Окачване: Правилният начин

31 януари 2020, 7:00

Горни опорни тампони на окачването

По-голямата част от автомобилите по европейските пътища използват окачване с опори тип MacPherson. Опората MacPherson изисква лагер с тампон (монтажен комплект), за да може да се върти около оста си. За да намерят правилното предварително натоварване на сачмения лагер и да не застрашат комфортната настройка на автомобила, производителите на превозни средства определят въртящи моменти, които трябва да се приложат на лагера на макферсона.

Например, въртящият момент за сглобяване на макферсона е 35 Nm за различни модели Audi A3 и Golf VI. За Renault Twingo II тя е 62 Nm, за Mini Cooper D 64 Nm и за Insignia Sport Tourer 70 Nm. Затова силно се препоръчва да проверите инструкциите на производителя за всяко превозно средство преди монтажа.

Ако използвате гайковерт вместо динамометричен ключ и шестограм, за да затегнете горната гайка, рискувате не само да унищожите резбата, но и да претоварите лагера, което води до значително намален експлоатационен живот. Освен това е възможно гайката само леко да опре в лагера и след това да завърти буталния прът в опората на макферсона – тогава амортисьорът не е фиксиран правилно, което е не само проблем с комфорта, но и реална опасност!

KYB препоръчва горните опорни комплекти да се сменят всеки път, когато подменяте амортисьорите.

Може ли въртящият момент да се приложи точно “с китката на ръката”?

Често чувате, че добрият механик прилага правилния въртящ момент „с китката“. За съжаление никой не може да приложи точния въртящ момент с китката. Използването при затягането на динамометричен ключ / гаечен ключ е от съществено значение. Механиците трябва да се погрижат за правилното задаване на въртящия момент, в допълнение, динамометричния ключ трябва да бъде хванат в зоната на ръкохватката, за да не се фалшифицират резултатите от измерванията. И накрая, след първото изключване на динамометричен ключ, гайката не трябва да се натоварва повече – или, казано по друг начин; достатъчно е едно кликване за освобождаване.

Приложението KYB Suspension Solutions (само за Европа) предоставя на механиците правилните стойности на въртящия момент за превозните средства, върху които работят, с данни, взети от производителите на автомобили. Приложението е безплатно за изтегляне както от App Store, така и от Google Play. Потребителите могат да потърсят стойностите на въртящите моменти, както и инструкциите за монтаж, като използват данните за автомобила или VIN номер.

Никога не използвайте разтягащи се болтове два пъти

Друг момент, който често се пренебрегва при подмяна на амортисьори, са болтовете за фиксиране на амортисьорите. Дори и да изглеждат незабележими, все по-често се използват монтажни болтове, които не трябва да се използват втори път при никакви обстоятелства.

Това е така, защото болтовете са леко разтегнати, когато се затегнат до техния правилен въртящ момент и следователно постигат постоянно предварително напрежение, което подсигурява болтовата връзка. Затягането на вече разтегнат болт втори път го подлага на напрежение извън границата на провлачване и може да доведе до срязване на болта – не непременно директно по време на монтажа, но и по време на движение на пътя.

Ако опаковката / листовката с новите амортисьори показва въртящ момент, включващ и ъгъл на завъртане, техникът трябва да обърне внимание на това и да провери дали има нови болтове, включени в кутията на амортисьора. Ако има, той трябва да ги използва при монтажа.

Защо правилното сглобяване е толкова важно?

Съвременните амортисьори са компоненти с висока производителност. Буталният прът понася 1500 – 2500 удара на километър и ускорения до 14 километра в час. Налягането вътре в цилиндъра е до 50 бара и може да достигне до температура 120 ° C. За да се постигнат желаните характеристики на амортисьорите в тази среда, много параметри трябва да бъдат точни; например ходът на буталото, вискозитетът и количеството на масло / газ в цилиндъра на амортисьора, както и технологията на клапана. Това взаимодействие може да бъде повлияно от грешки при сглобяване.

Какви са последствията от неспазването на указанията?

Те могат да варират от по-лошо задържане на пътя, до по-дълъг спирачен път и до преждевременна повреда на амортисьора поради повишено износване. За безопасност при шофиране и удовлетвореност на клиентите е от съществено значение да се използват висококачествени компоненти от доставчици на оригинално оборудване като KYB и да се използват правилните инструменти с правилните настройки, за да се избегнат грешки при сглобяването.

За информация относно приложението KYB, за да гледате специфични за KYB видеоклипове, подходящи за превозното средство, или за да видите предложения за полезни инструменти за окачване за вашия сервиз, посетете www.kyb-europe.com

KYB е един от най-големите световни производители на амортисьори за първоначално вграждане, като един от всеки един от пет автомобила напуска производствените линии в световен мащаб, оборудвани с KYB като стандарт. За следпродажбения пазар KYB в Европа също произвежда широка гама от автомобилни пружини, заедно с доставянето на водеща гама от монтажни и прахозащитни комплекти.

Източник: KYB

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!