Кои системи за сигурност ще бъдат задължителни от 2022 г. за автомобилите в Европа

3 февруари 2020, 13:00

Институциите на ЕС постигнаха временно политическо споразумение относно преработения Общ регламент за безопасност. От 2022 г. новите технологии за безопасност ще станат задължителни в европейските превозни средства за защита на пътници, пешеходци и велосипедисти.

Новите технологии на пазара могат да помогнат за намаляване на броя на жертвите и нараняванията по нашите пътища, 90% от които се дължат на човешка грешка. През май 2018 г. Комисията предложи някои мерки за безопасност на превозните средства да бъдат задължителни, включително системи, които намаляват опасните слепи петна по камионите и автобусите, и технология, която предупреждава водача в случай на сънливост или разсейване. Разширените функции за безопасност ще намалят броя на произшествията, ще проправят пътя към все по-свързана и автоматизирана мобилност и ще засилят световната граница на иновациите и конкурентоспособността на европейската автомобилна индустрия.

Комисар Елжбета Биньковска , отговаряща за вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството заяви: „Всяка година 25 000 души губят живота си по нашите пътища. По-голямата част от тези произшествия са причинени от човешка грешка. Ние можем и трябва да действаме, за да променим това . С новите усъвършенствани функции за безопасност, които ще станат задължителни, можем да окажем същото въздействие, както при появата на предпазните колани за първи път. Много от новите функции вече съществуват при автомобили от висок клас. Сега ние повишаваме нивото на безопасност и проправяме пътя за свързана и автоматизирана мобилност на бъдещето.”

Новите задължителни функции за безопасност:

  1. За автомобили, микробуси, камиони и автобуси: предупреждение за сънливост и разсейване на водача (напр. използване на смартфон по време на шофиране), интелигентно подпомагане на скоростта (данни за ограничение на скоростта, съвети към водачите за текущото ограничение и автоматично ограничаване на скоростта на превозното средство, ако е необходимо), задна безопасност с камера или сензори и запис на данни в случай на авария („черна кутия“).
  2. За автомобили и микробуси: помощ при поддържане на лентата, усъвършенствано аварийно спиране и подобрени предпазни колани.
  3. За камиони и автобуси: специфични изисквания за подобряване на прякото зрение на водачите на автобуси и камиони и премахване на слепи петна, както и системи отпред и отстрани на превозното средство, за да се открият и предупредят уязвимите участници в движението, особено при извършване на завои.

Комисията очаква, че предложените мерки ще помогнат да се спасят над 25 000 животи и да се избегнат най-малко 140 000 сериозни наранявания до 2038 г. Това ще допринесе за дългосрочната цел на ЕС да се приближи до нула жертви и сериозни наранявания до 2050 г. („Vision Zero“) ,

Освен че защитават хората по европейските пътища, новите усъвършенствани функции за безопасност ще помогнат на водачите постепенно да свикват с новата помощ при шофиране. Увеличаването на степента на автоматизация предлага значителен потенциал за компенсиране на човешките грешки и предлагане на нови решения за мобилност за възрастни и физически увредени хора. Всичко това трябва да повиши доверието на обществеността и приемането на автоматизирани автомобили, подпомагайки прехода към автономно шофиране.

През 2017 г. Комисията започна публична консултация, за да събере мнения на заинтересованите страни относно потенциалните подобрения на настоящите мерки за безопасност на превозните средства. През май 2018 г. Комисията предложи преразглеждане на Общия регламент  за безопасност и Регламента за безопасност на пешеходците в рамките на третия набор от действия „Европа в движение“. Преработеният Общ регламент за безопасност върви ръка за ръка с ефективно управление на безопасността на пътната инфраструктура, където предложението на Комисията беше одобрено през февруари 2019 г.

Източник: Европейска комисия

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!