Ефектът на системите за подпомагане на водача върху сервизната дейност

26 февруари 2020, 7:00

В наши дни сервизите трябва да използват различен подход към преглеждането на превозните средства, дори и в най-обикновените услуги. С увеличеното прилагане на усъвършенстваните системи за подпомагане на водача (ADAS), само да се гледа на “обичайните заподозрени” масло, спирачки и кормилно управление вече не е достатъчно.

Базовото обслужване пропуска преглед на някои системи с основни последици за пътната безопасност. Отговорното обслужване трябва да провери състоянието на системите на ADAS в автомобила. Незначителен удар, смяна на предното стъкло или дори отстраняване на бронята може да повлияе на безопасността на пътя. Критичните за безопасността ADAS сензори са вградени в самата конструкция на автомобила и трябва да бъдат точно калибрирани, за да позволят на системите да функционират правилно.

ADAS е много високотехнологичен и пренебрегването му може да остави сервиза отговорен, ако най-лошото се случи след неадекватно обслужване.

Почистване на сензорите с влажна гъба?

Много от посочените неизправности произтичат от мръсни сензори и те могат да бъдат отстранени с обикновено почистване. Предупреждението за сляпото петно не работи? Ами светлината на таблото? Проверете очевидното най-напред: сензорния модул. Предупреждението за сляпото петно ​​е радар с ниска мощност и модулът често е покрит с мръсотия или е с разхлабен корпус. Това са нови проверки, които може дори да не са в обичайния график за обслужване, но те са важни за безопасността.

Въпрос на ъгли

За да проверите по-модерните ADAS, първата стъпка е пълна проверка за подравняване на колелата. Дори при основното правилно „регулиране“ има много ъгли, които могат да повлияят на безопасността. Модерен стенд за реглаж на четирите колела е единственият инструмент, който може да се справи с проверките, необходими за технологията, която постоянно се развива. Всяко несъответствие може да се показва като повреда на компонента, което се нуждае от проверка преди калибриране на ADAS сензора.

ABS и контрол на стабилността разчитат на измерване на ъгъла на волана, често със сензор върху самата кормилна колона. Ъгълът на волана е основна информация, която почти всяка ADAS система използва. Ако компютърът на ADAS получава неверни или безсмислени данни поради несъответствие на кормилното управление, той може да деактивира почти всяка система за безопасност на автомобила.

ADAS е чудесна възможност за всеки сервизен бизнес, но изисква инвестиции. Всеки сервиз, който не е запознат с дори рутинното ADAS обслужване, скоро ще бъде в неизгодно положение. Как може сервизът да предложи перфектно обслужване, ако критичното оборудване за безопасност не е проверено?

Източник: PMM

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!