25 години Bosch ESP®: няма повече пързаляне

22 май 2020, 13:00

Пробив в пътната безопасност

  • Само в ЕС програмата за електронна стабилност спаси около 15 000 живота.
  • В световен мащаб 82% от всички нови леки автомобили разполагат със системата против подхлъзване.
  • Харалд Крьогер: „Развитието на ESP® беше крайъгълен камък по пътя към нашата „нулева визия“ за без смъртни случаи на пътя.“

Мокър път и внезапна маневра: имаше време, когато подобна ситуация често би свършила в канавката или в мантинелата, а не рядко и със смъртни случаи или тежки наранявания. Преди почти 25 години до ден-днешен най-накрая беше осигурено средство под формата на новаторско изобретение – електронната програма за стабилност ESP ® , която Bosch и Daimler-Benz за пръв път пуснаха в превозни средства от S-клас през 1995 г. Оттогава ESP ®  поддържа безопасното движение на превозните средства. Изследователите на Bosch оценяват, че само в ЕС системата ESP ® е спасила около 15 000 живота през последните 25 години, както и е предотвратила малко под половин милион произшествия, свързани с телесни наранявания. Заедно с предпазния колан и въздушната възглавница, ESP ® е един от най-важните спасители на животи в превозно средство. „Разработването на електронната програма за стабилност беше крайъгълен камък по пътя към нашата „визия нула“ за без смъртни случаи по пътищата“, казва членът на управителния съвет на Bosch Харалд Крьогер. „ESP ® е изключителен пример за това, което разбираме под „Изобретено за живот“. Иновацията може да е от 1995 г., но не е спряла да се развива: Bosch непрекъснато подобрява своята система против подхлъзване и е произвела повече от 250 милиона ESP ® системи до момента. Съвременните автомобили са немислими без този електронен ангел-пазител. В световен мащаб 82 процента от всички нови превозни средства са оборудвани с ESP ® . През 2017 г. тази цифра е била 64 процента.

Особено, когато пътищата са мокри или заледени, при избягване на неочаквани препятствия, като животни на пътя, а също и при движение в завой твърде бързо, се намесва електронната програма за стабилност. С ESP ® на борда може да се предотвратят до 80 процента от всички злополуки при плъзгане. Тя комбинира функциите на системата ABS против блокиране и системата за контрол на сцеплението TCS, но може да направи значително повече. Тя също така открива движенията на плъзгане на превозни средства и активно ги противодейства.

ESP ® може да предотврати до 80 процента от всички злополуки при плъзгане

Системата против подхлъзване използва информация за динамиката на автомобила, за да открие дали автомобилът се насочва в посоката, в която водачът се управлява. Ако има несъответствие между тези два фактора, ESP ®  се намесва. Това може да звучи просто, но всъщност е сложен процес. Интелигентните сензори помагат за сравняване на ъгъла на управление и траекторията на автомобила 25 пъти в секунда. Ако двете се разминават, ESP ® намалява въртящия момент на двигателя и намалява спирачното усилие на отделните колела. По този начин системата помага на водача да предотврати поднасяне или плъзгане на превозното средство.

Пробив след теста на лосове

Историята зад това постижение е дълга. Той стартира през 80-те години с първоначално независими усилия на Bosch и Daimler-Benz за постигане на по-голяма стабилност на автомобила. От 1992 г. до пускането на пазара експерти от двете компании работят заедно в екип. Легендарният тест на лосове от 1997 г. помогна на системата да постигне пробив: по време на тестове за шведско автомобилно списание, Mercedes-Benz A-клас се преобърна, когато правеше рязка избягваща маневра. Mercedes-Benz отговориха, като направиха  ESP ® стандартно оборудване. От тогава все повече и повече превозни средства на много различни автомобилни производители са възприели системата против подхлъзване.

Основа за автоматизирано шофиране

„ESP ® изведе безопасността по пътищата на ново ниво“, казва Крьогер. И това е постигнато в разнообразна гама от видове превозни средства. Bosch предлага персонализирани системи ESP ® за всички видове силови двигатели, от двигатели с изгаряне до електродвигатели и за превозни средства от всякакъв вид, от микро автомобили до камиони. Дори за моторизирани двуколесни, компанията е разработила един вид ESP ®. Контролът за стабилност на мотоциклети MSC, който Bosch пусна през 2013 г., осигурява най-добрата възможна стабилност във всички ситуации на каране и е допълнително пионерно постижение за пътна безопасност.

В същото време ESP ® е основната технология за много системи за помощ на водача, както и за автоматизираното шофиране, с което Bosch преследва своята визия нула. „Независимо дали са нови или изпитани, Bosch технологиите алармират и поддържат водачите в критични ситуации. И все повече те са в състояние да поемат монотонни и уморителни задачи. Това ни дава възможност за по-нататъшно намаляване на броя на произшествията и смъртните случаи на пътя “, казва Крьогер.

Източник: Bosch

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!