Нулиране на адаптивната смяна на предавките на Mercedes

14 май 2020, 13:00

Тази процедура ще нулира адаптивните точки на превключване на Mercedes-Benz в автоматичния блок за управление на трансмисията (TCU). Тези прости инструкции отнемат по-малко от 5 минути. Не са необходими инструменти за извършване на тази процедура. Опитайте това, ако колата ви превключва бавно. Тази процедура важи за всички Mercedes-Benz, оборудвани с 5-степенна 722.6 и 7-степенна 722.9 автоматична скоростна кутия. Това е около 95% от автомобилите на Mercedes-Benz днес на пътя с изключение на моделите, направени преди 1995 г. Тази процедура за нулиране работи само при автоматична трансмисия.

Блокът за управление на двигателя (ECU) следи вашите навици на шофиране. Той записва стила на шофиране, обикновено като гледа последните 40 точки на смяна и се приспособява, така че колата да се движи съответно на вашия стил. Това прави, като наблюдава различни сензори, като дроселовата клапа, положението на педала за газ и други. С други думи, той научава вашия стил на шофиране. Ако се състезавате с вашия Mercedes-Benz, той ще помни това и ще задържа превключването на скоростната кутия по-дълго. Ако го карате леко, той също ще се адаптира към това и ще сменя предавките по-рано.

Процедура за нулиране на адаптивното предаване

  1. Завъртете ключа до позиция 2. Позиция II: Трябва да чуете две щраквания и всичките светлини на таблото трябва да се включат. Не стартирайте двигателя.
  2. Натиснете докрай педала за газ.  Като натиснете педала на газта към пода, ще активирате превключвателя. Дръжте педала за газ натиснат докрай надолу.
  3. Изчакайте. Продължете да държите педала за газ натиснат поне 10 секунди.
  4. Завъртете ключа на ИЗКЛ., Позиция 0. Не изваждайте ключа. На някои модели може да се наложи да извадите ключа
  5. Освободете педала за газ.
  6. Изчакайте 2 минути. По време на този процес ключът се оставя в положение OFF.
  7. Стартирайте колата и шофирайте.

След като извършите тази процедура, модулът за управление на двигателя (ECU) и модулът за управление на трансмисията (TCU) ще работят заедно, за да се научат как шофирате, като наблюдават модела на шофиране. След като следвате този метод на програмиране на TCU / ECU подкарайте автомобила за 15 минути. Не се състезавайте с колата, освен ако така не планирате да шофирате през цялото време. Трябва да имате трансмисия, която се превключва плавно и нормално.

Тази процедура трябва да помогне, ако вашата предавателна кутия превключва произволно или на пулсации. Ако предаването сменя предавките, когато не се очаква. Ако имате случайни превключвания надолу или нагоре.

Тази процедура може да се извърши и от дилър на Mercedes-Benz, като използва диагностичен скенер. Това нулиране може да се намери в Контролни блокове – Задвижване – Трансмисия – Адаптации на контролния блок или Адаптация – Показване и нулиране на данните за адаптация – Възстановяване на данните за адаптация

Процедурата трябва да работи на E, CLK, CLS, CLA, ML, GLK, S, SLK, C, Crossfire, между 1995 и 2016г.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!