Френски стартъп използва ремаркета за акумулатори, за да увеличи електрическия пробег

5 март 2020, 17:00

Стартъпът EP Tender заяви, че е в преговори с Renault и PSA, за да могат фабрично да монтират необходимите букси и конектори към техните електромобили.

Клиентите, които искат да купят електромобил, са изправени пред дилемата или да плащат повече, за да имат голям пакет батерии и дълъг пробег, или да бъдат принудени да зареждат своите EV-устройства по-често.

Базираната в Париж фирма EP Tender смята, че е елиминирана необходимостта от избор между цена и обхват. Дали това е решението? Батерийни ремаркета.

Клиентите могат да наемат леко ремарке при поискване, веднага добавяйки допълнителен капацитет от 60 кВтч за своето превозно средство, без да повлияват на полезния му товар.

Спокойствието, което се осигурява от обслужването, прави EV по-привлекателен и достъпен за потребителите, което им позволява да купуват превозно средство с обхвата, от който се нуждаят през по-голямата част от времето, с възможност за онези случаи, когато се нуждаят от по-голям пробег. EP Tender е кръстен на малки лодки, които обслужват големите кораби. Компанията иска да разположи определен брой ремаркета под наем по основните ваканционни маршрути. EV шофьорите ще се възползват от допълнителни 60 киловатчасова мощност на батерията, за да ги заведат до местоназначението си или до следващата смяна на ремаркето.

Максималната цена за наем би била 34 евро (37 долара) за едно ремарке, прогнозира компанията.

Първоначалната идея на EP Tender беше да постави двигател с изгаряне в ремаркето, за да създава хибриди от електрически автомобили и в момента компанията разполага с 20 такива ремаркета, които се използват от клиенти, които управляват Renault Zoes или електрически микробуси Kangoo. Но падащата цена на батериите убеди компанията да се преориентира.

“Версията на двигателя с изгаряне все още се използва от нашите клиенти, но ние не го разработваме, тъй като има много повече перспектива при батериите. Батериите са напреднали много”, каза Hugo Basset, специалистът по научни данни и симулационен инженер на екипа.

Басет каза, че компанията води преговори с Renault и PSA Group във Франция, за да монтират фабрично теглича и конекторите към техните EVs.

Renault беше пионер в стремежа да реши проблема със зареждането на дълги разстояния, когато си сътрудничеше с израелската компания Better Place през 2008 г. за въвеждане на сменяеми батерии в своите EVs, започвайки от седана Fluence. Бизнесът обаче се провали и сътрудничеството бе прекратено през 2013 година.

Ремаркето носи много по-малко рискове, Басет твърди, че „Не харчим милиони за станции за смяна на батерии“, каза той.

Компанията работи върху потенциалните недостатъци. Ремаркетата например се преработват, така че аеродинамичното съпротивление е минимално. Ремаркетата включват и втори набор от по-малки колела, които се спускат надолу, за да улеснят движението на заден ход.

Има и още едно предимство. Когато не се използват, ремаркетата могат да бъдат свързани към мрежата, за да върнат енергия в пикови моменти.

Целевата цена за ремарке е 10 000 евро, а бизнес планът на компанията прогнозира, че ще постигне първата си печалба през 2024 г., като 60 000 клиенти наемат 4150 ремаркета.

Във все още неустановения свят на електромобилите, ремаркетата за разширяване на обхвата могат да бъдат част от въоръжението, което спомага за плавното преминаване от двигателя с горене до по-скъпото електрическо превозно средство.

Източник: ANE

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!