Кога старите гуми стават опасни?

22 февруари 2020, 8:00

Дали автомобилните гуми имат срок на годност?

Години наред хората разчитат на дълбочината на протектора, за да определят кога да заменят гума. Ако протектора не е изравнен с ограничителите, те си мислят, че все още има живот, независимо от това на колко години е, което може да се окаже фатална грешка. Старите гуми са опасни, независимо от дълбочината на протектора. Въпреки че не е установено с норма, кога дадена гума е твърде стара, за да е опасна, много производители на автомобили препоръчват смяна на шест години от датата на производство.

Старите гуми често са виновниците за фатални произшествия. В по-скорошен и грандиозен пример, разследването на причината за катастрофата през 2013 г., при която загина актьорът Пол Уокър, разкри, че Porsche Carrera GT, който той е карал, е с 9-годишни гуми. Калифорнийският магистрален патрул отбелязва, че възрастта на гумите може да е компрометирала характеристиките на управление.

Колкото по-стара е гумата, толкова по-голям е рискът от внезапно и неочаквано отделяне на протектора.

Тези инциденти илюстрират потенциалната опасност от закупуване на употребявани гуми и опасността от шофиране със стари гуми – включително тези, които никога не са прекарали ден на път. Гумените съединения се влошават с времето, независимо от състоянието на протектора.

За някои хора старите гуми не могат да бъдат проблем. Ако изминавате типичен брой километри, някъде около 15 000-20 000 км. годишно, протекторът на гумата ще се изхаби за три до четири години, много преди каучуковата смес да влоши показателите си. Но ако шофирате много по-малко или имате кола, която карате само през почивните дни, остаряването на гумите може да бъде проблем.

Какво се случва с гумата, докато остарява?

Пукнатините в гумата започват да се развиват с течение на времето, като се появяват и на повърхността и вътре в гумата. Това напукване в крайна сметка може да доведе до отделяне на стоманените вложки в каркаса от протектора на гумата. Неправилната поддръжка и топлина ускоряват процеса.

Всяка гума, която е достатъчно дълго на пътя, ще се поддаде на стареене. Гумите, които са проектирани за по-дълъг пробег, имат антиозониращи химични съединения, вградени в каучука, които ще забавят процеса на стареене, но нищо не спира ефектите на времето върху каучука.

Колко време трае гумата?

Много автомобилни производители, включително Ford, Nissan и Mercedes-Benz, препоръчват на собствениците да сменят гуми шест години след датата на производство, независимо от височината на протектора. Производителите на гуми като Continental и Michelin казват, че една гума може да издържи до 10 години, при условие че след петата година им правите редовни годишни инспекции.

Асоциацията на производителите на каучук заявяват, че няма начин да се определи дата, когато срока на дадена гума „изтича“, тъй като такива фактори като топлина, съхранение и условия на употреба могат драстично да намалят живота на гумата. Ето още за всеки от тези фактори:

Топлина: Изследванията установяват, че гумите остаряват по-бързо в по-топъл климат. Условията на околната среда, като излагане на слънчева светлина и крайбрежен климат, могат да ускорят процеса на стареене. Хората, които живеят в крайбрежните и други райони с топло време, трябва да имат това предвид, когато решават дали да подменят гумите.

Съхранение: Това се отнася за резервни гуми и гуми, които седят в гараж или магазин. Гума, която не е монтирана и просто седи в магазина или гаражът ще остарява по-бавно от тази, която е в експлоатация на автомобил. Но въпреки това остарява.

Резервна гума: Обикновено не се излагат на дневна светлина, но въпеки това деградират с времето. Ако гумата е била надута и монтирана на колело, тя се счита за „в експлоатация“, дори и никога да не е използвана. И ако резервната гума на колата е монтирана под превозното средство, тя е изложена на топлина, мръсотия и атмосферни влияния.

Условия за употреба: Това се отнася до начина на третиране на гумата. Правилно ли е надута? По-ниското налягане предизвиква по-голямо износване на гумите. Има ли удари в бордюра? Ремонтирана ли е някога за пробиви? Гумите на автомобил, който се кара само през уикендите, ще остаряват по различен начин от тези на автомобил, който се кара ежедневно по магистралата. Всички тези фактори допринасят за това колко бързо или бавно се износва гумата.

Правилното налягане в гумите е важен фактор за тяхната дълготрайност

Правилната поддръжка е най-доброто нещо, което човек може да направи, за да осигури дълъг живот на гумите. Важно е да се поддържа правилното налягане на въздуха в гумите и да се извършват рутинни проверки.

Как да определим възрастта на гумата

Страничната стена на гума е покрита с цифри и букви. Всички те означават нещо, но дешифрирането им може да бъде предизвикателство. Гумите, направени след 2000 г., имат четирицифрен DOT код. Първите две числа представляват седмицата, през която е направена гумата. Вторите две представляват годината. Гума с код DOT 1116 е направена през 11-та седмица на 2016 година.

За да влошат още нещата, може да не намерите винаги пълния DOT номер от външната страна на гумата. Поради начина, по който се произвежда гумата е по-безопасно работникът, обслужващ формата, да отпечата информация от вътрешната страна на гумата, така че някои производители ще изберат да поставят номера там. Все още е възможно да проверите DOT кода, но може да се наложи да повдигнете колата, за да го видите.

Не купувайте употребявани гуми

Купуването на употребявани гуми е рискован ход. Рядко знаете как е поддържана гумата.

Гумите са скъпи, особено когато вземете предвид цената на монтажа и балансирането. Ето защо употребяваните гуми стават по-привлекателни за хората, които са закъсали за пари и затова някои сервизи и магазини продължават да предлагат употребявани гуми като алтернатива. Но когато купувате употребявана гума, нямате представа колко добре е била поддържана или условията, при които е била използвана. Предишният собственик може да го е карал с ниско налягане. Можеше да я е удрял в бордюри многократно. Може да е била пробита от пирон. Можете да проверите възрастта и, но е по-добре да я избягвате изцяло.

Изхвърлям я

Да се ​​отървете от неизползвана гума с много протектор може да бъде най-трудното нещо за един пестелив собственик. Никой няма да вземе гума, която изглежда, че никога не е била използвана, и да я изхвърли. Но ако е стара, точно това трябва да направи собственикът.

Въпреки, че някои лобират за въвеждане на разпоредби относно стареенето на гумите, в момента нищо няма черно на бяло. Продължават да се провеждат изследвания за ефектите на стареенето на гумите и какво могат да направят хората, за да наблюдават гумите си за безопасност.

От всички компоненти на автомобила, гумите имат най-голям ефект върху начина, по който спира автомобила. Така че, ако сервизът за гуми препоръчва нови гуми, харчете парите и не го отлагайте. Животът ви може да зависи от това.

Автор: Роналд Монтоя

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!