Hengst: Премиера за Blue.on в новия Opel Astra

12 март 2020, 7:00

Иновативната система за маслени филтри Blue.on от специалиста по филтри Hengst SE стартира за първи път в серийно производство. Функционално надеждната и екологична алтернатива на класическия завъртащ се маслен филтър стартира в производство в сегашния чисто нов 1,5-литров дизелов двигател на Opel Astra. 3-цилиндровият двигател с мощност 77 и 90 кВт е разработен от бившата компания-майка General Motors.

Компонентите гарантират качество на ОЕ за целия живот на автомобила

Blue.on е разработен от Hengst SE като алтернатива на класическия филтър със завъртане. Системата се състои от корпус и тръба, с интегриран байпас на филтъра и възвратен клапан. Тези компоненти с качество на OE остават в автомобила и са създадени да функционират перфектно през целия му живот. Към това се добавя напълно утилизиращ се чрез изгаряне филтриращ елемент, единственият компонент, който все още трябва да бъде заменен при смяна на филтъра. Това решава много от проблемите, свързани с конвенционалните маслени филтри със завъртане. Освен това Blue.on спестява до 90% от отпадъчната маса, произведена при конвенционални маслени филтри, като по този начин има важен принос за опазването на околната среда.

Гамата на комплекти Blue.on непрекъснато се разширява

Hengst непрекъснато разширява офертата си Blue.on. В допълнение към Astra, например, други модели в бъдеще ще бъдат адаптирани към новите поколения двигатели. С продуктите Blue.on, Hengst е в състояние да отговори на силното търсене на гъвкави количества и кратки цикли на производство. Предимствата на тези модулни продукти са очевидни: технически постижения, съчетани с висока икономическа ефективност. Модулната система включва модели с диаметри 67 и 77 мм, всеки от които се предлага в дължини 67, 77 и 87 мм. По този начин Hengst покрива около 90 процента от всички обикновени приложения за автомобили. Освен това са възможни специфични за потребителя адаптации по отношение на филтърния елемент (избор и обработка на филтърната среда) и дизайна на клапана (налягане на отваряне и затваряне, дебит и т.н.).

Ограничения на завъртащите се маслени филтри

Завъртащите се филтри са затворени системи, така че не е възможно да се провери функцията на техните отделни компоненти. Това може да доведе до проблеми с двигателя в дългосрочен план, особено при използване на евтини продукти за подмяна. Например, съществува риск, ако ефективността на филтъра е по-ниска от оригиналния продукт, в маслената верига остават по-големи частици, които трайно увреждат чувствителните компоненти като турбокомпресора. Възвратният клапан с отварящо се налягане, което е твърде ниско, също може да пропусне по байпаса замърсено масло и то да остане нефилтрирано в маслената верига. Освен това, ако капацитетът на абсорбция на частиците на филтърната среда е твърде малък, това също крие висок риск, тъй като филтър, който е запушен с частици, работи постоянно в режим на байпас.

За разлика от тях Blue.on гарантира функционалната надеждност на байпаса и връщащия клапан на филтъра, като използва висококачествени OE компоненти. Също така, тъй като те са видими и достъпни, при смяна на филтъра е възможно да се провери дали работят правилно. Патентованата филтърна вложка също предотвратява инсталирането на неправилен филтър. Това прави Blue.on най-икономичното решение за осигуряване на високо ниво на защита на двигателя през целия живот на автомобила.

Цялостна защита на климата

В момента около 800 милиона автомобила по света са на път със завъртащи се маслени филтри. При конвенционални, затворени системи, цялото устройство трябва винаги да бъде сменено и изхвърлено. Това води до огромно замърсяване на околната среда с отпадъци. С Blue.on, Hengst следва своя цялостен подход за избягване на отпадъците. Системата, при която по време на поддръжката трябва да бъде заменен само напълно инсинериращ филтриращ елемент, може да спести до 90% от масата на отпадъците, произведена от конвенционалните маслени филтри със завъртане чрез използване на постоянни компоненти, които остават върху блока на двигателя, когато филтърът е заменен. Hengst подготви основите за избягване на отпадъците още през 1993 г. с разработването на многофункционални модули, използвайки филтърната вложка „Energetic“. Hengst сега предлага системата в шестото си поколение.

Награда за иновация

Hengst Filtration вече получи две важни германски награди за иновации за Blue.on: Това включва „наградата за иновации на провинция Северен Рейн-Вестфалия“, която се присъжда за изключителни изследвания с особено обществено значение и приложимост.

Източник: IAAF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!