ZF Aftermarket доставя части за окачване за много модели лекотоварни автомобили

6 март 2020, 13:00

  • Растежът и възрастта на парка от лекотоварни автомобили (LCV) стимулират пазара за ремонтни дейности
  • Профилът на употреба подлага окачването на големи натоварвания
  • Под своята марка Lemförder, ZF Aftermarket предлага точните резервни части

Голям пробег, големи натоварвания, постоянна употреба – лекотоварното превозно средство е автомобилният работен кон. Този клас превозни средства е със средна възраст в автопарка в ЕС 10,9 години. По тази причина предлага значителни възможности за обслужване и ремонт на сервизите. ZF Aftermarket помага на сервизите да се позиционират в този сегмент под марката си Lemförder и предлага съвети за ремонт на един от най-популярните автомобили – Volkswagen T5. Около 2,6 милиона LCV (до 3,5 тона бруто тегло на превозното средство) са регистрирани в Германия.

33,2 милиона LCV (до 3,5 тона) са в движение в целия Европейски съюз. Наброявайки над 6,2 милиона превозни средства, Франция има най-голям микробусен парк, следван от Испания (4,6 милиона), Обединеното кралство (4,4 милиона) и Италия (4,2 милиона).

Тези превозни средства се използват ежедневно за превоз на тежки товари, което означава, че те са подложени на голямо износване. Проверките за безопасност на лекотоварните автомобили са по-стриктни във всички възрастови категории, отколкото за леките автомобили, което се дължи на увеличеното износване.

Много фирми използват пълния допустим полезен товар на своите превозни средства при ежедневна употреба. Макар че самото окачване е проектирано за такъв вид употреба, шарнирите, накрайниците, биалетките и другите части на кормилното управление и шасито са подложени на значително и постоянно натоварване. Ето защо ZF Aftermarket препоръчва на сервизите визуална проверка на шасито, измерване на височината на просвета всеки път, когато LCV влезе за обслужване и замяна на повредените и износени компоненти своевременно. Това е единственият начин да се гарантира безопасното управление на превозното средство. Някои сервизи имат хидравлични тестери за цялото окачване, които безпощадно определят неизправности в системата на шасито.

Съвети за ремонт от ZF Aftermarket за Volkswagen T5

Моделната гама на Volkswagen T5 е едно от най-популярните превозни средства в сегмента под 3,5 тона. Под своята марка Lemförder, ZF Aftermarket доставя широка гама от части за окачването, включително носачи, биалетки и гумено-метални тампони.

Повредите от износване на амортисьорната група често се появяват на това превозно средство поради маломерния сачмен лагер на опорния тампон в първоначалния дизайн. Впоследствие Volkswagen замени компонента с версия с по-голям лагер. Двете версии все още могат да бъдат намерени на пазара. ZF Aftermarket предлага и двата варианта, но съветва клиентите да преминат към новата версия при подмяна, където първоначалната версия все още е монтирана. При отстраняване на повредените части механикът трябва да отбележи кой от двата варианта е монтиран на превозното средство. Повредена опора на пружината при по-ранния вариант на лагера означава, че трябва да се замени амортисьора, тъй като отделни опорни плочи вече не са налични. Следователно автосервизът трябва да монтира изцяло нова конзола и тампон със сферичен лагер. ZF Aftermarket също препоръчва винаги да сменяте комплект тези части на ос, за да осигурите правилното управление на превозното средство.

При подмяната на носачите на T5 трябва да се обърне внимание на следното:

След отстраняване на старата част техникът трябва да почисти контактната повърхност на шарнира на носача с шенкела с помощта на шкурка, последвана от подходящо почистващо средство. В противен случай частиците от ръжда и мръсотия могат да проникнат в шарнира на новия носач през стъблото, което води до бързо износване.

Механикът не трябва да затяга монтажните болтове и гайки, когато окачването е в напълно разтоварено състояние. В противен случай гумените тампони ще се деформират при спускане на автомобила върху колелата. Това нежелано предварително натоварване на тампоните може да доведе до преждевременно износване и скъсване. Следващата работна стъпка е да спуснете автомобила до пълното натоварване на шасито. Възможно е обаче да има правила, регулиращи положението, в което болтовете и гайките се затягат в зависимост от модела на автомобила – така че имайте предвид инструкциите за монтаж на производителя на автомобила.

Тук може да бъде полезен четириколонен подемник. Той улеснява затягането на болтовете и гайките с необходимия въртящ момент, определен от производителя. И накрая, автосервизът трябва да направи реглаж на геометрията на окачването.

Много нови елементи в гамата за окачване на Lemförder

ZF Aftermarket непрекъснато разширява гамата си за LCV. Новите допълнения към портфолиото включват:

  • Маншони и части за кормилна система за Ford Transit / Tourneo Custom
  • Вътрешни и външни кормилни накрайници за Citroën Jumpy / Peugeot Expert / Toyota Proace
  • Тампони за заден мост и за стабилизираща щанга за VW T5 / T6 и Crafter
  • Тампони за предния мост и носачи за VW Crafter
  • Предни носачи и шенкели за Renault Kangoo и Mercedes Citan

Източник: ZF Aftermarket

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!