Спрей за почистване на спирачки – препарат с много приложения

21 май 2020, 7:00

Автомобилните спирачки несъмнено са една от най-важните части на автомобила. Ако има някаква част, която изисква постоянна грижа, това е спирачната система. Спирачките се замърсяват често поради постоянното излагане на мазнини, спирачен прах, остатъци от пътя и мръсотия. Необходим е бърз начин за разтваряне на тези досадни замърсявания. Ето защо е разработен почистващия спрей за спирачки.

Както подсказва името, основната му цел е да гарантира, че спирачките ви са без замърсителите, споменати по-горе. Има обаче повече ползи, свързани с използването на спрея за почистване.

Спирачният препарат за почистване е безцветно почистващо вещество, което често се рекламира като разтворител, който се изпарява, без да оставя остатъци от замърсявания върху металната или стъклената повърхност. Основната му употреба включва почистване на спирачни дискове, части на двигателя и други метални компоненти, които са склонни към омазняване.

Старите почистващи средства за спирачките са правени с помощта на хлорни съединения, наречени органохлориди. Добър пример за органохлорид е тетрахлоретилен. В резултат на неговите озоноразрушаващи характеристики, използването на тези хлорни съединения беше забранено преди няколко години.

Съвременните нехлорирани почистващи средства за спирачки са съставени от алифатни или ароматни съединения наред с полярните разтворители като етаноли, изопропанол, метанол и ацетон. Спирачните препарати могат да се използват само върху метални повърхности. Не е препоръчително тези форми да се прилагат върху пластмасови повърхности, тъй като те могат да се повредят.

Спирачният препарат е съставен от метилацетат (5% – 30%) и алифатни или ароматни въглеводороди (25% – 50%). Съставът може да бъде придружен с около 25% ацетон в зависимост от производителя.

Спирачните препарати са вредни за повечето пластмаси, така че те са най-вече опаковани в метални кутии за спрей. Той също може да увреди кожата, ако бъде изложена на химикала за дълго време.

Спирачните почистващи средства се използват предимно при обезмасляване и избърсване на метални участъци на автомобилни части, с изключение на боядисани повърхности или други чувствителни към химикали повърхности. Обезмасляването е процедура, при която метални части са предназначени за боядисване, галванопластика или ремонт. Спирачните препарати могат да ви помогнат да се отървете от мазнини, масла, смоли, прах и катран върху или между малки части на автомобила.

Спреят за почистване може да се използва и в други части на превозното средство. Може да се използва за почистване на капака на клапаните, преди да се сменя маслото или да се отстрани мръсотия по лагерите, преди гресиране. Разликата между обезмаслителя за двигателя и почистващия механизъм на спирачките е, че спирачният препарат не оставя нежелани остатъци и може да се използва без вода за изплакване.

Хлорираните спирачни препарати съдържат перхлоретилен, съединение, което често се използва в прането. Спирачните препарати могат да се използват за почистване на петна от храна и от масло, когато няма домашни средства за отстраняване на петна. Преди да изперете оцветените дрехи, можете да нанесете малко почистващо средство за спирачки върху петното. По подобен начин се отстраняват петна от килими.

Подобно на дрехите, подовете често се замърсяват, особено когато зоната е работно пространство. Например, разливите на масло в сервиза могат да бъдат почистени чрез прилагане на абсорбиращо вещество за да се улесни работата, след което избършете остатъка с помощта на спирачен препарат. Същият процес може да бъде последван и за отстраняване на петна по вътрешни дворове и бетонни алеи.

Спреят за спирачки може да се използва и за почистване на постоянни маркери, мастила и някои видове бои.

Необходимо е спазване на основни правила за безопасност: да се пазят деликатните зони като очи, кожа и нос, да се работи в проветриво помещение и да се пази далеч от деца.

Източник: fuelandfriction

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!