Припомнете си за амортисьорите си през пролетта!

27 април 2020, 7:00

През зимата метеорологичните условия могат да повлияят неблагоприятно на елементите на окачването на превозното средство, което често води до трайното им увреждане и засяга безопасността при шофиране. Въпреки последните събития които значително са нарушили функционирането ни във всички области на социалния живот, трябва да не забравяме за това, тази ситуация със сигурност ще се подобри и ние ще се върнем към нормалния живот и редовни дейности. В близко бъдеще ще видим и увеличаване на честотата на посещения на сервизи в резултат на сезонната смяна на гуми и основни дейности по обслужване, обикновено извършвани през пролетта, а именно смяна на маслото и инспекция на система за окачване.

KYB ви съветва да подготвите колата предварително, след зимния период и да проверите окачването на вашия автомобил, по-специално амортисьорите и други съпътстващи компоненти. Те имат огромно влияние върху безопасността при шофиране и правилното поведение на автомобила на пътя. Всяка неизправност трябва да бъде незабавно отстранена в съответствие с препоръките на производителя. Не забравяйте, че проверяваме колата с цел безопасността на нейните потребители. Неизправните амортисьори могат да допринесат за много опасни и трагични ситуации в движението и инциденти.

Как можем да предотвратим това? Със сигурност можем да направим това чрез рекламни кампании, за да могат водачите да осъзнават необходимостта от извършване на контролни тестове на системата за окачване на превозното средство, включително амортисьорите. KYB провежда обучителни дейности на пазара на резервни части. Това обучение се осигурява директно за автомобилните механици, за да ги образова и предостави необходимата информация за диагностика и ремонти на компонентите на системата за окачване.

KYB препоръчва амортисьорите и другите компоненти на системата за окачване систематично да се проверяват след всеки 20 000 км и допълнително по време на сезонни смени на гумите, или преди по-дълги планирани пътувания.

Функциите на амортисьорите

Амортисьорите са хидравлични компоненти и техният принцип на работа е тясно свързан с механикатата на флуидите и физическият процес, протичащ вътре в тях по време на работа.

Движението на буталния прът освобождава кинетична енергия, която се преобразува в топлина поради хидравличното съпротивление, създадено в клапаните. Амортисьорите, използвани в автомобилите, действат като стандартни амортисьори, отговорни за поглъщането на вибрациите. Независимо от използвания тип амортисьор, функциите им са строго определени и тези елементи директно определят безопасността на превозното средство на пътя.

Основните задачи на амортисьорите включват:
  • заглушаване на вибрациите, причинени от движението на автомобила по неравни повърхности,
  • осигуряване на постоянен контакт между колелото и пътната настилка,
  • стабилизиране на автомобила при завиване или по време на внезапна промяна на посоката,
  • упражняват пряко влияние върху комфорта и безопасността на шофирането,
  • осигуряване на правилната работа на спирачната система.

Шофирането на автомобила с износени амортисьори излага както вас, така и други пътни участници в много ситуации, които обикновено игнорираме.

Една от най-големите опасности, свързани с шофирането с износени амортисьори, е намаляването в спирачната ефективност на автомобила. Когато правите тази маневра, колелото се отдалечава от земята, което води до липса на постоянен контакт с пътя, което значително намалява спирачната ефективност. Разстоянието, необходимо за пълно спиране на автомобила, драстично се удължава, с 2-3 м. Това се отразява и на правилното функциониране на системата за подпомагане на спирачната система ABS, системата контрол на сцеплението ASR и ESP. При спиране усещаме гмуркане на предната част на автомобила, докато по време на ускорението има олекване на задната част. Това може да причини голям дискомфорт в управлението и водят до загуба на стабилност и контрол върху автомобила.

Освен, че представлява голяма опасност на пътя и може да бъде пряката причина за произшествие.

Трябва да сме наясно и със значителното влошаване на комфорта при шофиране, което е пряко повлияно от амортисьорите. Шофирането на автомобил с тези неизправности значително намалява възприятието на водача и влияе върху неговата умора. Последиците от това могат да бъдат трагични.

Дефектните амортисьори в автомобила представляват опасност за другите участници в движението, особено когато шофираме на тъмно с къси светлини. Повишените вибрации и люлеене на автомобила значително пречат на правилното функциониране на фаровете, които могат да създадат грешен светлинен ъгъл и заслепяване на водачи, идващи от насрещната посока. Тази ситуация е пряка опасност за движението по пътищата.

Шофьорите, които не проверяват амортисьорите на автомобила, също са изправени пред допълнителни разходи, произтичащи от повреда на други компоненти.

Увеличаването на амплитудата на вибрациите оказва разрушителен ефект върху свързващите елементи в система за окачване. Увеличава честотата на неизправностите в пружините на окачването, главно от умора или дори до счупването им. Тази ситуация е доста проблематична и за горните опорни тампони, които е по-вероятно да бъдат повредени от увеличени натоварвания. Това видимо се отразява на качеството и комфорта при управление на автомобила.

Липсата на правилно успокояване на вибрациите и увеличаването на натоварванията в системата за окачване предизвиква по-бързо износване на гумено-металните вулки, шарнирите и кормилните накрайници. Това води до по-честа смяна на тези компоненти и по този начин посещения в сервиза генерират много по-високи експлоатационни разходи за автомобила.

Вибрациите, предавани на волана, причиняват по-бързо износване и разбиване на кормилната рейка. Това оказва пряко влияние върху качеството на шофиране и управлението на автомобила.

Намаляването на сцеплението на колелата ускорява износването на гумите, докато вибрациите се предават от колелата, през задвижващите полувалове, до скоростната кутия. По този начин се поставят под значително натоварване каретата и скоростната кутия, което може да доведе до ускорено износване на трансмисията и лагерите. Чукането или скърцането от отхлабени части на корпуса на автомобила може да се добави към общия дискомфорт.

За съжаление, небрежност, произтичаща от липсата на системни проверки на амортисьорите вколата ни може да генерира допълнителни разходи, свързани с повреди на други компоненти, и да се превърне в опасност по време на шофиране и причиняване на произшествия.

KYB съветва: Никога не забравяйте за вашите амортисьори!

Източник: KYB

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!