Проблеми с ключа за запалване на Mercedes-Benz

26 май 2020, 13:00

Поставяте на ключа в запалването на вашия Mercedes-Benz, но нищо не се случва. Не можете да завъртите ключа. Не можете да стартирате колата. Основната причина, поради която това се случва, е паднала батерия, но това може да е и поради няколко други проблема. Когато поставите дистанционното за Smart Key в контролния модул за електронно запалване (EIS) (N73), захранване се подава към ключа от индукционната намотка на пръстена, разположена в EIS. След това данните се обменят с инфрачервения предавател за валидиране на Авторизацията на устройството. Тази статия обхваща основните причини, поради които ключът не включва запалването и възможно решение.

Проблеми с ключовия модул на имобилайзера на Mercedes EIS / EZS

  • Не може да завъртите ключа
  • Невъзможно стартиране на автомобила
  • Може да завърти ключа, но колата не да стартира
  • Грешки в ключа при запалването

Системата за разрешаване на шофиране (DAS) е системата за обездвижване на Mercedes, която проверява разрешението за управление всеки път, когато поставите ключа в запалването и се опитате да стартирате автомобила. DAS бе представен през 1996 г. и имаше няколко подобрения в сигурността. Основните версии DAS са DAS 2, 2A, X, 3.

Списък на често срещани проблеми и възможни решения

  • Заключен волан

Новите шофьори винаги изпитват това поне веднъж, затова решихме, че ще го включим в този списък. Ако ключът не се включи в запалването, опитайте да преместите волана, докато се опитвате да завъртите ключа. Воланът ще бъде напълно неподвижен, ако се опитате да го движите в една посока и може леко да се движи в обратна посока. Натиснете волана в посоката, която позволява малко движение, след което поставете ключа и опитайте отново да завъртите ключа. Можете да оказвате натиск върху волана и също да опитате да разклатите волана. Докато правите това, поставете ключа в запалването и се опитайте да завъртите ключа. Не се насилва ключа в запалването. Заключването на кормилната колона е функция за сигурност, която всички производители на автомобили включват в автомобилите.

  • Ниско напрежение при разредена батерия

Възможно е акумулаторът в колата да е дефектен, тъй като не осигурява необходимото напрежение, за да може ECU и електронният ключ за запалване / стартер (EIS) да работят правилно. Ако батерията е изтощена или има ниско напрежение, CAN комуникацията между EIS и N72 може да не работи правилно. EIS в Mercedes-Benz има бобина, която индуцира магнитно поле върху Smartkey, което принуждава ключа да отговори на автомобила със специфичен подвижен код. Използвайки мултицет можете да проверите дали имате добра батерия, преди да продължите по-нататък. Акумулаторът на автомобила трябва да показва най-малко 12,8 волта, без колата да работи. Когато двигателят работи, той трябва да е над 14,4 волта.

  • Дефектен ключ

Ако имате метален ключ вместо Smart Key Remote, възможно е клавишният модул да е дефектен. Докато повечето автомобили на Mercedes-Benz имат SmartKey някои модели като ML Class, SLK Class, Crossfire използва и метален ключ до 2005 г. Някои модели се провалят от дефектен бутон. Уверете се, че воланът не е в заключено положение, както беше споменато по-горе. След това поставете ключа в запалването и внимателно натиснете ключа, без да му оказвате голям натиск. Тъй като заключващите щифтове на барабана се износват, ще включвате запалването на вашия автомобил все по-трудно и по-трудно.

  • Дефектна система за електронно запалване EIS / N73

Модулът EIS също може да е причината ключът да не се завърти, когато е поставен в запалването. Много собственици на автомобили се оплакват, че колата стартира добре в топъл или горещ ден, но в студени дни колата не стартира. Това може да звучи странно, но се съобщава често. EIS има процесори, споени на платката и в много случаи връзките на процесора могат да бъдат лоши или самият процесор да е дефектен. ECU може да изпита и същите симптоми.

Ако имате този проблем, ще трябва да инсталирате нов / неупотребяван EIS. Не можете да инсталирате използвано устройство, тъй като EIS трябва да бъде сдвоен с автомобила с помощта на Mercedes-Benz Star Diagnostic Software.

  • Smart Key Remote

Ключът може да е причината колата да не стартира. Ключът може да отвори вратите, но няма да стартира колата. В някои случаи проводниците на транспондерната намотка могат да се прекъснат или процесорът в ключа да е дефектен. Най-простото решение в този случай би било да поръчате нов ключ от дилър на Mercedes-Benz.

  • Дефектен електронен модул за управление (ECU)

Електронният модул за управление (ECU) е друга причина, поради която колата не се стартира. За да решите този проблем, ще трябва да инсталирате нов ECU. Не можете да го заменяте с използван ECU и да очаквате да работи, тъй като платката е „сдвоена“ за колата. Друго решение би било да получите използван ECU и да обучите процесора от старата платка към използвания заместващ блок.

Също така имайте предвид:

  • Почистване на ключалката на EIS със суха кърпа. Не използвайте течност за почистване на EIS.
  • Проверка на предпазители

ЗАБЕЛЕЖКА: Избягвайте откачането на акумулатора на автомобила, докато ключът е в запалването. Това може да повреди ключа или EIS.

Източник: mercedesmedic

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!