Започваме тест на машината за баланс на гуми и машината за демонтаж/монтаж на гуми на фирма Magneti Marelli

13 април 2020, 7:00

Предстои ни поредният тест на оборудването на марката Magneti Marelli за автомобилните сервизи. В сервиза, с който си сътрудничим, точно преди започването на сезона за смяна на гумите, бяха монтирани две устройства на тази марка. Как ще се представят? Ще проверим това през следващите седмици и ще го опишем подробно.

Машина за демонтаж/ монтаж на гуми или машина за баланс на гуми Magneti Marelli – кой уред да изберем?

Magneti Marelli предлага в своята оферта няколко модела машини за гуми – тук ще откриете както оборудване, съобразено с бюджетните възможности, така и  уреди от по-висок ценови клас. За нашия тест избрахме уреди от среден клас, цената на машините не надвишава 4 000 Евро, като за повече информация може да се свържете с дистрибуторите на компанията в страната. Това са:

  • Машина за баланс на гуми MM-HC1024FA
  • Машина за демонтаж/ монтаж на гуми MM-HC1224LL2V

Първият комплект изглежда добра опция за автосервиз, за който работата с гуми представлява една от няколкото вида предлагани услуги. Все повече автосервизи решават да потърсят допълнителен източник на доходи при предлагането на сезонни услуги, в това число смяна на гуми. Автосервизът, в който монтирахме устройството, до момента се е специализирал в ремонт на окачването на превозните средства, регулиране на геометрията и също смяна на гуми. Тестваното оборудване замени овехтялата апаратура на друга марка, купена преди шест години. Автомонтьорите сравняват новото оборудване със старата апаратура, но също така проверяват неговата практичност и надеждност в ежедневната работа.

Нашият тест, разбира се, е доста нестандартен като постъпка. Но за нас беше важно, автосервизът да бъде обслужен по същия начин, по който Magneti Marelli се отнася към всички свои клиенти. Освен самите устройства, ние бихме искали да проверим също обслужването на клиентите. Според нас, в днешно време е важен комфортът на хората, които правят сериозна инвестиция в развитието на своя автосервиз.

Интересуваше ни също какво се случва непосредствено след като клиентът реши да поръча сервизно оборудване. Това всъщност не е оборудване, което може да се изпрати на посочения адрес заедно с попълнената гаранционна карта и „да забравим за случая“, както работят обикновено интернет магазините. Magneti Marelli като фирма с дългогодишен опит на пазара, си дава сметка за това. Поръчаните устройства пристигнаха на мястото посредством една от куриерските фирми. Те бяха плътно опаковани и обезопасени (т.е. разопаковането продължи повече от 20 минути). Но автосервизът не трябваше да се занимава с тяхното разопаковане и монтаж. С това се заеха техниците на Magneti Marelli, които дойдоха на мястото в предварително уговорения с автосервиза час. Тяхната задача беше не само правилното да сглобят и монтират машините на определеното място, но също да ги калибрират и да обучат автосервиза за обслужването им. Разбира се, в нашия случай работехме с автомонтьори, за които обслужването на машина за баланс на гуми и машина за демонтаж/ монтаж на гуми не е никаква новост, но все пак новото устройства притежава няколко решения и допълнителни функции, който си заслужава да опишем. Запознаването с тях под надзора на обучаващото лице е много по-удобно решение от самостоятелното разучаване на прикачената към устройството инструкция за употреба.

Характеристики на тестваните устройства на Magneti Marelli

Получените за теста устройства ще бъдат изпробвани от автомонтьори, които ще ни информират постоянно за протичането на дейностите. Надяваме се на хубаво време, така че броят на клиентите, които сменят гумите си с летни, да бъде голям.

В рамките на теста ще проверим машината за баланс на гуми MM-HC1024FA от серията устройства Pro Line, оборудвана с автоматична спирачка, служеща за спиране на колелата в съответната позиция. Машината за баланс на гуми притежава 17-инчов LED монитор и интерфейс с 3D графика. Лесните за използване бутони с интуитивни символи трябва да увеличат скоростта при обслужване на устройството. Оборудването се управлява със стандартни бутони, няма сензорни панели, които се използват трудно при работа с ръкавици. Машината за баланс на гуми е оборудвана с 4 центриращи конуса (повечето от предлаганите на пазара устройства имат по 3).

Едно от най-важните качества на машината за баланс на гуми е това, че притежава лазерен указател, посочващ мястото на дисбаланс. С други думи, устройството ни подсказва къде да залепим тежестта. Интересна опция е също така програмата, която доколкото е възможно, помага за посочване на такива места за поставяне на тежестите, които да не са видими от раменете на джантите. Допълнителният LED диод служи за осветяване на мястото на монтаж на тежестите. Функцията, чиято полза със сигурно ще проверим, е автоматичното, електронно измерване на разстоянията, диаметър и широчина на джантите. Благодарение на това можем автоматично да въведем параметрите.

Стандартно оборудване на машината за баланс на гуми MM-HC1024FA са също държачът за инструменти, който дава възможност за окачване на конусите към различни видове джанти, и органайзерът за инструменти.

Машината за демонтаж/ монтаж на гуми MM-HC1224LL2V е също устройство от серията Pro Line. Има система от помощни рамена, полезни при обслужване на все по-популярните на пазара нископрофилни гуми. Интегрираното задвижване на работния плот позволява въртенето му по-бавно или по-бързо, което се управлява с педал отдолу. Втората степен на скорост на въртене спестява време, но решението има за задача да спести електрическа енергия. Електродвигателят с нова предавка с по-висока ефективност намалява загубите на енергия с няколко десетки процента, а освен това повишава надеждността на устройство. Допълнителното предимство на задвижването, което беше моментално забелязано от автомонтьорите, е неговата тиха работа, шумът в сравнение с използваното преди това решение е намален с 50%.

Нашата машина за демонтаж/монтаж на гуми притежава патентована, трапецовидна конструкция, чиято задача е да осигури силна поддръжка по време на монтажа на гумите. Важно улеснение може да се окаже също така инструментът за демонтаж на гуми без необходимост от сваляне на колелото, който се регулирани в четири позиции. Към машината за демонтаж/ монтаж на гуми има интегриран инфлатор (вграден в челюстите). Резервоарът в задната част на машината представлява „акумулатор за налягане“ на инфлатора. Благодарение на това решение можете да напомпате гумата до съответните стойности, без да е необходимо да я сваляте от работния плот на устройството.

Вниманието на автомонтьорите привлече фактът, че челюстите на машината за демонтаж/ монтаж на гуми могат да се нагласят в свободно избрана позиция, а не само в двете крайни положения. Тяхното предишно устройство е имало тези ограничения, което много пъти е затруднявало работата.

Наблюдавайки монтажа и първото включване на машините на Magneti Marelli, обърнахме внимание на богатото стандартно оборудване на устройствата. В комплекта получаваме напр. комплект от цели 20 плъзгащи се накрайника за главата на машината за демонтаж/монтаж (използвани, за да не се увредят джантите по време на монтажа и демонтажа на гумите). Получаваме също 8 накрайника за челюстите (4 резервни), а също лапа за гумите, четка, калибрираща тежест, щипци за тежестите и приставки за притискане на джантите. Много ни допада този подход на производителя към оборудването, защото това спомага за спестяване на времето на сервиза. След покупка на машината, сервизът получава всички необходими елементи за своевременно и незабавно започване на работа – няма необходимост от купуване на допълнително оборудване.

Параметри на тестваната машина за демонтаж/монтаж на гуми

И двете устройства ще бъдат тествани в сервиза през следващите няколко седмици. В следващата статия ще опишем впечатленията и мненията на автомонтьорите за тях. Надяваме с всички функции на машините да бъдат добре проверени, тъй като предстои началото на сезона за смяна на гуми. Ако имате въпроси относно машините или предложения за това на какво да наблегнем по-специално по време на теста, очакваме Вашите коментари отдолу под статията.

Източник: Magneti Marelli

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!