Може ли да инсталираме батерия с по-голям капацитет от препоръчания от производителя на автомобила?

27 март 2020, 13:00

Въпросът от заглавието много често се появява в различни автомобилни форуми. Отговорът? Попитахме експерт от VARTA (Clarios).

„Преди да купите и инсталирате нова батерия, първо трябва да се консултирате с каталозите, предоставени от производителите на батерии. В момента каталозите се предлагат под формата на печатни материали, търсачки на уебсайтове или дори приложения за мобилни телефони. Независимо от формата, каталогът предлага една или повече батерии, които са идеалният заместител на предварително инсталирания.

В днешно време, с бързо разрастващата се автомобилна индустрия и превозни средства с все по-модерни електрически консуматори, изборът на акумулатора на случаен принцип или базирането на вашия избор от батерията, която е монтирана понастоящем под вашия “капак”, не е най-добрият ход на действие. В тази област проблеми възникват най-вече с употребявани превозни средства, така наречените „втора употреба“, в които инсталираната понастоящем батерия може да не е непременно пълен аналог на оригиналната (напр. заменена при търговеца на употребявани автомобили) или правилно избрана.

В ежедневната практика на автомобилните механици, потребителят на превозното средство често участва в процеса на избор на акумулатора и пита за по-голям капацитет или по-висок стартов ток. В миналото е имало общо схващане, че при разглеждане на параметрите на батерията е допустимо отклонение от 10% от препоръчителните параметри. Такъв подход обаче често означаваше по-голям корпус на батерията, който изискваше повече място, за да се инсталира.

В днешно време, ако автомобилът е богато оборудван с различни консуматори на електроенергия, включително съвременни системи за комфорт и безопасност, най-добрата идея е да изберете акумулатор с по-модерна технология, например, EFB или AGM. Превозните средства със системи за старт-стоп, които изискват батерии, предназначени за такива системи, се нуждаят от специално внимание. В тези превозни средства инсталирането на конвенционална батерия вместо на специална батерия EFB или AGM може да причини неизправност в системата, да ограничи времето за режим на изключване, да увеличи разхода на гориво, както и емисиите на CO2 и да накара батерията да се износва по-бързо.”

Допълнена: Получихме въпроси от читатели, какви в крайна сметака ще са последствията за автомобила при монтаж на батерия с по-голям капацитет от препоръчания. Свързахме се с представители на Varta и ги попитахме за уточнение. Ето препоръката:

В миналото често чувахме аргумента, че може да се претовари алтернатора, но това е мит. При автомобили със Start/Stop и система за управление на батерията (СУБ), може да “обърка” СУБ, когато измерва пропускането на енергия, но напрежението на отворената верига, не отговаря на изчисленото ниво на зареждане. Следователно капацитетът на батерията трябва да бъде зададен в СУБ, ако той значително се различава от оригиналната батерия.

Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е, че алтернаторът трябва да може да генерира достатъчно ток за пълно зареждане на батерията, в противен случай ще изпаднете в отрицателен баланс на заряда. Максималната мощност, която може да осигури алтернаторът е ограничена, следователно ще е необходимо повече време за презареждане на по-голяма батерия (понастоящем алтернаторите трябва да бъдат защитени срещу свръхток, напр. с контрол на температурата, но си струва да се провери за всеки случай).

Накратко, препоръчва се батерията да отговаря на това, което препоръчват производителите на батерии.

Ако някой все пак иска да постави по-голяма батерия, трябва да провери следното:

  • Батерията пасва от гледна точка на размери
  • Проверка на производителността на алтернатора
  • Ако производителността на алтернатора е с повече от 10% по-ниска от инсталираната нова батерия, е необходимо по-дълго време за пълно зареждане на батерията
  • По-малка батерия никога не трябва да се монтира
  • Във всеки случай гаранцията не е валидна, ако инсталираната батерия не е тази, препоръчана от производителя на батерията

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!