DSC светлина на таблото – причини, информация и поправки

19 февруари 2020, 7:00

Ако сте собственик на BMW от доста време, вероятно вече ви е светвала DSC светлината.

DSC системата е наистина много добра функция за вашия автомобил по отношение на безопасността. За съжаление, DSC системата съдържа много чувствителни сензори и електроника, а тези компоненти са известни с отказ след определен брой години.

Какво означава светването на DSC?

DSC означава Dynamic Stability Control и е система, която помага на шофьора да маневрира с автомобила по време на презавиване / недозавиване. DSC анализира скоростта на отделните колела на автомобила и винаги, когато усети, че водачът губи контрол над автомобила, той ще активира ABS за това колело и дори ще намали мощността на двигателя.

Всичко това става чрез сензори, прикрепени към колелата. Информацията от сензорите се предава на блока за управление на DSC, заедно с информация от много други сензори за обработка и изчисляване.

Ако DSC се активира в момента, в който започнете да шофирате, това може да е симптом с един от датчиците на колелата. Други причини могат да бъдат окабеляването от сензорите към DSC конзолата или ABS. При движение DSC се активира и това е положението по подразбиране. Работи във връзка с автоматичната трансмисия , сензорите за ABS и педала на спирачката. Всеки път, когато DSC открие, че някое от колелата губи сцепление, DSC ще активира всичко по-горе.

При BMW е възможно да деактивирате DSC. Това става чрез натискане на DTC в продължение на три секунди. Имайте предвид, че в такъв слуай DSC няма да контролира колата ви.

Как да отстраним повреди

Има много причини, поради които светлината на DSC може да свети. Ето няколко съвета, които трябва да направите / проверите, когато DSC светлината светне на вашето табло.

Проверете дали DSC е включен

Първото нещо, което трябва да направите, когато DSC е изключен, е да проверите дали DTC е активен. Ако е натиснат случайно, можете да възстановите DSC, като просто натиснете DTC.

Кодове за неизправности

Най-лесният и евтин начин за решаване на проблема със светеща DSC е да използвате скенер OBD II за четене на кодовете за грешки. Само не забравяйте, че по-старите BMW не използват обикновения 16-пинов OBD конектор.

Въпреки това, кодът за грешка често може да ви помогне да разрешите проблема и да ви даде насоки откъде да започнете да търсите проблема. При BMW OBD II порта обикновено се намира под волана. Някои по-стари BMW използват диагностичен порт под капака. Можете да извършите онлайн проучване на кодовете за грешки, за да разберете какво точно представляват.

Нива на спирачната течност

DSC работи с ABS, за да подпомага контрола на колата по време на презавиване / недозавиване. Когато спирачната течност намалее, ще светне ABS и DSC светлината. В някои случаи може да имате стара спирачна течност, която да има повишена киселинност. Ако спирачната течност е намаляла, долейте с препоръчаната марка.

Дефектни сензори на колелата

Всяко колело има сензори, които събират и предават жизненоважна информация за скоростта на колелата до DSC. Сензорите с времето се зацапват от мръсотия и други боклуци. Можете да почистите сензорите със специални разтвори за почистване. Ако сензорите са напълно развалени, тогава ще трябва да ги замените с нови. Също така проверете проводниците, свързващи се със сензорите. Те могат да бъдат прегънати или прекъснати.

Един сигурен начин да разберете дали проблемът е със сензора, а не с окабеляването, е да смените десния сензор с левия. Това не е възможно при някои модели, защото сензорите са различни от двете страни. Освен това може да бъде много трудно да премахнете сензора, без да го разрушите. Ако обаче премахнете успешно и двата сензора и все още имате код за грешка на сензорите на колелото, тогава знайте, че проблемът е със сензорите.

Неизправна ABS помпа

DSC работи с ABS, за да контролира автомобила при пързаляне. Когато ABS не работи, тогава ще имате код за грешка с DSC. За да проверите това, извадете ключа от запалването и изключете ABS от контакта, след което го свържете отново. След като рестартирате автомобила, трябва DSC светлината да е угаснала.

Друг проблем, който ще запали светлината, се отнася до повредена ABS помпа. Това ще стане, ако имате старо BMW. Отначало светлините ще присветват, когато карате с високи скорости, но с времето ще останат постоянно светнати. С помощта на скенер ще разберете, че кодовете за грешки са свързани с помпата за предварително зареждане.

Причината за това са износени четки за ABS помпа. Преди да инсталирате нова ABS помпа, обезвъздушете спирачната система. ABS помпата е електрически мотор и можете да замените стария си с различен комплект, стига да е със същия номер на частта. Трудно се намират ABS помпи за конкретни модели BMW.

Неизправен модул за управление на ABS

Неизправният модул за управление на ABS е рядкост при автомобилите BMW. Когато сканирате кодовете за грешки в тези случаи, ще забележите вътрешна повреда на контролния блок. Това може да започне като случайни мигащи жълти светлини, преди да продължат за постоянно. През повечето време помпата на ABS започва да работи неправилно и това ще се отрази на DSC и ABS.

В блока за управление ABS има спойки, които разграждат с времето. Можете да разберете, че именно те имат проблем, като изключите модула и го включите отново. Ако все пак получите грешка в комуникацията, тогава значи, че вашият ABS модул може да е дефектен.

След ремонт на ABS не се изисква никакво допълнително кодиране. Можете да изчистите кодовете в системата чрез скенер и устройството ще продължи да работи добре. Имайте предвид, че при по-старите модели BMW одометърът и скоростомерът няма да работят, ако ABS модулът е деактивиран.

Неизправен сензор за налягане

Ако забележите, че на вашето BMW светлините за спирачки и DSC са винаги запалени на таблото, проблемът може да бъде сензорът за налягане на спирачния цилиндър. Когато извършите сканиране, ще получите 5E21, 5E24 или 5E20. Това ще разкрие повреден сензор за налягане 1 или 2. За да се установи със сигурност, че тези сензори са проблемни, трябва да размените двата сензора и да проверите дали кодът за грешка все още е включен. И накрая, проверете и сензора за ъглово отклонение на кормилното управление. Ако той не работи, ще светне DSC светлината.

Заключение

При BMW DSC е основна система, когато става въпрос за коригиране на презавиване / недозавиване. Той използва набор от сензори на всяко отделно колело, за да контрол на скоростта. В момента, в който открие, че водачът губи контрол, той ще задейства ABS, а също и по-ниски обороти на двигателя. Това води до по-добър контрол върху автомобила и да избягване на пързаляне.

Източник: Mechnic Base

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!