Електромобилност: какво се променя за сервизите

18 февруари 2020, 13:00

Според много експерти превозните средства в бъдеще ще бъдат захранвани от батерии и ще бъдат автономни. Въпреки че напълно автоматизираните автомобили в нашите градове със сигурност са все още далеч, картината за електромобилността е напълно различна.

Електромобилността неизбежна ли е?

Пробивът на електромобилността изглежда е неудържим: до края на 2018 г. световният запас от електрически автомобили е нараснал до 5,6 милиона. Това се равнява на увеличение с 64 процента спрямо предходната година. А в Норвегия, Stromer постигна масивен пазарен дял от 49 процента през 2018 г.! В Германия електрическата мобилност също набира скорост: през 2018 г. са регистрирани около 36 000 нови електрически автомобила. Цифрите изглеждат по-добре за хибридните превозни средства: през 2018 г. повече от 130 000 хибридни автомобила бяха регистрирани в Германия. По този начин хибридните и електрическите автомобили вероятно са постигнали пазарен дял от около един процент в Германия. В допълнение Великобритания обяви, че спира продажбата на автомобили с двигатели с горене до 2035г.

Електрическите автомобили ще бъдат „подходяща тема“ за сервизите

Очевидно продажбите на електрически автомобили все още изостават от тези на конвенционалните автомобили в повечето страни. Независимо от това, сервизите трябва да започнат да мислят какви заключения искат да направят от бързото увеличаване на данните за продажбите.
Днес повечето ръководители на сервизи все още са предпазливи и с критично отношение: според проучване, проведено от германската инициатива „Качество е добавена стойност“, около две трети от анкетираните се опасяват, че увеличаването на електрическата мобилност ще намали обема на работата в тяхните сервизи. В същото време 75 процента от анкетираните считат, че електромобилността е изключително актуална тема за работни срещи.

Елиминиране на механичния задвижващ механизъм

С относително простия си задвижващ механизъм е известно, че електрическите автомобили са много по-малко интензивни за поддръжка, отколкото автомобилите с двигатели с вътрешно горене. В края на краищата всички компоненти на двигателя с горене и механичното задвижване са елиминирани. Пионерът на електрическите автомобили Tesla обяви през март 2019 г., че иска да се откаже от фиксираните цикли на поддръжка. Поддръжката трябва да се извършва само когато е необходимо.

Сервизите трябва да се адаптират към електромобилността

В пряко сравнение с пътнически автомобили с конвенционално задвижване, автомобилните експерти всъщност очакват по-малко работа и по-ниски продажби за сервизите в резултат на електромобилността. Но загубите вероятно ще бъдат ограничени.
Има различни прогнози за германския пазар. Германската федерация за търговия с автомобили и ремонти (ZDK), например, очаква спад в продажбите от около един процент. Друго проучване изчислява, че ок. 1,9 до 7,7 процента от работните места в германския бизнес могат да бъдат застрашени. Това би съответствало на 0,15 до 0,61 служители на компания – спад, който би могъл просто да отрази естествено напускащите служители (като пенсионираните служители).
Толкова за лошите новини. Но има и добри новини. На първо място, все още не е късно. Ако сервизите не искат да изостават от тенденциите, те трябва да действат незабавно. И те ще бъдат принудени да инвестират: служителите трябва да бъдат обучени, оборудването на сервиза да се разшири. Според експерти инвестицията, необходима за създаване на работно място в сервиза за ремонт на електрифицирани автомобили с високо напрежение, е в приемливи граници.

Термичното управление също играе важна роля в електрическите автомобили

Ако погледнете скоростта на развитие в областта на електронната мобилност, ще видите, че е почти невъзможно да се предвиди кои технологии ще се използват в бъдеще и колко сложни ще бъдат те. Вече е ясно, че топлинното управление ще играе важна роля. В допълнение, сервизите могат да се адаптират към нови задачи – и нови продажби – например проверка на силовата електроника, подмяна на дехидратора за батерията и, ако е необходимо, подмяна на охлаждащи течности в охлаждащи вериги.

Източник: HELLA

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!