Сензори за въздушните възглавници

18 март 2020, 7:00

Сензорите за въздушни възглавници са известни още като сензори за катастрофа и в зависимост от модела и марката на вашето превозно средство, те може да се намират навсякъде в автомобила. Тези сензори откриват сблъсък и причиняват задействане на въздушните възглавници.

Тези сензори обикновено са разположени отпред, за да открият челен сблъсък и отстрани, за да открият страничен удар. В съвременните автомобили има множество сензори в зависимост от това колко въздушни възглавници се предлагат.

Какво представлява сензора за въздушна възглавница?

Сензорът по същество е детекторно устройство, което може да чете бързо дезактивиране на автомобила и генерира сигнал като отговор. Основната му функция е да комуникира по електронен път информацията с електронния блок за управление и цялото оборудване, свързано със системата на въздушните възглавници. Интензитетът на сблъсъка също се отбелязва и той се използва за определяне дали въздушната възглавница трябва да се надува или не.

Тези сензори могат да бъдат класифицирани в два основни вида. Първият е сензорът за масово приложение. Той обикновено се разполага в предната част на автомобила, за да се измери забележимото въздействие. Обикновено съдържа два сензора, единият от които е вътре в двигателния отсек, докато другият е инсталиран в зоната за сядане на пътници.

Сензорът е в състояние да разграничи опасните сблъсъци от неопасните сблъсъци и генерира информация за изчисляване кога точно трябва да се надуе въздушната възглавница.

Основният принцип на работата му е да открие отклоняването на автомобила в движение, както и неговата интензивност. Вторият тип сензор се нарича сензор от ролков тип. Този датчик обикновено се състои от пружина, която е свързана с малко тегло. След като превозното средство удари обект и се генерира удар, теглото се притиска в обратна посока и пружината на бобината изпитва напрежение. Това напрежение и движението в пружината на бобината е в състояние да записва интензитета и съответно генерира електрически сигнал към веригата.

Къде се намира сензорът на въздушната възглавница?

Местоположението на сензора за въздушна възглавница е много променливо и зависи много от дизайна на автомобила. Най-добрият начин да намерите местоположението на сензора за въздушна възглавница във вашия автомобил е да се обърнете към сервизното ръководство, предоставено от вашия производител. Обикновено се намира зад предната греда (предната броня). Той може да бъде разположен и около кондензатора.

Някои конструкции имат сензор в двигателя, докато други навсякъде в пътническата зона. Те също често се срещат зад предния капак в предната част на превозното средство.

Как да нулирате датчика на въздушната възглавница

В повечето случаи трябва да използвате скенер OBD2, за да нулирате кодовете за неизправности на контролния модул на ABS . Много пъти бордовият компютър на автомобила прави странни неща и може да видите случайни светлини, които мигат на таблото.

Ако забележите, че светлината на въздушната възглавница мига, първата стъпка трябва да бъде нулирането на сензора и това може да се направи лесно в 2 стъпки:

Изключете акумулатора на автомобила

Отворете капака на колата си и намерете батерията. На батерията ще видите положителен и отрицателен терминал. Използвайте гаечен ключ, развийте гайката на отрицателния извод и извадете кабелната обувка.

Свържете отново батерията

След сваляне на обувката изчакайте поне пет секунди, след което отново свържете отрицателния извод. Този прост процес нулира всички сензори в колата ви и най-вероятно ще видите, че светлината на въздушната възглавница е спряла да мига.

Подмяна на дефектен сензор за въздушна възглавница

Подмяната на отказал сензор за въздушна възглавница може да бъде много прецизна работа и затова е необходимо да имате поне малко практика, преди да я започнете. Също така силно се препоръчва да следвате сервизното ръководство на производителя. Ето няколко стъпки, които трябва да следвате, докато подменяте дефектен сензор за въздушна възглавница.

  • Намерете сензора за въздушна възглавница, като се обърнете към сервизното ръководство
  • Дръжте двигателя изключен
  • Подгответе всички неща, които биха ви били необходими за замяната.
  • Изключете батерията напълно, за да предотвратите случайно задействане на въздушната възглавница
  • След като изключите батерията или друг източник на захранване, изчакайте поне 3 минути преди започване на работа, за предпочитане малко по-дълго.
  • Ако наистина трябва да тествате сензора, използвайте само цифровия мултицет. Токовият изход трябва да бъде под 10 mA в повечето случаи. Обърнете се към ръководството за обслужване, в случай че е различно.
  • Изключете конекторите и електрическите връзки
  • Изключете 4P конекторите от датчиците за водача и пътника на предните сензори за удар.
  • Намерете SRS компонента
  • Извадете внимателно стария сензор
  • Заменете го с нов
  • Свържете конекторите обратно към оригиналните портове.

Как да се диагностицира дефектен сензор за въздушна възглавница

Диагнозата на сензора за въздушна възглавница ще изисква да вземете предвид някои неща. На първо място ще бъдете известени от модула за управление на въздушната възглавница, когато стартирате автомобила си. Ако веригите на сензора за въздушната възглавница не са точни и в ред, на таблото ви ще бъде дадена индикация, когато светва предупредителната лампа на въздушната възглавница.

Това е полезна индикация, че нещо не е наред с вашата система. Светлината може да мига, а не просто да свети, което може да бъде код, по който можете да се обърнете в ръководството за потребителя, предоставено от вашия производител. Светлината може да мига веднъж, два пъти или няколко пъти. Може също да направи пауза между светванията.

Тези сигнали ще ви помогнат да разберете какъв точно е проблемът и къде. За разлика от други сензори, обикновено не се препоръчва да проверявате сензора на въздушната възглавница с мултиметър. Мултиметърът може да предизвика веригата и въздушните възглавници могат да се задействат излишно, което може да ви струва много скъпо.

Всички ремонти на системата на въздушните възглавници трябва да се извършват от експерт.

Подмяна на датчика на въздушната възглавница

Изключете акумулатора на автомобила и оставете фаровете включени, за да изтощите всяка останала мощност в ел. системата.

След като захранването е напълно изключено, изчакайте около 15 минути, тъй като сензорите на въздушната възглавница са проектирани да се активират, дори когато колата загуби мощността си. След като сте сигурни, че въздушните възглавници няма да се разгънат, изключете сензора и инсталирайте нов. Местоположението на сензора варира, така че трябва да се обърнете към ръководството на колата, за да намерите местоположението на конкретен сензор. Може да се наложи да премахнете панелите на предния калник и страничните врати.

Трябва да нулирате кода на проблема със OBD2 скенер след подмяна на сензора за въздушна възглавница.

Сензорът на въздушната възглавница е чувствителен компонент и такава е и подмяната. Това може да отнеме 2 часа дори за професионалист, който правилно да диагностицира и инсталира датчика на въздушната възглавница. Частите обикновено не са скъпи. Процесът на замяната му обаче може да бъде изключително критичен, поради което може да струва много повече като труд.

Източник: Mechanicbase

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!