензора от конектора, разхлабете гайката на монтажната резба и го извадете. Инсталирайте новите сензори със зададената стойност на въртящия момент от производителя на автомобила. Свържете конектора на сензора. Включете двигателя и проверете дали изпускателната система работи правилно.

Препоръчителен момент на затягане при монтаж 30 +/-6Nm

Възможни откази

Силната вибрация може да прекъсне връзката на вътрешните проводници, прекомерно високата температура (над 900 градуса по Целзий) може да причини отклонение на съпротивлението на термисторния елемент, а силно прегънатите проводници (по-малко от 20 mm диаметър на огъване) могат да причинят скъсване на проводника.

Симптоми
  • Понижена ефективност на горивото: Регенерацията на DPF може да отнеме повече време, което води до увеличаване на разхода на гориво.
  • Лоша управляемост: Регенерацията на DPF може да се случи на по-кратък интервал от нормалното и да причини неудобства по време на шофиране.
Превенция и решение
  • Проблем със сензора може да доведе до включване на предупредителната лампа на двигателя. Тази повреда се съхранява като код за диагностика на неизправност (DTC) в ECU на двигателя и може да бъде проверена чрез инструмент за сканиране. Ако основната причина за повреда е дефектен сензор, той ще трябва да бъде заменен.

Източник: Denso

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!