Очаквайте чисти дизели

25 март 2020, 7:00

Вече повече от четири години скандалът с дизеловите емисии продължава да затруднява доверието на потребителите в дизела. След като беше приет като много супер чист и ефикасен източник на гориво, репутацията му бе опетнена през последните години, благодарение до голяма степен на често неточните и неправилно интерпретирани заглавия в медиите. Delphi Technologies, световен пионер в задвижващите технологии, решения и услуги, представя няколко истини за дизела … доказвайки защо той е важна част от гамата на автопроизводителите и популярен избор за собствениците на превозни средства. И ще бъде още много, много години.

1. Дизеловите превозни средства имат най-ниските емисии на въглероден диоксид (CO2) от сегашните източници на гориво:

  • Дизеловото гориво има по-високо енергийно съдържание на литър от другите транспортни горива.
  • Дизеловите двигатели също са по-термодинамично ефективни, което означава, че преобразуват повече от това енергийно съдържание в полезна работа.
  • Поради това дизеловите автомобили консумират около 25% по-малко гориво по обем от еквивалентните бензинови автомобили.
  • Дизеловите автомобили генерират около 15% по-малко CO2 на километър от еквивалентните бензинови автомобили.

2. Дизелът е с основен принос за постигане на целите за намаляване на CO2:

  • Пътният транспорт допринася за около 20% от общите емисии на парникови газове, причинени от човека, главно CO2.
  • Дизелът остава ключов за много стратегии на автомобилните производители за намаляване на емисиите на CO2 и спазване на все по-строга регулация.
  • Когато се използва със системи за контрол на емисиите, монтирани на много съвременни превозни средства, това ще помогне за намаляване на емисиите на CO2 извън новите цели, договорени от Европейския съюз (ЕС) през декември 2018 г.
  • Средните емисии на CO2, генерирани от нови автомобили, се увеличават с 2,4 g CO2 / km до 120,5 g CO2 / km през 2018 г. – най-високата средна стойност за последните четири години. Наред с нарастващата популярност на SUV, намаляването на продажбите на нови дизелови автомобили е ключов фактор за това увеличение.

3. Дизелът е рентабилно и популярно решение за много потребители:

  • Високата икономия на гориво при дизеловите двигатели гарантира по-ниски разходи за гориво и по-дълъг диапазон между зарежданията.
  • Дизеловите двигатели осигуряват висок въртящ момент, което позволява пренасяне на товар, теглене и безопасно изпреварване.
  • Дизелът остава преобладаващият източник на гориво за камиони и лекотоварни превозни средства.

4. Чистата дизелова технология успешно контролира емисиите, включително при реални условия:

  • Съгласно европейските норми за емисии, емисиите от прахови частици (PM), включително сажди, намаляват с 97% от 140 mg / km в Euro 1 на 4,5 mg / km в Euro 6.

  • По същия начин, нивата на емисиите на азотен оксид (NOx) намаляват с 84% от 500 mg / km в Евро 3 (при първо измерване на NOx) до 80 mg / km в Евро 6.

  • Въвеждането на тестове за реални шофьорски емисии (RDE), за по-точно отразяване на действителните показатели на емисиите на превозните средства по пътя, изигра важна роля за усвояването на много ефективни технологии за последващо третиране на намаляване на NOx.
  • Според ADAC дизелови автомобили Euro 6d-TEMP отделят средно 76% по-малко NOx от дизелите Euro 6b (преди RDE) и 85% по-малко от Euro 5 дизелите.

Фактите говорят сами за себе си

Така че за всички е ясно, че дизелът все още е изключително чисто, супер ефективно гориво. Поради това той ще остане важен вариант в по-голямата част от портфейлите на автомобилните производители. Популярен избор за много собственици на превозни средства. И което е от съществено значение за следпродажбения пазар, все по-често ще срещаме в сервизите по целия свят дизелови автомобили, с все повече дизелови шофьори, които търсят висококачествени, високо стойностни ремонти за още много години напред. Сега това е факт, за който си струва да се говори.

Източник: DELPHI

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!