Автосервиза по време на криза

16 май 2020, 8:00

Сега е момента да направите решителна крачка напред!

Успеха е гарантиран, защото има много нерешителни хора, които ще се ослушват докрай.

Ако има моменти, в които искате да блеснете с превъзходни мениджърски и лидерски качества, няма по-подходящо време от сега. Първо, защото настоящата ситуация на глобална икономическа криза ни отвори очите за много пропуски и ни научи важни уроци; второ, защото далновидните хора съзират многобройните възможности дори и в трудни времена като сегашните.

Една от тези чудесни възможностти откриващи се в момента е дa добиете и сработите експертен персонал, който ще дръпне компанията стремително нагоре до нови нива веднага след като кризата охлаби хватката си. Точно сега трудовите пазари са претрупани със свободна работна ръка включително експерти, които тъкмо са загубили работата си. С малко умение, гъвкавост и бързина в действията, вие може да сте един от пресметливите играчи, които ще докопат най-апетитните парчета. Защо такава тактика ще се окаже успешна, ако действате веднага? Защото винаги има множество нерешителни предприемачи, които се страхуват да предприемат каквато и да е крачка и се ослушват до последния момент, което значително увеличава вашият шанс. Как точно можете да го направите прочетете тук…

 

Много предприемачи избягват да говорят за себе си и бизнеса си пред служители, още по-малко пред потенциални служители. От една страна се страхуват че разкривайки подробности ще останат уязвими, а от друга страна, бъдейки прикрити, те ще могат лесно да манипулират всекиго и всичко… Всеки знаем това, нали? Но този начин на мислене е напълно погрешен и често вкарва предприемачите в затворени порочни кръгове, които им нанасят огромни щети в дългосрочен личен и бизнес план… Защото така се обграждат с хора, които остават подведени от лустрото, а това обуславя драстични различия във възгледите и множество недоразумения на по-късен етап, а оттам и множество драми.

Предприемачи, не правете тази огромна грешка… всъщност бъдейки прозрачни и открити може да ви спести куп неприятности, някои от които жизненоважни (няма да навлизам в подробности за тях сега). В крайна сметка и вие и служителите ви сте хора с чувства и проблеми, така че разбиране от двете страни е много важно.

Всъщност има лесен и сигурен начин да избегнете огромната част от неподходящи служители, неприятности и да защитите атмосферата в компанията си… Ами да! Ключа е в обявата за работа чрез която набирате своя персонал. Чрез нея изпращате изпращате лично съобщение и важна информация до потенциалните кандидати.

Грешката която много мениджъри правят в процеса на сглобяване на екип е търсенето и привличането на кадри, единствено на база техните професионални умения и опит. Мислейки си, че така създават тим от суперзвезди, които ще издърпат фирмата нагоре и ще създадат много блага, обаче, остава само една мечта. Истината е че модерния бизнес надживя това и успеха на всяко начинание е зависим от човешките взаимоотношения повече от всякога. Защото професионалистите, които ще изстрелят бизнеса ви нагоре трябва да са страстни и устремени хора, чиито визия и ценности съвпадат или са сходни с вашите… За да могат да ви следват и подкрепят в насоката, която сте поели. Също така, за да може да се сработите и да имате един наистина сплотен екип, хората които участват в него, трябва до голяма степен да се припокриват взаимно във всяко свое човешко качество и ценностна система. И е абсолютно във ваш контрол да откриете, привлечете и задържите такива хора с умел подбор и добри условия на труд. Тук влизат в употреба вашите личностни, мениджърски и лидерски качества. Но дори и да не блестите с такива не се обезкуражавайте – най-важното е да се обградите с хора които са съизмерими с вашите качествата, добродетели, пороци, ценности, визия, цели в живота и бизнеса…

Гарантирано ще развиете много по-успешен бизнес дори и като средностатистически ръководител, ако използвате горната формула, отколкото със супер експерти с различни ценности и цели, които разкъсват фирмената културна среда дърпайки в различни посоки. Логично, хора които са от вашия калибър ще ви се доверят и ще се сработят с вас много по-бързо и лесно, отколкото случая с прекалено различни по качества и ценности служители. Схващате ли смисъла?

Един прост нагледен пример… ако:

  • вие сте мъж на средна възраст със семейство и деца, не пушите,
  • увлечен сте по моторен спорт,
  • обичате да прекарвате повече време със семейството си,
  • четете мотивационна литература и
  • имате определени възгледи за живота и бизнеса…

шанса да изградите здрава връзка със сходни хора е почти 100%. Докато различията пораждат раздвояване, отчуждение, понякога дори неприязън. Стига се до там, че при неподходяща сглобка манталитета на служителите се променя изцяло и те добиват така наречения “Това е само работа” манталитет или в по-лошия си вариант те дори започват умишлено да вредят на вас и останалите. Допуснете ли загуба на всякаква мотивация, това е пагубно за фирмата ви. Това обяснява безбройните примери с едвам мъждукащи фирмички… защото собствениците им се фокусират изцяло на професионализма и игнорират чисто човешкото.

Най-същественото умение на добрия ръководители е да открива, привлича, обгрижва, сплотява и насърчава взаимодопадащи си служители, т.е. вашата основна отговорност е да изградите екипа и културата във фирмата… Вместо да се опитвате да моделирате и напасвате характерите помежду им, и спрямо своя. Разбираемо ли е? Намирате ли смисъла в това?

Тези предприемачи, които вече го осъзнаха съградиха суперуспешни фирми, които ще векуват.

Истината е че утвърден експерт-професионалист в погрешна среда носи по-малко полза от човек с по-малко професионални качества, който обаче пасва на хората и атмосферата във фирмата. Знанията и умения се придобиват и шлифоват много по-лесно от характера и културата.

 

Владислав Гергинов, основател на The Garage Mentor, дългогодишен автотехник, мениджър и собственик на автосервиз. Специалист по бизнес, рекламни стратегии и онлайн маркетинг. Отделящ основно внимание на израстване на индустрията на автосервизното обслужване, развитието на екипите и внедряването на модерни концепции и бизнес инструменти.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!