Система за мониторинг на налягането в гумите (TMPS) – II част

31 март 2020, 7:00

На какво трябва да се обърне внимание по време на смяна на гумите

Преди да смените колело или гума, винаги трябва да проверите дали автомобилът има система за наблюдение на налягането в гумите. Това може да се установи например от цветен клапан, цветна капачка на клапана, символ на таблото или допълнителен дисплей (за модернизирани системи). Препоръчва се да попитате клиента за всяка система за наблюдение на налягането в гумите по време на предаването на превозното средство и да посочите специалните характеристики.

За активните системи трябва да се спазват следните стъпки:

  • По време на свалянето на гумата лостът за отлепване на джантата трябва да се поставя само от противоположната страна на клапана ( фиг. 1).
Фиг. 1
  • При демонтиране на гумата монтажната глава трябва да се постави прибл. 15 см зад клапана ( фиг. 2).
фиг. 2
  • Избягвайте да се прилага сила върху сензора.
  • По време на отстраняването и монтажа на гумата, ръбовете на джантата могат да се намокрят само с монтажен спрей или сапунен разтвор. Използването на монтажна паста може да доведе до запушване на повърхността на филтъра на сензорната електроника.
  • Сензорът може да се почиства само със суха кърпа без мъх. Не трябва да се използват сгъстен въздух, почистващи препарати и разтворители.
  • Преди да монтирате нова гума, сензорният блок трябва да се провери за замърсявания, повреди и плътно прилягане към джантата.
  • При смяна на клапана и / или сензора (в зависимост от спецификациите на производителя),спазвайте въртящите моменти.
  • След монтажа извършете калибриране / прекодиране със студени гуми, ако е необходимо.
  • Информацията от производителите на превозни средства и системи трябва да се вземат предвид.

Тъй като на пазара има много системи, които работят по различен начин, трябва да се спазват и специфичните за производителя инструкции за инсталиране.

СИСТЕМИ ЗА МОНИТОРИНГ НА НАЛЯГАНЕ НА ГУМИТЕ : ПРЕГЛЕД

Система за мониторинг на гумите (TSS) BERU

TSS от Beru се инсталира серийно от много производители на превозни средства, но се предлага и като аксесоар за преоборудване. BMW нарича системата Beru „RDC“ (Reifen Druck Control или контрол на налягането в гумите); прилага се и при Mercedes и Audi. Състои се от четири алуминиеви клапана, четири електронни системи (сензори на колелата), четири антени и управляващ блок (с допълнителна система за наблюдение на резервното колело, по пет от всеки). Електрониката, радиоприемниците и вентилът на колелата са монтирани на джантата. За системите, инсталирани серийно, дисплеят е интегриран в таблото.

Фиг. 3: 1 Електроника на колелата, 2 Електроника на колелата с вентил за гуми, 3 Скоби за задържане, 4 Антена, 5 Блок за управление

 Фиг. 3 показва отделните компоненти на системата:

  • Електроника на колелата (1)
  • Електроника на колелата с клапан за гуми (2)
  • Закрепващи скоби (3)
  • Антена (4)
  • Блок за управление (5)

В модернизираните системи е инсталиран отделен дисплей. По време на свалянето / монтажа на колелата / гумите трябва да се спазват гореспоменатите точки. В случай на видими повреди на корпуса или ако повърхността на филтъра е замърсена, електрониката на колелата трябва да бъде сменена.

Пълната конфигурация трябва да бъде заменена, когато:
  • електрониката на колелата е подменена
  • самозаключващият (Torx) фиксиращ винт и / или съединителната гайка на клапана е разхлабена (не затягайте отново)
  • точките на контакт на електрониката стърчат с повече от един милиметър
Фиг. 4: 1 – Самозаключващ се фиксиращ винт, 2 – Корпус на електрониката на колелата, 3 – вентил, 4 – Дистанционер, 5 – Присъединителна гайка, 6 – Капачка на вентила, 7 – монтажен щифт

Електрониката на колелата и клапанът за гуми може лесно да се сглоби и монтира с помощта на фиг. 4:

  • Вкарайте самозаключващ се фиксиращ винт (1) през корпуса на електрониката на колелата (2) и завинтете във вентила с два до три оборота.
  • Плъзнете вентила (3) през отвора на клапана в джантата, поставете дистанционер (4) и завинтете присъединителната гайка (5), докато не легне срещу дистанционера.
  • Поставете монтажния щифт (7) в отвора на клапана и затегнете съединителната гайка с въртящ момент 3,5 – 4,5 Nm. Извадете монтажния щифт, в противен случай гумата ще се повреди при по-нататъшно монтиране.
  • Леко натиснете електрониката към джантата. Точките за контакт трябва плътно да прилепнат към джантата. След това затегнете фиксиращия винт с въртящ момент от 3,5 – 4,5 Nm.
  • След поставяне на гумата, завинтете капачката на клапана (6).

След смяна на колело / гума, промяна на положението на колелата, подмяна на сензорната система на колелата или умишлена промяна на налягането в гумите (например, когато превозното средство е напълно натоварено), новите налягания се възприемат от TSS. За тази цел всички гуми трябва първо да бъдат надути с предписаното или специално подбрано налягане. Чрез натискане на бутона за калибриране стойностите се запазват. След това системата проверява дали наляганията са реалистични (напр. минимално налягане или разликите между ляво и дясно). Ако колелата се транспортират в багажника на съответното превозно средство, например за сезонна смяна на колелата, те са в обхвата на контролния блок. Ако подменяните колела вече са били въведени в системата вместо обичайните четири (пет с резервно колело), ​​сега управляващият блок получава осем или девет сигнала.

Същото може да се случи, когато в близост са разположени ненатоварени колела или колелата на друго превозно средство (което също има система за наблюдение на налягането в гумите). Моля, също така уведомете клиента, че системата трябва след това да бъде калибрирана отново. Калибрирането на серията TSS е специфично за превозното средство. Инструкции за това можете да намерите на уеб страниците на Beru.

Източник: Hella

Ако сте пропуснали “Система за мониторинг на налягането в гумите (TMPS) – I част” натиснете тук.

Следва продължение по темата.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!