Три тенденции в автомобилните технологии, които трябва се наблюдават през 2020 г.

30 март 2020, 13:00

Задръствания. Замърсяване на въздуха. Горивна икономичност.

Съвременните предизвикателствата за шофиране подхранват промяна в очакванията на купувачите. Изминаха дните, в които шофьорите просто искаха добре изглеждащ и надежден автомобил. Сега те също очакват разширени функции за безопасност, по-плавно возене, управление и персонализирана технология в кабината.

Иновациите задълбочават връзките ни с автомобилите. Производителите на автомобили не предлагат само хардуер и софтуер – те осигуряват преживяване.

Ето три начина, по които технологията предоставя това, което купувачите на автомобили искат – и се нуждаят – от превозното средство на бъдещето:

Напълно електрическото бъдеще е все по-близо

Тъй като правителствата в световен мащаб определят стандарти за намалени вредни емисии – а шофьорите изискват повече функции от своите превозни средства – се променя автомобилната архитектура.

„Много вълнуващи разработки се случват с преминаването към енергийно ефективен стандарт, подходящ за вредните емисии на превозните средства“, казва Мат Уотсън. „Когато автомобилите стават по-електрифицирани и ефективни, предизвикателството е да се повиши енергийната ефективност за по-добър обхват, зареждане, скорост и динамика на автомобила. Как да извлечем повече от силовата електроника? 12-волтовата батерия вече недостига за нивото на електрическия товар в автомобила и се появяват нови енергийни технологии. “

48-волтовата система се счита за ключова за придвижване към транспортиране с нулеви емисии, но няма да замени 12-V системата в обозримо бъдеще. Добавянето на 48-V система може да помогне на производителите на автомобили бързо да намалят емисиите от горивния двигател, като в същото време минимизират разхода на гориво и подобряват ефективността му.

Тъй като превозните средства се приближават към изцяло електрическо бъдеще, добавянето на технологии за силициев карбид и галиев нитрид ще отключи потенциала за намаляване на теглото на автомобила за подобряване на ефективността и разширяване на обхвата с едно зареждане.

„Всяко повишаване на ефективността намалява вредните емисии“, каза Карл-Хайнц Щайнмет, който ръководи нашия бизнес с автомобилни силови двигатели. „Подобренията се увеличават до число, което е важно за клиента. Преминаването от 99% ефективност до 99,5% ефективност а означава да изминете 50 километра повече с едно зареждане.“

Свързаността подобрява практиките на водача

Свързването на вашия смартфон с вашия автомобил отваря повече възможности за персонализиране.

„С Bluetooth свързаност с всеки смартфон на планетата е широко разпространено приемането на използването на телефона ви като ключ, а подобренията на потребителското изживяване са голями“, казва Матиас Ланге, който ръководи бизнеса ни със свързаност. „Преди дори да влезете в автомобила си, можете да регулирате седалката си, да настроите температурата по ваш вкус и дори да изберете любимите си мелодии за пътя, всички от дланта на ръката ви.“

В бъдеще технологиите за безжична свързаност могат да заменят тежки кабели в превозните средства за управление на акумулаторните системи, което би подобрило обхват, производителност и поддръжка.

„Колкото по-усъвършенствани стават тези превозни средства, толкова по-надеждни са технологиите на батериите и по-жизненоважно е да има здрава комуникационна мрежа, която да разпределя мощността там, където това е най-необходимо“, каза Матиас. „Тъй като към превозните средства се добавя повече интелигентност, кохезионното разпределение на електрониката е много важно.

Разширените функции за безопасност стават стандарт

Представете, че вашето превозно средство може да ви предупреди за спряла кола или други препятствия на пътя, за да ви помогне да избегнете сблъсък. Усъвършенстваните системи за подпомагане на водача (ADAS) са очите и ушите на автомобила, като се използват мулти-камерно зрение и радарни системи за откриване на пешеходци, засичане на слепи точки и интелигентно усещане в кабината.

Повече превозни средства на пътя ще бъдат оборудвани с възможности за осмисляне, обработка и действие по данни в реално време, за да се намалят инцидентите и да се спасят човешки животи.

„ADAS технологията днес е това, което преди беше информационното развлечение и технологията в кабината“, заяви Самър Уасън, който ръководи бизнеса ни с процесори. „Потребителите започват да очакват тези характеристики за безопасност при по-новите превозни средства и те са се превърнали в истински решаващ фактор за извършване на покупка. В много отношения сензорната технология извън автомобила може да се използва за подобряване на преживяването в кабината.“

„Преживяването при шофиране се развива по много начини – от сливането на вашия дигитален живот с автомобила ви до повишаване на нивото на безопасност“, каза Карл-Хайнц.

Източник: Texas Instruments

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!