Охладителите за EGR от Mahle

31 март 2020, 17:00

Oсновната информация от експертите по темата „EGR охладител“ е дадена в компактен, неусложнен вид.

Функция и принцип на действие

Принципът на охладителя за рециркулация на отработените газове е прост: Част от основния поток отработени газове между изпускателния колектор и турбокомпресора се насочва към специален топлообменник (EGR охладител), където той се охлажда и след това се подава обратно във входящия въздух , Това охлаждане намалява температурата на горене в двигателя, решаващо намалявайки азотните оксиди.

Структура и принцип на работа на EGR охладителя

EGR охладителите са изработени или от неръждаема стомана, или от алуминий и се монтират близо до двигателя. Както горещите отработени газове, така и охлаждащите течности могат да постъпят в охладителя чрез няколко връзки. След охлаждането на отработените газове те се прехвърлят от охладителя по контролиран начин през всмукателната система обратно в горивната камера. Това води до намаляване на емисиите на азотен оксид – дори преди да достигне каталитичния конвертор. Отработените газове, връщани от охладителя в горивната камера, се дозират и контролират от пневматични и / или електрически задвижвания на EGR охладителя.

Възможни дефекти и повреди в EGR охладителите

Вероятно няма да е необходимо да сменяте EGR охладителя много често – това не е една от „класическите“ части за износване. Въпреки това е възможно да възникнат различни дефекти и свързани с тях повреди:

  • Екстремалните температурни колебания, както и липсващи или агресивни добавки към охлаждащата течност могат да доведат до вътрешни или външни течове.
  • Преди всичко, постепенната загуба на охлаждащата течност показва изтичащ EGR охладител – често свързано с повишена температура на двигателя.
Опасности и последващи щети от дефекти в EGR охладителя
Карбонизация

Дори ако това първоначално може да остане незабелязано поради по-високото налягане на отработените газове в сравнение с налягането на охлаждащата течност, когато двигателят работи, механични повреди на компонентите на двигателя са възможни в резултат на натрупване на охлаждаща течност и „хидроблок“ при спиране и последващо рестартиране на двигателя.

Ако има пукнатини в EGR охладителя, налягането на отработените газове може да излезе неконтролируемо. Неадекватното намалено налягане в газовете след турбината съвпада с намалена мощност при работата на двигателя. Други последващи дефекти са течове, скъсани мембрани и електрически или механични дефекти в използваните изпълнителни механизми. В допълнение, EGR охладителят може да се карбонизира.

Много от посочените дефекти причиняват светване на контролните лампи на таблото.

По-долу са изброени някои практически съвети за отстраняване на проблемите:

Отстраняването на проблемите понякога е трудно поради мястото на монтиране на EGR охладителя. Има обче много начини да се проверят дефектните части.

1.Прочетете паметта за грешки

Прочитането на паметта дава индикации за областта, където да търсим проблема.

2.Наблюдавайте измерените стойности от контролните блокове

Чрез сравнение на референтните и измерените стойности са възможни насоки по отношение на функцията и местоположението на компонента.

3.Визуални и акустични тестове

Благодарение на тези тестове е възможно да се открият течове (охладителна течност, газове, налягане / вакуум) и отлагания.

4.Механични тестове

Механичните устройства (задвижвания) трябва да бъдат тествани в съответствие с функцията им и да се движат лесно.

5.Тестове за налягане и вакуум

Помпите за налягане / вакуум позволяват тестване на пневматичните компоненти (вакуумни елементи, клапани, преобразуватели на налягане), тръби и маркучи.

6.Използване на мултицет

Използването на мултицет позволява тестване на захранването до електрическите компоненти.

7.Осцилоскопни тестове

Употребата на осцилоскоп е особено препоръчително при тестване на задвижванията (РММ сигнал).

Преди диагностиката се опитайте да проучите системата и монтираните компоненти от специфични програми (комутатори, електрически схеми, тестови стойности). Това ще ви помогне за структурирането на проблема.

Източник: Mahle

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!