Head-up дисплей

20 януари 2020, 13:00

Head-up дисплеите позволяват прожектирането на важна информация, без водачът да се налага да поглежда встрани от пътя. Понастоящем се използват все повече и повече – вече не само в премиум автомобили, а и в по-компактни превозни средства.

Функция

Head-up дисплеят (HUD) показва информация за автомобила и движението директно в областта на предното стъкло. С HUD на предното стъкло се създава впечатление, че дисплеят се намира на два до три метра в зрителното поле директно пред капака. Това осигурява на водачите по-интуитивен достъп до съответните данни, без да се налага да променят посоката си на гледане.

В зависимост от версията, дисплейната система може да показва повече от основната информация като ограничения на скоростта и текуща скорост. Например с помощта на външни сензори е възможно да се покаже и местоположението на пешеходците.

Инструкциите за навигация са още едно предимство: например технологията може да помогне на водача при завиване на кръстовища чрез наслагване на стрелка, която показва правилната лента. Head-up дисплеят може да контролира относителното местоположение и цвят на показаната информация и да използва други оптични ефекти по време на проекцията, без да пречи на водача.

Системата се състои от предаващ TFT дисплей, огледална система и ярък LED източник на светлина във вътрешността на таблото. Интензитетът на светлината е постоянно регулиран в зависимост от яркостта на фона. По този начин дисплеят винаги е лесен за четене, дори ако светлинните условия продължават да се променят.

Head-up дисплеите първоначално са били използвани в авиационната индустрия и са били тествани в продължение на десетилетия – подложени на непрекъснати подобрения по пътя. След това, през 2004 г., BMW става първият европейски производител на превозни средства, който го адаптира за масово произвеждани превозни средства.

Безопасност

За да прочетете табло с инструменти, трябва поне за кратко да свалите очи от пътя и очите ви трябва да се приспособят към по-късото визуално разстояние. Едва тогава започвате да виждате информацията.

След това се получава обратният процес: Очите ви трябва да се приспособяват обратно към по-голямото визуално разстояние от това, което се случва на пътя. Този процес отнема време и уморява очите, ако се случва често.

При конвенционален панел с инструменти, четенето на таблото, включва две събития на адаптация на погледа и отнема поне половин секунда. Когато шофирате със скорост 120 км / ч, отклоняването на погледа за една секунда се равнява на „сляп полет“ от около 33 м.

С head-up дисплеят водачът получава цялата необходима информация точно там, където е наистина необходима: директно в линията на видимост. Поради факта, че шофьорите могат да продължат да гледат пътя, head-up дисплеите повишават безопасността.

Източник: my-cardictionary

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!