Проблеми с автоматична трансмисия на Mercedes-Benz

22 април 2020, 13:00

Ръководство за отстраняване на проблеми в трансмисията стъпка по стъпка:

1. Проверете нивото на течността

Започнете с най-често срещания и най-евтиния проблем. При 7-или или 8-годишния Mercedes-Benz поради течове или други причини нивото на течността на трансмисията може да бъде ниско. Колата ще влезе в авариен режим веднага щом открие ниско ниво. Автомобилът няма щека за проверка на нивото в трансмисията. За измерване нивото на течността ще ви е необходим инструмент за измерване.

2. Прочетете и изчистете кодовете за неизправност на блока за управление на предаването

Когато колата преминава в авариен режим, тя съхранява код за неизправност в компютъра на колата. Специфичните кодове, свързани с предаването, се съхраняват в TCU (Transmission Control Unit), а генеричните кодове като P0705 се съхраняват в ECU (Control Control Unit).

3. Сменете 13-пиновия адаптер на щепсела с О-пръстен

Сканирането на колата и може да покаже кодове за неизправности, които насочват към проблеми с комуникацията с клапана или неправилни предавателни стойности и други подобни. Сменете 13-пиновия адаптер на конектора, т.к. от него изтича масло и прекъсва комуникацията между TCU и корпуса на клапана. След като смените адаптера на трансмисията, ще ви е необходим OBD-II диагностичен скенер, за да изтриете кодовете за неизправности.

  4. Сменете корпуса на клапана

Ако все още имате проблеми с влизане в авариен режим и скенерът ви насочи към корпуса на клапана, тогава може да искате да помислите за неговата замяна. Корпусът на клапана е вътре в трансмисията. Скоростната кутия не е необходимо да бъде демонтирана. Подмяната на корпуса на клапана може да се извърши с трансмисията на място.

5. Повредена трансмисия

Много малко автомобили на Mercedes-Benz са имали пълна повреда и се нуждаят от смяна на трансмисията. Тази трансмисия се проваля в редки случаи, обикновено когато охладителна течност влиза в предаването през маслените охладителни линии или радиатора на автомобила. Горната част на радиатора съдържа камера за охлаждащата течност / антифриз на двигателя, докато долната част съдържа камерата за охлаждане на маслото за трансмисия. Ако между двете камери се появят пукнатини, охлаждащата течност ще се смеси с трансмисионно масло и това ще разруши трансмисията.

Други причини за влизане на трансмисията в авариен режим:

  • Дефектен сензор за масов въздушен поток.
  • Дефектен  модул за включване, вътре в колата.
  • Повреден датчик за скорост
  • Дефектна стоп-машинка
  • Дефектен модул за управление на трансмисията.
  • Стара батерия

Източник: MB Medic

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!