Смяна на тампона на предния горен носач в BMW E60 с помощта на специализиран екстрактор

18 май 2020, 13:00

Ръководството описва стъпките, които трябва да се предприемат при смяна на тампона на предния горен носач на BMW Серия 5 (E60).

Повдигнете автомобила и свалете колелото. След това свалете долната кора на двигателя.

Носачът е монтиран до стабилизиращата. Отстранете капачетата на болта и след това извадете болта с помощта на вложка 18 и гаечен ключ 18.

Обикновено носачът е покрит с пътни замърсявания. Използвайте неинвазивен почистващ препарат и го избършете, докато изсъхне. Мръсотията може да причини повреда на отвора на носача по време на смяната на тампона.

Монтирайте екстрактора (напр. TEDGUM TED99705) в съответствие с включената инструкция. Притиснете стария тампон с помощта на тресчотка и гаечен ключ. Старият тампон трябва да се извади в посоката, насочена към двигателя на автомобила.

Преди да монтирате новия тампон е необходимо да почистите гнездото на носача и околностите. След това измерете диаметъра на гнездото с шублер и го сравнете с новия тампон. Ако гнездото е повредено, носачът трябва да бъде заменен с нов.

Смажете отвора на носача и тампона с препарат на база изопропанол. По-малкият допълнителен отвор в тампона определя позицията до маркировката на носача. Всички маркировки трябва да са в един ред. Правилното разположение на елементите е необходимо за правилното разпределение на силите по време на работата на окачването.

С използването на екстрактора и съгласно включената инструкция притиснете правилно посатавения тампон. Той трябва да се притисне в гнездото на носача в обратна посока спрямо двигателя на автомобила.

Правилно монтирания тампон трябва да бъде центриран в отвора на носача.

Първоначално монтирайте носача и болта. Монтирайте колелото и поставете автомобила на колелата си. Болтът на носача трябва да се затегне с въртящ момент според спецификацията на производителя, докато окачването е под товар (автомобилът стои на колела, напр. на канал). След това монтирайте капачетата на болта и кората на двигателя обратно на автомобила.

След монтажа препоръчваме кратко тестване. Струва си да се знае, че окачването с много връзки има функция за прехвърляне на товара във всичките му компоненти. Един повреден елемент може да причини повреда на други елементи поради неравномерен пренос на товара по време на работа на окачването. Препоръчва се да се заменят всички тампони, освен ако не сме сигурни, че останалите са в добро състояние. След подмяната на тампона геометрията на предния мост трябва да остане непроменена, но се препоръчва да се провери.

Източник: motofocus.pl

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!