CASTROL: новият свят на електрически превозни средства

23 януари 2019, 9:00

Автомобилната индустрия все повече се съсредоточава върху разработването на хибридни и напълно електрически превозни средства. Тъй като инженерството в електрическите превозни средства се развива, това създава нови технически предизвикателства в бързо развиващата се област на трансмисионни течности, охлаждащи течности и масла на батериите. Матиас Донър, мениджър развитие на продуктите Castrol Driveline, разказва за някои от техническите предизвикателства, пред които са изправени производителите на автомобили в областта на трансмисионните течности и как се подготвят за бъдещето.

ЗАЩО СМАЗОЧНИТЕ ПРОДУКТИ СА ВАЖНИ?

Трансмисия за хибридна кола

Много хора не знаят, че имат трансмисионна течност в колата си, но ще забележите, ако не е там. От смяната на предавките, скоростната кутия се износва и започва да издава шум, докато добра трансмисионна течност прави смяната много гладка. Тя играе решаваща роля за защита на зъбните колела, така че те да не се износват. Работи се върху разработването на нови течности. Това е едно вълнуващо време, тъй като изискванията към трансмисионните течности в скоростните кутии и осите за хибридни и електрически автомобили се различават от конвенционалните задвижвания.

КАКВО Е РАЗЛИЧНО ПОД КАПАКА В ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ИЛИ ХИБРИДЕН ДВИГАТЕЛ?

Под капака на хибриден автомобил

Много хибридни и електрически превозни средства се нуждаят от различни трансмисионни течности, тъй като електрическите компоненти, като например електрическите двигатели, са в контакт със смазочното масло и трансмисионното масло при високи работни температури. В допълнение, двигателите работят с много по-високи обороти, което увеличава натоварването на маслото, въртящият момент на зъбните колела и лагерите е по-висок и маслото трябва да бъде съвместимо с компоненти, които провеждат електричество.

КАКВО ПРАВИ CASTROL, ЗА ДА НАПРАВИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ И ХИБРИДНИТЕ АВТОМОБИЛИ ПО-ЕФЕКТИВНИ?

Подходът, който предприемаме, е да работим много тясно с производителите на превозни средства и компоненти, за да разберем инженерните проблеми, които трябва да решат, за да направят тези превозни средства по-ефективни и да увеличат техния обхват. Работихме заедно по:

  • изграждане на ефективността на електрическия двигател и намаляване на риска от електрически аварии чрез оптимизиране на електрическите свойства на трансмисионното масло
  • предотвратяване на корозия на електрическите компоненти чрез добра защита на медните части
  • подобряване на възможностите за охлаждане на електрическия двигател и предотвратяване на прегряването

Бързият темп на развитие с появата на хибридни и електрически автомобили означава, че трябва да работим бързо, за да намерим решения. Считам, че е много полезно да бъдем в челните редици на инженерните технологии, които оформят бъдещето на транспорта.

Източник: Castrol

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!