Шестте най-чести причини за повреди в системата за зареждане

8 май 2020, 13:00

Най-честата причина за повреда в електрическата система на автомобила е повредата на алтернатора. Какво обикновено се поврежда в този компонент и какви точно са грешките на системата за зареждане? Ето шест примера.

Скъсан ремък

Причината за светването на предупредителната лампа много често се оказва скъсан ремък, който свързва алтернатора с коляновия вал. Ако се скъса, първо трябва да се определи причината за тази повреда. Ако проблемът е само самият ремък, който е бил твърде стар или например е повреден по време на неправилна инсталация, обикновено е достатъчно да замените ремъка с нов, за да отстраните повредата.

Изгорял регулатор и повредена диодна плоча

Неизправностите на този компонент са най-често причинени от грешки при монтажа. Проблемът е и неправилното окабеляване на батерията. Внезапно късо съединение може да доведе до унищожаване на регулатора и изгаряне на изправителните диоди.

Изгорял регулатор на напрежението

Ако повредата е ограничена до регулатора и диодната плоча остава непокътната, вероятната причина за повредата е попадане на течност. Регулаторът може да е повлиян от изтичане на вода, масло или друга работна течност от тръбите под капака на автомобила.

Изгорял статор

Причината за изгарянето на статора е прекомерното натоварване на алтернатора, което води до неговото прегряване. Прекомерното натоварване може да е резултат от много причини – интензивна употреба на допълнително монтирани устройствата в автомобила или лошо състояние на акумулатора, изискващо постоянно зареждане от алтернатора.

Повреден ротор

Токът в статора се генерира от ротор, създаващ магнитно поле. Роторът се захранва от механичната енергия на коляновия вал. Неизправността му е най-често свързана с нормалното износване на комутатора, който е компонент, отговорен за протичането на тока. Причините за повреда могат също да включват грешки в инсталацията.

Износени лагери или шайба

Алтернаторът може да се повреди и поради напълно нормално износване на частите си. Преждевременното износване на лагерите обикновено се причинява от лошото качество на материалите, използвани за производството им. Те може да бъдат засегнати и от всякакви външни замърсители, като течности или твърди вещества. Ролката на алтернатора се износва с течение на времето. Особено отрицателен симптом е неравномерното и́ износване, причинено например от несъосно положение на поли-V ремък (който е силно износен или неправилно инсталиран).

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!