Сигурните очи спасяват животи: Как инженерите на Bosch иноватират 95-годишния сенник

13 януари 2020, 13:00

Новият виртуален сенник на Bosch значително подобрява безопасността и комфорта на водача:

  • Слънчевите отблясъци причиняват хиляди автомобилни инциденти годишно, почти два пъти повече от всяко друго състояние, свързано с времето.
  • Виртуалният сенник (Virtual Visor) разполага с един, прозрачен LCD панел, насочена към водача камера с AI софтуер за разпознаване, анализ и проследяване.
  • Д-р Стефен Бернс: „Някои от най-простите иновации оказват най-голямо влияние и Virtual Visor променя начина, по който шофьорите виждат пътя.“
  • Bosch в CES®: Виртуаленият сенник е обявен за най-доброто от иновациите в CES 2020 Innovation Awards.
Новият виртуален Visor на Bosch значително подобрява безопасността и комфорта на водача

Bosch преосмисля безопасността и комфорта на водача, внасяйки един от най-пренебрегваните интериорни компоненти в светлината на прожекторите –  сенника. Слънцето причинява два пъти повече автомобилни катастрофи, отколкото всяко друго състояние, свързано с времето поради временна слепота. Националната администрация за безопасност на движението по магистрали съобщава за хиляди автомобилни катастрофи, свързани с отблясъци всяка година, а друго проучване сочи, че рискът от автомобилна катастрофа е 16 процента по-висок при ярка слънчева светлина отколкото при нормалното време. Традиционният сенник не е оборудван, за да отговори по подходящ начин на тази грижа за безопасността. В най-добрия случай той блокира част от слънцето от очите ви, но заедно с него част от видимостта.

Bosch предлага решение с революционния Virtual Visor, прозрачен LCD и интуитивна камера, които напълно заместват традиционния сенник на автомобила. Технологията на Bosch използва интелигентни алгоритми, за да блокира интуитивно отблясъците на слънцето, а не гледката на пътя напред.

„За повечето шофьори по света сенника, както ни е известно, не е достатъчен за избягване на опасни слънчеви отблясъци – особено в зори и здрач, когато слънцето може значително да намали зрението на шофьорите“, казва д-р Steffen Berns, президент на Bosch Car Мултимедия. „Някои от най-простите иновации оказват най-голямо въздействие и Virtual Visor променя начина, по който шофьорите виждат пътя.“

Виртуалният сенник, който бе отличен като най-добра иновация в наградите CES 2020 в Лас Вегас. Virtual Visor получи награда за иновации в категорията „Развлечения и безопасност в превозното средство“, като получи най-високите оценки от съдийски състав, който включва дизайнери, инженери и членове на технологичните медии.

Сенник, подходящ за бъдещето

Virtual Visor свързва LCD екран с камера за наблюдение на водач или пътник, за да проследи сянката на слънцето на лицето на водача. Системата използва изкуствен интелект, за да открие водача в изображението от камерата, обърната към него. Тя също така използва AI за определяне на ориентирите на лицето – включително къде се намират очите, носа и устата – така че да може да идентифицира сенки по лицето. Алгоритъмът анализира гледката на водача, потъмнявайки само частта от дисплея, през която светлината удря очите на водача. Останалата част от дисплея остава прозрачна, вече не затъмнява голяма секция от зрителното поле на водача.

„Открихме в началото на разработката, че потребителите настройват традиционните си сенници, за да хвърлят винаги сянка върху собствените си очи“, казва Джейсън Цинк, технически експерт за Bosch в Северна Америка и един от създателите на виртуалния Visor. „Тази реализация бе изключително полезна за опростяване на концепцията на продукта и подхранване на дизайна на технологията.“

Творческото използване на технологията с течни кристали за блокиране на конкретен източник на светлина намалява опасните слънчеви отблясъци, дискомфорта на водача и риска от аварии; освен това увеличава видимостта, комфорта и безопасността на водача.

Иновация от кошчето

От първоначалната фаза на идея и концепция до тестване и създаване на прототипи, Virtual Visor е решение отдолу нагоре, станало възможно благодарение на иновационната култура, създадена в Bosch. Служителите се насърчават да прилагат старт-ъп методологии, за да потвърдят предимствата за клиентите, пазарния потенциал и осъществимостта на нови идеи, които след това се утвърждават и се одобряват за развитие.

„Ние изградихме култура около овластяване на нашите сътрудници, поставяйки ги на мястото на водача“, заяви Майк Мансуети, президент на Bosch в Северна Америка. Виртуалният Visor е разработен от екип в Северна Америка като част от вътрешните иновационни дейности на Bosch. „Като водещ световен доставчик на технологии ние разбираме, че иновациите могат да дойдат от всяко ниво на организация и искаме да видим това да нараства.“

Източник: Bosch

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!