Как работи безвъздушната гума Tweel

10 февруари 2020, 13:00

Повече от 100 години превозните средства се търкалят върху въздушни възглавници, затворени в каучук. Пневматичната гума служи на шофьорите и пътниците добре на пътя и извън него, но нов дизайн на Michelin може да промени всичко това – безвъздушната гума Tweel.

Michelin Tweel TM безвъздушна гума.

Какво представлява Tweel Airless гума, защо бихте я използвали вместо традиционните гуми, някои от проблемите, които могат да възникнат при Tweel Airless и къде можете да я видите в бъдеще?

Michelin за първи път обяви Tweel през 2005 г. Името е комбинация от думите гума и колело, тъй като Tweel не използва традиционен монтаж върху джанта на колелата. Към оста се монтира солидна вътрешна главина. Тя е заобиколена от полиуретанови спици, подредени по формата на клинове. Въху спиците се опъва лента, образувайки външния ръб на гумата (частта, която влиза в контакт с пътя). Напрежението на лентата върху спиците и здравината на самите спици заменят налягането на въздуха на традиционна гума. След това протекторът е прикрепен към лентата. Tweel изглежда като много голямо, футуристично колело за велосипеди .

Компоненти на безвъздушна гума Tweel.

Когато Tweel бъде поставена на пътя, спиците абсорбират въздействието на пътя по същия начин, както налягането на въздуха в пневматичните гуми. Протекторът и лентата се деформират временно, когато спиците се огъват, след което бързо се връщат обратно във формата си. Tweel могат да бъдат направени с различно напрежение на спиците, което позволява различни характеристики на работа.

По-гъвкавите спици водят до по-удобно каране и подобрено управление. Страничната коравина на Tweel също е регулируема. Въпреки това, не можете да настроите Tweel, след като е произведена. Ще трябва да изберете различна Tweel. За тестване Michelin оборудва Audi A4 с Tweels, направени с пет пъти по-голяма странична коравина от пневматична гума, което води до “бързо реагиращо отзивчиво управление”.

Michelin съобщава, че „прототипът на Tweel… има съпротивление при търкаляне в рамките на пет процента от масовите нива на сегашните пневматични гуми. Това означава до един процент икономията на гориво от гумите на автомобила. Тъй като Tweel е в много ранен етап в своето развитие, може да се очаква Michelin да подобри тези числа.

Tweel безвъздушни гуми на пътя.

Tweel има няколко недостатъци (освен името). Най-лошото е вибрацията. Над 80 км / ч, Tweel вибрира значително. Това само по себе си може да не е проблем, но причинява две други неща: шум и топлина. Бързо движещата се Tweel е има неприятен шум. Карането на дълги разстояния при високи скорости генерира повече топлина, отколкото биха искали инженерите на Michelin.

Друг проблем включва индустрията на гумите. Изработката на Tweels е съвсем различен процес от правенето на пневматична гума. Самият мащаб на промените, които би трябвало да се направят в много фабрики, да не говорим за оборудване за балансиране и монтаж на гуми в хиляди автосервизи, представлява значителна (макар и не непреодолима) пречка за широкото приемане на безвъздушни гуми.

Поради тези недостатъци, Michelin не планира скоро да разгърне Tweel за потребителите. „Технологията за радиални гуми ще продължи да бъде стандарт за дълго време“, се казва в съобщението за пресата на Michelin, което посочва развитието на Tweel. Първоначално те работят върху използването на Tweel в приложения с ниска скорост, като например на строителни превозни средства. Tweel е идеален за такава употреба, тъй като проблемите с вибрациите с висока скорост няма да има, а здравината на безвъздушния дизайн ще бъде основно предимство на строителна площадка. Michelin също изследва военната употреба на Tweel.

Строително превозно средство, използващо безвъздушна гума Tweel.

Michelin не е единствената компания, която работи върху безвъздушен дизайн на гуми. Resilient Technologies разработва собствена безвъздушна гума, известна като NPT (непневматична гума). Тази компания използва по-агресивна стратегия за развитие и маркетинг, насочена към военна употреба. NPT се основава на различна конфигурация на спиците, но общата идея е същата като Tweel.

Източник: ЕД ГРАБИАНОВСКИ

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!