Jeep и Suzuki също са нарушили правилата на ЕС за емисии

25 януари 2020, 7:00

Холандските власти започнаха процеса на отнемане на одобрението за джипа Grand Cherokee като „предпазна мярка“.

Jeep Grand Cherokee и дизелови модели Vitara на Suzuki и Fiat Chrysler нарушават правилата за вредни емисии и трябва да бъдат изправени пред забрана за продажби в цяла Европа, постанови в четвъртък холандската пътна управа.

Grand Cherokee и Vitara са използвали “забранени емисионни стратегии”, които са ги накарали да отделят по-високи нива на вредния азотен оксид ( NOx ) по пътя, отколкото при условия на изпитване, заяви RDW регулаторът.

Jeep е разработил софтуерна поправка и му е било наредено да върне за корекции модела в цяла Европа.

Suzuki все още не е намерил надеждно решение за Vitara, заяви регулаторът.

“Suzuki трябва да представи адекватни мерки за подобряване или RDW ще започне процеса на отнемане на европейското си одобрение на тип”, се казва в изявление на RDW, добавяйки, че също е започнало процеса на отнемане на одобрението за Jeep Grand Cherokee като “предпазна мярка” . ”

Регулаторите в целия свят тестват дизелови модели, откакто Volkswagen Group призна през 2015 г., че използва нелегален софтуер за измама на тестовете за емисии в САЩ.

Холандският държавен секретар по инфраструктурата Стиентие ван Велдховен заяви в писмо до парламента, че ще информира прокурорите за констатациите на RDW.

Fiat Chrysler и Suzuki не можаха да се намерят веднага за коментар

Съгласно системата за типово одобрение на ЕС, автомобилен производител може да получи сертификат за тип превозно средство в една държава от ЕС и да пусне автомобила на всички пазари в ЕС.

Отделни държави от ЕС могат да поръчат изтегляне в цяла Европа на превозни средства, които са сертифицирани за продажба под тяхна юрисдикция.

Вследствие на скандала с дизеловите емисии на VW Group, системата беше критикувана от политици и екологични кампании за това, че позволява на автомобилостроителите да „пазаруват“ сертификати от „снизходителни“ агенции за тестване.

Източник: ANE

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!