Как да избегнем аквапланинга?

13 февруари 2020, 13:00

Аквапланингът е често срещано преживяване, с което са се сблъсквали повечето шофьори. Дори и само за секунда или две, шофьорите бързо осъзнават загубата на контрол с автомобила си, когато шофират при мокри условия.

Какво е аквапланинг?

Когато шофирате по силно наводнени пътища или има локви, клин от вода може да започне да се натрупва на предния ръб на контактната зона на гумата (отпечатъка), нараствайки в дълбочина и дължина, докато отпечатъкът не загуби контакт с пътната настилка. Казано по-просто, аквапланирането е когато клин от вода повдига гума от пътната настилка, което води до загуба на сцепление. Ако това се случи с четирите гуми, превозно средство технически ще се плъзга по водата, а не по шосето, а способността на водача да спира или да управлява силно се възпрепятства, докато отпечатъкът възстанови контакт с повърхността на пътя.

 Какво допринася за аквапланинга?

Аквапланингът се причинява от комбинация от скорост, пътни условия и дизайн и състояние на гумите. Нека разгледаме по-задълбочено всички от тях:

  • Водна дълбочина / Условия на пътя– С увеличаване на дълбочината на водата на пътната настилка до повече от 5мм, рискът от хидропланиране нараства експоненциално. Както интензивността на валежите, така и видът на пътната настилка (например асфалт срещу необработена) играят съществена роля за създаването на опасни условия.
  • Скорост на превозното средство – протекторът на гумата се нуждае от време, за да евакуира водата от под отпечатъка и колкото по-висока е скоростта, толкова по-малко е времето, в което е възможно да се случи. В зависимост от състоянието на гумите, техния дизайн и количеството вода на пътя, хидропланирането може да се случи със скорост дори по-малка от 70 км / ч.
  • Дизайн на протектора – при всички останали условия една гума с по-широк протектор, ще изпадне в аквапланинг по-рано от тази, която е по-тясна. По-широкият отпечатък има по-голяма повърхност, за да образува клина на водата на своя преден ръб.
  • Дълбочина на протектора – От всички фактори, които допринасят за хидропланирането (или за съпротивата му), дълбочината на протектора на гумата е сред най-критичните. Дори висококачествените гуми ще имат малка устойчивост на хидропланиране, когато са износени до 3 мм., така че е жизненоважно износените гуми да бъдат сменени незабавно за безопасно шофиране по мокри пътища.
  • Тегло на превозното средство– Ако сравним две превозни средства, оборудвани с еднакъв размер и тип гуми, по-тежкото превозно средство ще има предимство в съпротивата на аквапланинга, тъй като има по-голяма сила за изместване на водата под отпечатъка на гумата.

Гумите са създадени за намаляване на аквапланинга

Моделите на протектора на гумите варират значително, тъй като гумите са проектирани да осигуряват ефективността на шофиране, която да е в съответствие с приоритетите на автомобила и неговия собственик.

Примерите включват:
  • Туристическите гуми, които подчертават комфорта при шофиране, намаления шум и сцеплението през целия сезон, са проектирани с шарки на протектора, които имат допълнителни жлебове, за да осигурят баланс между сцепление на мокър път и сняг
  • Скоростните гуми, които се фокусират върху максимален контрол при завиване, ускоряване и спиране, са склонни да имат по-малко приплъзване и по-твърди модели на протектора, за да предлагат подобрено сухо сцепление

Производителите на гуми трябва да балансират изискванията за дизайн на всеки сегмент, за да осигурят производителност при различни метеорологични условия. За да осигурят устойчивост срещу аквапланинг, инженерите на гуми моделират множество комбинации от канали, пластини и бразди, за да оптимизират отвеждането на водата, като същевременно осигуряват баланс на други показатели. Гумите за пътуване често използват отворени странични канали, за да подпомогнат изтичането на вода от отпечатъка на гумата, докато скоростните гуми могат да разчитат на по-широки основни канали, за да подобрят евакуацията на водата.

Инженерите на Bridgestone проектират гуми, които оптимизират отпечатъка, за да разпределят тежестта равномерно по протектора, за да увеличат максимално контакта с пътя. Водният канал на всеки протектор е проектиран за бързо евакуиране на водата под отпечатъка. Тези две характеристики се комбинират, за да помогнат за намаляване на риска от хидропланиране.

Как да предотвратим аквапланинга?

Намалете скоростта, когато времето и пътните условия станат опасни. Ако е безопасно да намалите скоростта си до 70 км / ч или по-малко, направете го. И все пак има още стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите възможно най-безопасно, ако все пак се озовете на мокри пътища.

Не разчитайте на круиз контрол при неблагоприятно време. Трябва да обръщате голямо внимание на пътя и поддържането на ръчен контрол на скоростта ви може да помогне.

Когато вали, трябва да увеличите разстоянието между себе си и другия в трафика. И бъдете особено бдителни за превозните средства пред вас за нестандартно поведение: това може да е знак за области с дълбока вода.

Ако шофьорите преди вас създават следи във водната повърхност на пътя, опитайте се да карате в тях.

Визуално проверявайте гумите си поне веднъж месечно и се уверете, че гумите ви не са износени – тоест дълбочината на протектора е 3 мм. или по-голяма.

Какво да правим ако попаднем в аквапланинг?

Първо, запазете спокойствие и се опитайте да не изпадате в паника.

Първият ви инстинкт може да е да натиснете спирачките, но не го правете. Вместо това свалете крака си от газта и позволете на автомобила да се забави. Ако автомобилът ви има антиблокиращи спирачки, можете леко да напомпате спирачката (натиснете спирачката и освободете), за да помогнете на гумите да възвърнат сцеплението.

Дръжте волана стабилен и избягвайте да правите резки движения. Резките движения на волана по време на аквапланинг могат да доведат до излизане на автомобила извън контрол.

След като си възвърнете контрола, избягвайте да пълно спиране на пътното платно. Ако ви трябват няколко мига, за да си възвърнете спокойствието, не забравяйте да изведете автомобила извън пътя, ако е възможно. Не забравяйте, че превозните средства зад вас може да изпитват същите трудности с контрола. Докато аквапланинга може да бъде доста страшен за шофьорите, с някои техники за подготовка и управление на безопасността, е далеч по-малко вероятно да ви се случи.

Източник: Bridgestone

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!