50 нюанса фалшиво: ръководство за разпознаване на фалшиви спирачки Brembo

11 февруари 2020, 6:00

Фалшивите Brembo спирачки стават все по-разпространени! Как да разпознаем фалшиви, полуфалшиви и супер фалшиви спирачки Brembo от оригиналите. Защото не всички фалшификати са еднакви, но всички са еднакво опасни.

Феноменът на фалшиви авточасти не е нов, но в случая на Brembo, добива ново измерение, тъй като се отнася за активен компонент на сигурността на превозните средства, от които зависят безопасността и живота на водача и пътниците.

Фалшив часовник, закупен на екзотична почивка в чужбина, ще показва времето за грешно. Същото важи и за фалшива чанта, ако се разпадне заради некачествени материали, използвани при направата й. Това обаче не е вярно за спирачната система, при която лошото качество може да струва скъпо, поради което имитационните спирачни системи са толкова по-опасни.

Фалшивото е фалшиво. И все пак, може да има различна степен на фалшивост, което очевидният брой и многообразието от случаи на фалшиви части на го Brembo показват. За да опростим въпроса, ние идентифицирахме три различни категории спирачни компоненти: фалшификати , полуфалшификати и супер фалшификати.

Фалшификати

Те формират най-очевидната, класическа категория фалшиви части от Brembo, обхващащи всички онези имитиращи продукти (спирачни апарати, дискове, накладки), които са повече или по-малко подобни на оригинални оригинални Brembo.

Такива фалшификати често са груби копия и много лесно да бъдат забелязани от експертно око. Друг път обаче те могат да бъдат много заблуждаващи, тъй като възпроизвеждат външния вид на компонентите. Но приличането на оригинален Brembo отвън не означава повторение на технологията отвътре или доставяне на същите стандарти за производителност.

За съжаление (или по-скоро за щастие за хората, които избират само сертифицирани резервни части), когато закупите фалшив продукт Brembo, няма начин да знаете предварително дали частта може да гарантира същите високи стандарти на изпълнение като оригинален Brembo, дали ще да издържи толкова дълго, колкото оригинална част. И това е важно, защото ако фалшивата част се представя лошо или показва ранно износване, купувачът няма срещу кой да предяви иск.

Например, в някои случаи фалшиви части могат да изглеждат повече или по-малко сходни с оригинален Brembo в еднократен процес на спиране. Но при повтарящото се спиране за определен период от време, например при спускане на серия завои, може да забележи разликата във времето на реакция между педала и ефективното спиране в спирачната система да нараства експоненциално.

Проблемите с комфорта засягат свирене и вибрации, които производителите на фалшиви спирачни компоненти напълно игнорират. Brembo вместо това провежда многобройни тестове за формата и състава на компонентите си, за да сведе до минимум нивата на шум.

След това се провеждат тестовете със спирачната система, инсталирана на превозното средство, за да се провери за някакви проблеми, като част от системния подход на Brembo за проучване на това как различните компоненти се съчетават, за да се гарантира най-голяма надеждност, комфорт и издръжливост на спирачките спрямо теглото, мощност и механични характеристики на автомобила.

Полуфалшификати

Наред с тези 100% фалшиви Brembo части, има и частично фалшиви Brembo спирачни системи, или това, което наричаме “полу-ментета”, но които не са по-малко опасни от тях.

Спирачната система Brembo е съставена от различни компоненти (диск, спирачен апарат, накладки и аксесоари), всеки от които може да има различен произход.

Полуфалшификат е спирачна система Brembo, при която някои оригинални компоненти (обикновено спирачния апарат) се пакетират заедно и се продават с други компоненти, които не са Brembo. Brembo винаги е бил против подобни практики, с твърдата вяра, че работата на спирачната система се определя не само от качеството, но и от перфектната интеграция на всеки от нейните компоненти.

В този случай, въпреки че спирачните апарати са ефективно произведени от Brembo и изглежда, че не представляват проблем, крайният комплект може да бъде рискован.
Това е като с комплектите за ъпгрейд ефективността на спирачките – напълно погрешно е да се мисли, че само защото са по-мощни, те са по-добри от оригиналното оборудване. Комбинация от елементи на спирачната система, която е идеална за един автомобил, може да се окаже неподходяща за друга, генерирайки прекомерна спирачна сила и постоянно активиране на електрониката, което допринася за смущаващо шофиране.

Сериозната опасност, която виждаме, е подозрителният произход и лошото качество на останалите компоненти, продавани заедно със спирачния апарат като комплект. Тук имаме предвид дисковете, спирачните накладки и скобите. В спирачната система всеки компонент играе своята роля за перфектната работа на цялостната система. Ако само един компонент е с недобро качество, правилното функциониране на системата като цяло може да пострада.

Така че затова говорим за полуфалшификати – това не е индивидуалният спирачен компонент, който е фалшив и опасен, а смесеният комплект с оригинални Brembo. Дори и да са само частично фалшиви, от гледна точка на ефективността и безопасността, те все още са 100% опасни и ненадеждни.

Суперфалшификати

Най-общо казано, фалшификатът е копие на съществуващ продукт, който е широко разпространен и широко популярен на пазара. Но има и фалшификати, които изобщо не имитират нищо, а просто вземат назаем търговска марка от компания, въпреки че тя никога не е произвеждала какъвто и да е предмет от този вид. Такъв е случаят на това, което наричаме “супер ментета” – защото те са толкова фалшиви, че ползват само търговската марка незаконно.​​​​​​​​​

Как да се защитите

Случаите, които очертахме, са много различни и показват различни нива на сложност, но опасността, която всички представляват, остава една и съща.

За да гарантира максимална защита и безопасност за потребителите, Brembo от години поставя същия иновативен подход, който е отличителен белег на своите продукти в услуга на своите клиенти. Всъщност Brembo беше първият в бранша, който създаде услуга, гарантираща оригиналността на закупените продукти.

Всички оригинали на Brembo разполагат със система за борба с фалшифицирането под формата на скреч карта, холограма или QR код, за да се гарантира автентичността. Това означава, че купувачът може да проследи продукта в Интернет, използвайки уникалния код на продукта, за да провери незабавно дали е оригинален.

Две различни системи за борба с фалшифицирането могат да бъдат намерени в различни видове продукти Brembo.

A) За продукти с висока производителност, вътре в кутията може да се намери скреч карта срещу фалшифициране.
Б) За дискове и накладки има холограма на търговската марка Brembo (само за дискове) и QR код за проверка на продукта.

За борба с фалшифицирането на високопроизводителни компоненти

За Brembo High Performance компоненти, предназначени за подобряване на способността на спиране, гаранцията за оригиналност е дадена от скреч карта против фалшифициране. Можете да намерите картата в запечатаната кутия заедно с инструкциите за продукта. Всичко, което трябва да направите, е да изтъркате сребърната лента на гърба на картата, за да разкриете 6-цифрен код, който да въведете на уебсайта www.original.brembo.com, за да проверите дали компонентът е оригинален.
За да проверите покупката си, просто въведете номера на картата, типа компонент и страната на покупката на уебсайта.

Холограма и QR код за Brembo Aftermarket части за борба с фалшифицирането

Brembo Aftermarket предлага резервни части идентични на оригинала, което гарантира отлична производителност, надеждност, дълготрайност и комфорт при всички спирачни условия.
За дискове и накладки на Brembo Aftermarket гаранцията за оригиналност се предоставя от QR код, за да проверка, че частта е истинска.

Важно е кутията да е непокътната и да няма признаци на подправяне. За спирачните накладки QR кодът е отпечатан върху стикера, запечатващ кутията, докато за дисковете той може да бъде намерен на етикета на продукта, заедно с холограма Brembo.
Естествено, всички дискове и накладки на Brembo са маркирани с код и логото на Brembo и носят маркировка ECE R90. Спирачните накладки са допълнително маркирани с WVA код, докато дисковете носят минимална стойност на дебелината, изразена като Min Th.

Източник: Brembo

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!