Запалителни бобини – оригинали и реплики

2 март 2020, 7:00

Недобре центрирана намотка и други недостатъци на фалшификатите на бобини могат да доведат до скъпи последващи разходи.

Репликите на бобината на запалването често са евтини. И така са направени: от нискокачествени материали и голям брой отделни компоненти, поради това те не постигат електронните свойства и способностите за термично натоварване на оригиналните бобини. Репликите работят само в няколко версии, в частност с намотки с интегрална електроника. Те често се произвеждат без надежден контрол на качеството – за разлика от оригиналните запалителни бобини с марка BorgWarner. За да избегнете скъпи последващи разходи, трябва да се въздържате от продажба и използване на тези съмнителни продукти. Въпреки че тези евтини реплики често са почти идентични на външен вид с оригинала, качеството дори не е близко до сравнимо. Ето защо BorgWarner разгледа по-внимателно няколко бобини за запалване – както оригиналната, така и евтината реплика.

Намотката

Оригинал – Чисто обработена намотка в камерата

Високата производствена точност гарантира прецизно навиване в камерата.

Реплика

Разхлабените проводници, които опират в съседната камера, неизбежно ще доведат до късо съединение. Просто е въпрос на време, докато бобината откаже.

Спойки, контакти и предаването на енергия

Oригинал – оптимално споени връзки

Печатната платка с шинни връзки позволява автоматизирани производствени процеси и оптимален контрол на процесите, и по този начин постоянно равномерно качество.

Реплика

В намотката се намират различни чужди тела (вижте стрелките), което говори за небрежно производство. В зависимост от тяхното положение, материал и дебелина може да има последващи къси съединения и повреда на бобината. Какво също може да се види: изместена или лошо инсталирана част.

Оригинал

Точно поставени и заварени шини и компоненти, фиксирани направо в корпуса – знак за качество и дълъг живот.

Реплика

Проводници във всички посоки, изкривени контактни полета във връзките с високо напрежение, криви намотки и платки: Преждевременната повреда на запалителната бобина е предопределена.

Качествна сборка и импрегнация

Оригинал

BorgWarner запалителна бобина с комбинирано леене: Тук импрегниращия материал се излива във вакуум в корпуса на запалителната бобина, като по този начин се предотвратява образуването на въздушни мехурчета.

Реплика

Корпусът на запалителната бобина и кабелът за високо напрежение са запълнени с пясъчен компонент, за да се спести скъпото леене. В пролуките са се образували въздушни мехурчета, което означава, че качеството на импрегнирането е намалено, особено в частта с високо напрежение: Ако въздухът се събира във вторичната намотка, той се йонизира – т.е. въздухът става проводящ и ерозира изолацията, докато не се достигне потенциал за маса. След това следва късо съединение или разрушителна повреда и бобината на запалването отказва.

Центрирането

Оригинал

Точно обработената бобина за запалване лежи централно по оста на свещта.

Реплика

Фиксирането на бобината за запалване не пасва точно – в резултат репликата на бобината се измества в оста на запалителната свещ и може да бъде сглобена наклонено с напрежение върху нея. Като резултат върху запалителната свещ се придават допълнителни сили за огъване. Възможните последици варират от: пукнатини в изолатора до отказ на запалителната свещ.

Източник BorgWarner

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!