Измерване опъването на ремъка със звуков тестер STT-1

10 февруари 2020, 6:00

Като опитен механик може да се изкушите да проверите опъването на ремъка чрез правилото, че завъртането на ремъка на 90 градуса е достатъчно, за да определите дали опъването му е наред. Звуковия тестер STT-1 е само един инструмент за измерване на опъването на инсталирания ремък, като по този начин осигурява качествен стандарт за определяне на опъването на зъбни ремъци и Micro-V ® ремъци с ръчно опъване.

Ремъци, които можете да проверите с STT-1

Правилното опъване на ремъка е от съществено значение за оптимална производителност, експлоатационен живот и надеждност, както за синхронния ремък, така и за Micro-V ® ремъците. За щастие, проверката на опъването е лесна със STT-1, който разчита на микрофони и честоти, за да провери правилното опъване. Зелената светлина означава, че можете да бъдете сигурни, че степента на опъване е правилна, така че просто трябва да регулирате обтегача, докато се появи зелена светлина.

Можете да приложите тестера както за ангренажните, така и на Micro-V ® ремъците, при условие че имат фиксирани системи за опъване. Проверка на ремъчни предавки с автоматични системи за опъване е невъзможно.

  • Що се отнася до зъбните ремъци, можете да проверите опъването със STT-1 само на нови монтирани ремъци. Инструментът не може да се използва за проверка на ремъци, които вече са пуснати в експлоатация.
  • Относно номера на чипа за данни 006 (проверете номера на вашия тестер за опъване, за да разберете коя версия имате), звуковият тестер може да се приложи и към Micro- V ® ремъчни устройства. При тях, може да се използва за проверка на опъването както на първоначално монтирани, така и на вече използваните ремъци.
Номер чип за данни 006, показващ най-новата версия на устройството

Преди употреба на STT-1: самодиагностика

Преди всяка употреба устройството STT-1 трябва да премине през процес на самодиагностика, за да гарантира, че микрофоните работят правилно. За да направите това, натиснете 999 на клавиатурата и след това натиснете Enter. От измервателното устройство ще се чуе слаб бръмчащ шум. Сега поставете измервателната глава, съдържаща микрофоните, във вдлъбнатината и приложете малко налягане към нея. Трябва да се появи зелена светлина. След това завъртете измервателната глава и проверете другия микрофон. Възможно е първо да светнат два червени индикатора. В случай, че зеленият индикатор не свети и за двете страни, инструментът е дефектен.

STT-1: самодиагностика преди употреба

Установяване на правилната честота

Всички необходими честоти се съхраняват в чипа за данни на STT-1, като по този начин ви позволява да регулирате почти всеки ремък. Това предотвратява объркването и ви спестява време за проверка в инструкции, за да видите кое опъване е правилно за кой ремък / приложение. Когато използвате STT-1, просто трябва да въведете номера на ремъка . Що се отнася до тестерите за опъване с номер на чип за данни 006, може да се наложи вместо това да използвате специален код. И двата номера могат да бъдат намерени в онлайн каталога на Gates.

Технически бюлетин 021

Измерване на зъбни ремъци

Когато използвате STT-1, двигателят трябва да е студен (т.е. при стайна температура). Двигателят трябва да е в положение, предписано от OE за смяна на ремъка (обикновено ГМТ).

  • Натегнете ремъка.
  • Завъртете двигателя точно два оборота, освен ако в инструкциите не е посочено друго.
  • Въведете номера на ремъка или номера на кода, като използвате клавиатурата.
  • Натиснете Enter.
  • Ако чипът съдържа въпросните данни, на дисплея ще се появи номерът или кодовият номер.

Въпреки това, някои синхронни ремъци се използват в напълно различни двигатели. За да определите кое приложение тествате, въведете 1, 2 или 3 след въвеждане на номера на ремъка. В случай на ремък без XS (напр. 5043), въведете 5043, натиснете три пъти бутона XS / FI и натиснете 1, 2 или 3, в зависимост от двигателя. (За да разберете дали въпросното приложение съответства на 1, 2 или 3: моля, проверете в каталога на Gates).

Сега задръжте един от микрофоните на мястото, обозначени в онлайн каталога (от външната или вътрешната страна на ремъка). Дръжте го близо до зъбния ремък (на приблизително десет милиметра разстояние) и леко издърпайте ремъка няколко пъти като струна на китара, за да вибрира. Важно: използвайте само един от микрофоните, за да измервате честотата! Другият микрофон служи за филтриране на всеки околен шум, като по този начин предотвратява неправилни измервания. Инструментът ще издава звуков сигнал, когато е регистрирана стойността на Hz. Регулирайте опъването, докато светлината стане зелена. Ако изобщо не чуете „бип“, приложеното опъване се отклонява твърде много от целта.

Дръжте STT-1 на приблизително 10 мм от зъбния ремък

Измерване на MICRO-V ® ремъци

За да се осигурят възможно най-точните резултати , проверката на опъването трябва да се извърши с най-дългия свободен обхват на ремък. Свободният диапазон е разстоянието между точката, в която Micro-V ® ремъкът започва да губи контакт с ролката, и точката, в която ремъкът е в пълен контакт със следващата ролка. Дължината на свободния диапазон, използвана за проверка на напрежението на ремъка, трябва да се измерва много точно. За тази цел може да се използва лентата на Gates. Ако такава специална лента не е налична, можете да използвате стандартна рулетка.

Измервателна лента Гейтс

След това подгответе STT-1:

  • докоснете цифра 8 (за да превключите STT-1 в режим Micro-V®).
  • въведете дължината (в милиметри), която сте определили с помощта на измервателната лента (ако дължината е била по-малка от 180 мм, въведете 180. Ако е била повече от 500 мм, въведете 500).
  • натиснете бутона XS / FI два пъти, докато на дисплея се появи FI.
  • въведете 1 за нов ремък или 2 за повторно монтиран ремък (в същата посока на въртене!).
  • натиснете Enter.

Сега на дисплея се показват стойностите, които сте въвели, и тестерът е готов за употреба.

Самата процедура на измерване е идентична с тази на зъбния ремък:

  • дръжте един от микрофоните на приблизително 10 милиметра от ремъка Micro-V ® предизвикайте вибрации в ремъка.
  • регулирайте обтегача, докато се появи зелената светлина.

И в този сценарий вторият микрофон филтрира всеки околен шум, за да осигури правилни измервания.

Съобщения за грешка

В заключение ще дадем някои съобщения за грешки, които могат да се появят на дисплея на STT-1.

Съобщение за грешка 1
  • Проблем: STT-1 няма информация за този ремък / код или въпросният ремък има автоматичен обтегач.
Съобщение за грешка 2
  • Проблем: грешка в чипа за данни. Чипът не е поставен правилно (празнината над чипа е твърде голяма).
  • Действие: премахнете чипа за данни и го поставете отново („насочвайки го“ към горната част на отвора).
Съобщение за грешка 3
  • Проблем: изтощена батерия.
  • Действие: сменете батерията 9V.

Източник: GATES

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!