Изгодно ли е да се закупи плъг-ин хибрид в Германия?

9 януари 2023, 13:21

Загрижеността за празните батерии все още е голяма. Тези, които все още не се доверяват на непрекъснато нарастващия набор от опции за зареждане за своите изисквания за мобилност, могат да решат първо да изберат  хибриден автомобил. За да се увеличи допълнително делът на електрическите превозни средства в Германия тази година електрическите превозни средства са субсидирани отново. Plug-in хибридите могат да се зареждат от електрическата мрежа, но благодарение на техния двигател с изгаряне, който може да се използва като алтернатива на електрическото задвижване, те нямат ограничение на обхвата.

Мек или пълен хибрид, плъг-ин хибрид – има различни технологии за превозни средства, които се задвижват от двигател с вътрешно горене и електромотор. В “меката” хибридна версия, например, електрическото задвижване се използва само за поддръжка – например при ускоряване или изпреварване. Пълният хибрид, от друга страна, има по-мощна батерия и освен това може да кара определени километри чисто електрически. И двата варианта са затворени системи. Батерията се зарежда рекуперативно, така че спирачната енергия временно се съхранява за следващия процес на ускорение. Такива превозни средства могат да се зареждат точно като чисто електрически превозни средства. „Plug-in технологията сега става все по-популярна сред хибридите“, казва Волкер Бландов, ръководител на E-Mobility в TÜV SÜD. „Предимствата са очевидни: повече електрическа мощност, по-голяма гъвкавост и екологичен плюс за възможността да бъдете напълно без вредни емисии и безшумни на пътя в града“, продължава Blandow. В допълнение, работата с чисто електричество от електропреносната мрежа е по-евтина от изгарянето на бензин или дизел. Въпреки че мекият хибрид намалява в световен мащаб емисиите на въглероден диоксид в сравнение с чистите бензинови и дизелови двигатели, той никога не е напълно без емисии от замърсители. Предимството на plug-in хибрида е, че когато батерията е празна, пътуването се продължава от двигателя с вътрешно горене и че с двигателя с вътрешно горене могат да се извършват по-дълги пътувания по магистрала. Не е необходимо водачът да пести с отопление или климатизация, което изисква значителна част от заряда на батерията при високи или ниски външни температури. И в двата случая бензиновият или дизеловият двигател се включва при необходимост.

Капацитетът на батерията на повечето автомобили, оборудвани с плъг-ин технология, е достатъчен за 20 до 50 километра чисто електрическо шофиране. Въпреки че това е значително по-малко, отколкото при чисто електрическите автомобили, това е достатъчно за повечето пътувания в града. Качеството на въздуха в столичните райони се възползва от това. Консумацията на енергия, например при движение със старт-стоп, също е значително по-ниска. Електродвигателите имат много високо ниво на ефективност и са напълно безшумни, когато са неподвижни на светофарите или в задръстване.

Практично е, ако по изключение батерията може да се презареди и по време на шофиране. „По пътя от град до град, след зареждането, последното разстояние до дестинацията може да бъде покрито електрически“, обяснява експертът на TÜV SÜD. Някои плъг-ин хибриди имат и адаптер за бързо зареждане. Това означава, че батерията може да се зареди 80 процента за десет минути, например по време на кратка почивка. “

Най-важната предпоставка за използването е лесен достъп до зарядна точка. Тя може да бъде във вашия собствен имот, на зареждаща станция или на работното място. За таксуване на обществени места обикновено има начини да получите благоприятни условия чрез договор с доставчика. Понякога можете да платите за тока с кредитна карта без договор.

Федералното правителство и производителите на автомобили финансират закупуването на нов плъгин хибриден автомобил с 4500 евро. Ако колата струва повече от 47 600 и до 77 350 евро, премията се намалява до 3 750 евро. Доставчиците на електроенергия също от време на време дават бонуси. В зависимост от държавата и града може да се получи субсидия за таксуване на зарядни точки. За служебните автомобили също има по-малко данъци.

Бензин или дизел – както обикновено се случва с двигателя с изгаряне, този въпрос възниква и при хибридните модели. Бензиновите двигатели са доминиращи в новите превозни средства. Само няколко производители имат дизелови хибриди в своята гама. Причината за това е високата цена на сложното почистване на дизеловите газове. Електрическото задвижване също осигурява много висок въртящ момент при ускорение, така че електрически се компенсира важното предимство на дизеловия двигател в сравнение с бензиновия двигател.

По принцип закупуването на употребяван плъгин хибрид не се различава много от това на конвенционален автомобил. Полезна е оценката на използвания автомобил, разбира се покупката от надежден източник и тест драйв. Според TÜV SÜD предишните опасения от бързо стареене на батерията не са потвърдени с времето. „Износването на електромотора е много по-малко от това на двигател с вътрешно горене. Вече можем да удостоверим, че задвижващите батерии имат много дълъг експлоатационен живот, често батерията издържа по-дълго от самото превозно средство “, казва Волкер Бландов.

Източник: Presse Box

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!