Канали или отвори?

30 март 2020, 17:00

Когато автомобилът на клиента се нуждае от нови спирачни дискове, монтирането на съвместима спецификация за модела на превозното средство е само част от историята. Надграждането от гладък, стандартен диск до обработен вариант също ще допринесе значително за цялостната работа на спирачната система, както и за външния вид на автомобила.

„Моделите на каналите и отворите на определени спирачни дискове не са само за външен вид!“ обясни Марко Морети, директор за маркетинг на Aftermarket в Brembo. „Всеки аспект на дизайна им има конкретна цел. Например, в сравнение със стандартен диск, те дават накладките по-добро сцепление, изгонват водата при мокро време и дори поддържат спирачките охладени. На пазара има няколко различни шарки на повърхността, но като разберете предимствата на основните типове, можете да приспособите най-добрите заместители за нуждите на всеки клиент. “

Две от най-ефективните повърхности на спирачните дискове са тези, които съдържат вдлъбнати канали и напречно пробити отвори. Всяка от тях предоставя много общи предимства по отношение на спирачната ефективност и безопасността, но с някои полезни разлики.

Предимства на спирачната производителност

1. Подобрено сцепление

Кръстосано пробитите отвори или прорезите в спирачния диск осигуряват по-голямо сцепление между диска и накладката. Те постигат това, като правят повърхността на диска по-малко непрекъсната, увеличавайки силата на триене. Това се превръща в по-добра реакция при първо задействане на спирачките и като цяло подобрява ефективността на спирачната система.

2. Непрекъснато почистване

Друго важно предимство на отвори и канали в дисковете е, че те почистват накладката от седимент по време на спиране. При непрекъснатото изстъргване на стария фрикционен материал, докато накладката се износва, както и всички черни отлагания, оставени от самия диск, само нов фрикционен материал влиза в контакт с диска.

3. Изгонване на вода и газ

Мокрите дискове могат да повлияят на ефективността на спиране, но обработените профили на дискове могат да помогнат за отстраняване на този проблем. Отворите в напречно пробити конструкции разрушават водния филм, който може да се образува върху спирачната повърхност. По подобен начин, обърнатите навън канали изхвърлят натрупването на вода върху диска. Това означава, че дори при мокри условия спирачната система реагира ефективно веднага след натискане на педала.

Отворите и прорезите също са по-ефективни от обикновените конструкции при разсейване на газовете, които се отделят между накладката и диска при екстремни температури. Тези газове се получават, когато смолите, използвани за производството на материала на накладката изгарят при високи температури. Това може да намали триенето между диска и накладката, което води до загуба на спирачната ефективност. Кръстосаното пробиване или каналите в спирачните дискове позволяват по-бързото отстраняване на тези газове, като възстановяват оптималните условия за спиране. Прорезаните дискове предлагат оптимално изхвърляне на вода и газ, затова често се избират за моторните спортове от най-високо ниво.

4. Отстраняване на топлината

Освен това прорезаните и пробити повърхности са по-добри от обикновените дискове при регулиране на температурата по време на спиране. Чрез канализиране на топлината, генерирана между спирачните повърхности на диска и накладката, те подобряват работата на цялата спирачна система. Пробитите отвори са дори по-ефективни при разсейване на топлината от каналите, което улеснява отделянето на топлината.

Добър външен вид и визуална проверка

В допълнение, дисковете с канали могат да осигурят на сервизите полезна индикация за износване.

Прорезите позволяват директен и незабавен контрол на условията на износване. Ако някой канал е почти заличен, е достигната минималната препоръчителна дебелина, така че износеният диск трябва да бъде заменен.

Спирачните дискове с повърхностни профили придават на автомобилите уникална, отличителна визия в сравнение с обикновените. Кръстосано пробитите дискове са популярни сред ентусиастите, които търсят по-спортно задвижване, тъй като придават на колелото по-агресивен вид. Прорезаните дизайни предлагат по-класическа, елегантна привлекателност.

Контрол на качеството

Освен ефективността и естетиката, изборът на производителя на спирачките е основен момент.

Изработката и тестването на профилирани дискове е специализирана работа. Броят, размерът и местоположението на всеки отвор или канал трябва да бъдат проектирани и обработени точно за всеки диск, за да се осигурят техническите предимства, без да се отслабва неговата структура или да се износва твърде бързо накладката. Тестването на стенда и на пътя при всички условия на шофиране също е от съществено значение за да отговаря на спецификациите за безопасност, здравина и издръжливост на всеки автомобил. Избирането на доказан производител с ОЕ качество гарантира това.

С пробити и прорезани дискове, осигуряващи много общи предимства, но отличаващи се по различни начини, за сервизите е изключително важно да изберат правилния продукт за всяка спирачна система, Замяната на дисковете с разширени опции за повърхността е най-простият начин за надграждане на всяка спирачна система. Подбрани правилно за всяко приложение и нужда на водача, те ще постигнат по-ефективно спиране при всякакви условия.

Дискове с отвори: пет грешки, които да избягвате

Дисковете с кръстосано пробиване може да изглеждат като елементарен продукт, но внимавайте – нивата на производителност и качество могат да варират значително в различните производители. Пробитите дискове с ниска цена може дори да не отговарят на настоящите стандарти за безопасност на спирачната система.

1. Никога не практикувайте „направи си сам“

Стандартните гладки дискове не могат да бъдат трансформирани в пробити дискове, като ги модифицирате след закупуване. Опитът да ги пробиете е най-опасната грешка, която може да бъде направена. Структурните промени, необходими за пробитите дискове, са много деликатни и трябва да бъдат придружени от подходящи тестове, за да се гарантира безопасността. Модифицираните дискове също вече не са законно покрити от гаранция, нито са одобрени за пътна употреба

2. Всички пробити дискове са различни

Един вид пробит диск не отговаря на всички приложения! Броят, размерът и разположението на отворите в пробит диск варират значително и са специално разработени за всяка отделна употреба в превозното средство. В дисковете Brembo Xtra те подобряват производителността, без да компрометират устойчивостта, според механичните и топлинните натоварвания на диска.

3. Оценявайте важността на тестовете

Имайте предвид, че някои пробити дискове на пазара изобщо не са тествани за ефективност или продължителност на експлоатация, а други са само частично оценени. Изберете само онези марки, които са били изпитани на стенд и пътни тестове при най-екстремни условия, за да отговарят на нуждите на производителността на автомобилите, за които са проектирани.

4. Оценка на материали и вентилация

Пробитите дискове заменят оригинални гладки дискове, които отговарят на техническите изисквания за спиране на всяко приложение. Техните отклонения за вентилация, размер и форма също трябва да отговарят на същите спецификации. Някои дискове Brembo Xtra използват специално пригодени материали и модели на отвори, за да дадат още по-голяма устойчивост на термично напукване и охлаждане при най-спортните приложения.

5. Помислете за накладките

Накладките играят жизненоважна роля за производителността, комфорта и живота на спирачната система и се представят още по-добре, когато са работят с дискове с по-висока производителност.

Следвайте препоръките на производителя за пробитите дискове, кои спирачни накладки са най-подходящите, за да осигурите оптимална работа на спирачната система.

Източник: Brembo

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!