Изобретението на Рудолф Дизел

4 май 2020, 7:00

Рудолф Дизел, който е най-известен с изобретяването на двигателя, носещ неговото име, е роден в Париж, Франция през 1858 г. Изобретението му е дошло, докато парната машина е била преобладаващият източник на енергия в големите индустрии.

Рудолф Дизел (1858-1913)

През 1885 г. Дизел създава първата си работилница в Париж, за да започне разработването на двигател с компресионно запалване. Процесът ще продължи 13 години. През 1890-те той получава редица патенти за изобретението си на ефективно, бавно изгаряне, компресионно запалване, двигател с вътрешно горене. От 1893 до 1897 г. Дизел доразвива идеите си в Maschinenfabrik-Augsburg AG (по-късно MAN). В допълнение към MAN, швейцарските братя Sulzer проявяват ранен интерес към работата на Дизел, купувайки определени права върху изобретението на Дизел през 1893 година.

В MAN в Аугсбург тестовете на прототипи започват с дизайн на отвор на цилиндъра 150 мм / ход на буталото 400 мм на 10 август 1893 г. Докато първият тест на двигателя е неуспешен, серия от подобрения и последващи тестове доведоха до успешен тест на 17 февруари 1897 г., когато дизелът демонстрира ефективност от 26,2% на двигателя, под товар – значително постижение, като се има предвид, че тогава популярната парна машина има ефективност от около 10%. Първият дизелов двигател Sulzer е стартиран през юни 1898 г.

Третият дизелов двигател, използван при успешния тест за приемане от 1897 г.

Един цилиндър, четиритактов, с водно охлаждане
Мощност: 14,7 kW (20 к.с.)
Разход на гориво: 317 g / kWh (238 g / hp-hr)
Ефективност: 26.2%
Брой обороти: 172 мин -1
Отвор на цилиндъра: 250 мм
Ход на буталото: 400 мм

Разработката на изобретението на Diesel се нуждаеше от повече време и работа, за да се превърне в търговски успех. Много инженери и разработчици се включиха в работата за подобряване на пазарната жизнеспособност на идеята, създадена от Рудолф Дизел. Той, от друга страна, става донякъде застрашен от този процес и не винаги успява да намери общ език с други дизайнери на двигатели, разработващи неговото изобретение. Опитите на Diesel за промоция на пазара на все още неготовия двигател в крайна сметка го доведоха до нервен срив. През 1913 г., дълбоко разтревожен от критиките за неговата роля в разработването на двигателя, той мистериозно изчезва от кораб, пътуващ до Англия, като се предполага, че се самоубива . След като патентите на Дизел започнаха да изтичат във времето, редица други компании взеха изобретението му и го доразвиха.

Източник: dieselnet

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!