Какво означават различните цветове на охлаждащата течност

23 април 2020, 7:00

Охлаждащите течности са едни от онези течности, които всички пренебрегват и в крайна сметка се забравят и използват години и години в охладителната система на автомобила. Малцина знаят значението на различните цветове на охлаждащата течност, налични днес.

Ако двигателят се използва без охлаждаща течност, той може да понесе значителни щети, особено през зимата. Лятно време може да се постигне охлаждане с помощта на обикновена вода в аварийна ситуация, въпреки че не се препоръчва, тъй като много по-лесно завира, но зимно време водата замръзва и се разширява по обем, което може да спука блок на двигателя, сърцевината на радиатора и нагревателя. Това е причината охлаждащата течност да се смесва с дестилирана вода в минимално съотношение 50/50. Охлаждащата течност понижава точката на замръзване, за да я предпази, дори и в най-лошите зимни условия. Охлаждащата течност през лятното време не позволява кипване и предпазва компонентите на системата от корозия, особено при алуминиевите компоненти.

Какви са предимствата от използването на охлаждаща течност?

Охлаждащата течност (антифриз) има ролята да охлади двигателя лятно време (предпазва системата от кипене) и предпазва двигателя от замръзване през зимата.

Освен тези добре познати ползи, има и други:

  • Антифризът е антикорозионен (Течността няма да атакува металите, с които влиза в контакт и няма да ги унищожи във времето)
  • Предотвратява отлагания (предотвратява варовикови отлагания и други подобни, които биха могли да намалят ефективността на охладителната система)
  • Противопенни свойства (Охлаждащата течност има специални добавки в нея, които предотвратяват образуването на пяна. Ако се появи пяна, ефективността на охлаждащата система може да бъде силно намалена)
Колко често трябва да се сменя охлаждащата течност?

Теоретично, охлаждащата течност трябва да е добра за неопределен период. Това е на теория, но в реални условия, независимо от качеството и, охлаждащата течност трябва да се сменя веднъж на 2-5 години средно, след което тя губи голяма част от своите ползи.

Охлаждащата течност се тества с помощта на устройство, наречено антифриз тестер,  за да се установи ефективността на охлаждащата течност преди зимата.

Колко видове охлаждащи течности са налични?

Охлаждащата течност (антифриз) може да се намери в различни цветове, което може да бъде объркващо за хора, които не знаят какво показва всеки цвят. По-долу ще ги систематизираме за да разберете по-добре защо охлаждащата течност се предлага в множество цветове, включително синьо, жълто, зелено, червено, розово или лилаво.

Тъй като превозното средство може да работи почти с всякакъв тип охлаждаща течност, която е безопасна за алуминий, трябва да вземете предвид вида в зависимост от необходимата защита.

Има 3 вида охлаждащи течности:

Технология за неорганични киселини (IAT)

Често се използва в автомобилите, произведени в САЩ между 1920 и 1990 г.
Тази охлаждаща течност съдържа силикати и фосфатни корозивни инхибитори за защита на металните части като радиатора и двигателя.
Обикновено се среща в ярко зелен цвят, препоръчително е да се подменя на всеки 50 000 км или на всеки 2 години. Тази охлаждаща течност обикновено се използва в по-стари автомобили, произведени преди средата на 90-те години.

Технология на органичните киселини (OAT)

Присъстваща в по-новите автомобили по целия свят, цветът на охлаждащата течност варира от оранжево, ярко червено, червено, синьо и тъмнозелено.
Тази охлаждаща течност не съдържа силикати или фосфати, но съдържа корозионни инхибитори, които й позволяват да издържи много по-дълъг период от време. Използват се специални добавки за предотвратяване на корозия, като металните части се предпазват известно време от износване. Препоръчва се да се подменя на всеки 200 000 км или на всеки 10 години. Обикновено се използва в по-нови автомобили. Въпреки че може да се използва и при по-старите модели автомобили, най-добре е да проверите ръководството за експлоатация, за да се уверите, че OAT охлаждащите течности ще бъдат безопасни и ефективно използвани.

Хибридна технология за органични киселини (HOAT)

Смес между охлаждащи течности IAT и OAT, той е предназначен за нови автомобили. Тази охлаждаща течност съдържа добавени силикати, които повишават алуминиевата защита и предотвратяват корозията. Има и добавки за предотвратяване на ръжда. За да ги разграничите по-лесно, охлаждащите течности HOAT се произвеждат в жълт и оранжев цвят.
Препоръчва се да се изхвърля от охладителната система на всеки 240 000 км или на всеки 5 години.

Ако колата ви е заредена от завода със специфичен цвят на охлаждащата течност, не трябва да я сменяте . OAT работи чудесно в системи, които са предназначени за него, но се справя зле при стари радиатори, които използват оловна спойка. Той е склонен да атакува и разяжда радиатора отвътре-навън. Това обаче не се случва за една нощ, може да отнеме известно време, докато радиаторът се повреди.

Важно е да запомните, че конвенционалните и OAT видове охлаждаща течност не работят заедно. Никога не ги смесвайте във вашия радиатор, защото в дългосрочен план това може да доведе до унищожаване на вашата охладителна система и да бъде много скъпа грешка.

Обърнете внимание и на капацитета на охлаждащата течност, както е написано в ръководството за собственика. Правилното ниво на охлаждащата течност е важно. Наличието на по-малко охлаждаща течност в системата от проектирания капацитет намалява ефективността и може да доведе до прегряване.

Смесването на различни топлоносители заедно не увеличава ползите им. Например добавянето на OAT / HOAT към IAT охлаждаща течност не осигурява на IAT охлаждащата течност по-дълъг живот, а отменя предимствата на OAT / HOAT и прави получената смес добра до максимум 2 години или по-малко в някои случаи. Също така някои смятат, че смесването на охлаждащата течност в радиатора може да доведе до желиране.

Как да подготвите охлаждаща течност?

Охлаждащата течност се предлага в концентрирана формула и трябва да се смеси с вода в съотношение 50-50, за да работи, освен ако не е маркирано друго или вече е предварително смесена. Дори ако съвременните охлаждащи течности са в състояние да работят с днешното ниво на хлориди и твърдост, намиращи се в чешмяна вода, потребителите се съветват да създават сместа, използвайки дестилирана вода за намаляване на нивата на корозия.
Водата от чешмата съдържа магнезий, калций и йони за твърдост, които допринасят за отлаганията в радиатора, които намаляват ефективността на охлаждане. Също така съдържа хлориди, които могат да бъдат много разяждащи.

Когато смесвате охлаждаща течност и дестилирана вода заедно, внимателно следвайте процентите върху бутилката в зависимост от вашите специфики (например, ако зимите са по-сурови, повечето антифризи препоръчват смес от 40% дестилирана вода и 60% охлаждаща течност).

Най-добри практики

Когато решите да смените охлаждаща течност, уверете се, че я заменяте със същия цвят или колата е съвместима с други цветове (вижте ръководството за собственика).

При смяна на охлаждащата течност е най-добре да се източи цялото количество и след това да се долее с вода, стартирайте двигателя и го оставете да загрее напълно, след което отново се източва. Това помага да се евакуира охлаждащата течност дори от най-дълбоките отдалечените части на вашата охладителна система, а също така спомага за изхвърляне на всички стари отлагания, които може да са се образували.

Добавете новата охлаждаща течност и се уверете, че поне следвате съотношението 50-50. Най-добре би било да прочетете инструкциите за охлаждащата течност.
Въпреки че може да звучи добре или дори изкушаващо да добавите повече антифриз, отколкото вода, в действителност това намалява ефективността на охлаждащата течност.

За да се намали рискът от отлагания и да се поддържат нивата на защита високи, се препоръчва системата да се загрява и циркулира поне на всеки 30 дни. Това се отнася за всички охладителни течности.

Източник: fuelandfriction

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!