Увеличаване на кражбите на катализатори

28 януари 2020, 6:00

Движението за намалени вредни емисии несъмнено се отрази положително на глобалното качество на въздуха. Според Асоциацията на производителите на контрол на емисиите (MECA), например, каталитичните конвертори са намалили емисиите с 10 милиарда тона само в САЩ след въвеждането им в средата на 70-те години. Използването на каталитични конвертори обаче доведе до нова престъпност: кражба на каталитичен преобразувател.

Каталитичният преобразувател намалява вредните емисии, като превръща токсичните газове в по-малко вредни в двигателите с вътрешно горене. Съвременният конвертор води до съществено намаляване на емисиите на NOx, които причиняват смог и лошо качество на въздуха.

Лондонската столична полиция стана свидетел на бързо нарастване на кражбите на каталитични конвертори: през първите шест месеца на 2019 г. се наблюдаваше потресаващо 73% увеличение на престъпността в сравнение с цялата 2018 г. и се очаква този брой да продължи да нараства с настъпването на 2020 г. Но какво прави тези компоненти толкова привлекателни за крадците?

Всичко, което блести, е злато

Вътрешната химия на компонента използва скъпоценни метали като паладий, родий и платина като основни катализатори, като стойността им е нараснала значително през последните 18 месеца.

По ирония на съдбата, една от причините за увеличението на стойността на тези метали се дължи на търсенето от производителите на превозни средства, които се стремят сами да произвеждат каталитични конвертори. Според търговеца на метали FJ Church and Sons, в момента елемента родий струва 4190 паунда за унция, а стойността на платината е приблизително 700 паунда за унция. Конверторът може да съдържа до 7 g платина, което означава, че крадците потенциално могат да реализират печалба до £ 175 само от платината, в зависимост от чистотата и технологията на извличане.

Тенденция е крадците да се целят в хибридни превозни средства, а не в тези с двигатели с изгаряне. Това се дължи на факта, че хибридните превозни средства преработват по-малко емисии от традиционните двигатели и имат по-малко преобразуване поради частично електрическо задвижване, което означава, че катализаторите в конвертора са по-чисти и следователно по-ценни. Тъй като каталитичният преобразувател е инсталиран външно и близо до двигателя, крадците лесно го намират и отстраняват, използвайки специални инструменти, за да премахнат компонента само за няколко минути.

Въпреки че някои мерки са предприети от производителите, все още има много работа в борбата с проблема с кражбата на конвертори. Все още липсва отговор на правителството. Търговците на скрап настояват за законодателство, което да направи незаконно плащането на пари за автомобилни части без необходимата документация, което би намалило броя на кражбите и би довела обратно до крадците.

Въпреки че това престъпление е във възход, има редица стратегии, за да не станете жертва на кражба на каталитичен конвертор. Тези методи са одобрени от лондонската столична полиция и може да са безценни за вашите клиенти.

Маркиране на собствеността

Оформянето на каталитичен преобразувател със сериен номер ще помогне на полицията да проследи откраднат конвертор до конкретна пострадала страна. Очевидното маркирането може също да възпира крадците, тъй като затруднява продажбата им на реномирани търговци на скрап и по-лесното им проследяване.

Заварени болтове

Ако каталитичният преобразувател е на болтова връзка, е възможно болтовете да бъдат заварени. Това може да възпира само крадци от нисък клас, които работят с по-елементарни инструменти, но все пак могат да действат като прилично възпиращо средство.

Защитни компоненти на каталитичния преобразувател

Компании като CatClamp предлагат катализаторни предпазни компоненти. Те могат да бъдат скъпи, като най-новият модел струва до 350 британски лири, но са евтини в сравнение с глоба от 1000 британски лири, с която се сблъскват собствениците на превозни средства без конвертори. Автомобилните производители също започват да предлагат подобни устройства; Toyota например предлага Catloc, който е на цена между 200 и 250 паунда, с монтажа.

Възспиращо паркиране

Паркирането до стени блокира достъпа до превозното средство и може да бъде добро възпиращо средство за крадец, който търси бърза и лесна работа. Тази липса на достъп поне би ги забавила, правейки ги по-малко привлекателна цел. Това може да бъде подпомогнато от факта, че автомобилните производители започват да предприемат мерки за възпиране на кражбата с позиционирането на компонента. Хонда например е монтирала моделите Accord и Jazz след 2008 г. щит под колата, за да затрудни крадците да получат достъп до конвертора.

Източник: PMM Online

За България няма официална статистика за този вид кражби. Но неофициално случаите са над 50 на ден. Колеги от сервизи за ауспухови системи казват, че при тях ежедневно идват потърпевши. На някои от тях даже не се случва за първи път. Автомобилните застрахователи, според общите си условия, не изплащат липсващи части. А според полицията, най-често този вид кражби най-често остават неразкрити.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!