Диагностика на колесни лагери

27 май 2020, 7:00

Колесният лагер трябва да поддържа своя дял от теглото на автомобила, както и да поддържа перфектното радиално подравняване с оста. В момента, в който това не става, дисковете притискат неравномерно накладките към буталата на спирачния апарат, които се трият в тях.

Дори при барабанните спирачки колесният лагер трябва да поддържа концентричността на барабана с тази на спирачните накладки.

Шум в лагерите на колелата

Тъй като повечето лагери са цементирани, лагерният канал започва да развива малки ямки (отлюспване) вследствие на умора и се търкаля по далеч от по-мекия основен метал. Това води до питинг или изкопаване на канала на лагера, което причинява шум и лагерът става прогресивно по-лош. Вижте снимка 1.

Снимка 1

Една от трудностите при откриването на износен колесен лагер е, че двойните сачмени, запечатани лагери, използвани в съвременните приложения с предно и задвижване на всички колела, могат да създадат питинг само  на външния канал, който шуми само при определени условия на шофиране. За съжаление, лагерите на колелата обикновено се износват предимно от носещата страна. Когато превозното средство е повдигнато на подемник, лагерът започва да се търкаля от ненатоварената страна, което елиминира по-голямата част от шума. Вижте снимка 2.

Снимка 2

Позитивната страна е че, износените лагери на колелата са склонни да имат по-голяма хлабина от нормалното, когато са повдигнати на подемник. Прекомерната хлабина може да бъде открита, като хванете колелото в последователно в перпендикулярни позиции и принудително го наклоните навътре и навън. Ако не е посочено друго, повечето лагери не трябва да позволяват забележимо отклонение.

За допълнително усложняване на диагностиката на лагерите, шумовете на колесните лагери са склонни да преминават през тампоните на трансмисията или на двигателя, които „преместват“ шума от задвижващия вал към шасито далеч от точката на произход. Това прави много трудно да се открият ранните етапи на повреда на колесните лагери.

Износените лагери на колелата често могат да бъдат открити чрез разклащане на автомобила при движение от страна на страна при ниски скорости с волана. Това увеличава натоварването на лагерите, причинявайки износените лагери да станат по-шумни от обикновено. Този тест работи по-добре, когато превозното средство е загряло и в пътно платно с лек трафик.

Един технически съвет от Международната мрежа за автомобилни техници (iATN) казва, че може да се открие лош лагер на колелото, като се докосне пружината и се завърти колелото. Вибрациите през пружината показват дефектен лагер на колелото. Въпреки че не съм проверил тази техника, със сигурност си струва да опитате.

След като бъде отстранен за проверка, добре смазания лагер трябва да има полирана или леко напречно излющена повърхност. Ако лагерът е работил с прекомерна хлабина, коничните ролки са получили бъчвообразност и няма да държат главината перпендикулярна на оста. Ако полирането е изчезнало и канала е износен, лагерът трябва да се изхвърли.

За разлика, правилно предварително напрегнат лагер, работещ в масло, трябва да има матиран вид на канала. Предварителното натягане на лагерите се извършва с помощта на динамометричен ключ, за да се приложи необходимия въртящ момент. Всички лагери, които имат следи от питинг, обезцветени, задрали, трябва да се изхвърлят. Вижте снимка 3.

Снимка 3

Шум от лагери на трансмисията

Понякога шумът от лагерите, който чуваме, се генерира в задвижването на автомобила. По принцип автоматичните трансмисии използват втулки, а не сачмени или конусни ролкови лагери, така че втулките рядко причиняват шум, но ръчните трансмисии използват лагери при входящите и изходящи валове.

Ако шумът е по-забележим в определен диапазон на предавките, това обикновено е от износен лагер. Ако шумът от лагера е постоянен, независимо от ускорението или забавянето и е приблизително с три пъти по-висока от честотата на колелата, дефектният лагер обикновено се намира на изходния вал на трансмисията или междинния опорен лагер на задвижващия вал.

По отношение на хипоидните задвижващи оси, износените лагери обикновено реагират директно на ускорението и забавянето и, подобно на задвижващите валове, шумът се появява с приблизително трикратна честота на въртенето на колелата. Задният лагер на пиньона поема основния въртящ момент на двигателя и е първият, който се износва и като цяло е по-забележим при ускорение.

Предният лагер в хипоидната предавка обикновено е по-малък, тъй като основната му функция е да поддържа правилен начин на контакт на зъбите на пиньона и короната. Ако лагерът на пиньона се износи достатъчно, за да не поема претоварването си с предния лагер, зъбните предавки обикновено шумят по време на забавяне.

Прост тест за износването на лагерите на задвижващата ос е източване на маслото в чиста тава. Ако изпускателната пробка е изобилно покрита с железни частици или маслото има вид „алуминиева боя“, вероятно има силно износени лагери. Вижте снимка 4.

Снимка 4

Демонтиране на лагери

Неопитни техници могат сериозно да се наранят и трайно да повредят новите лагери, използвайки неправилни техники за монтаж. Тъй като лагерите са чупливи и има вероятност да се пръснат като стъкло, е изключително важно да се носят защитни очила и да се покрие лагера с екран при натискане му или изваждането от вала.

Въпреки че използването на ацетиленова горелка е един метод за отстраняване на блокирал лагер от корпус или вал, техникът може да отслаби вала, като го прегрее. Ако лагерът се държи върху оста с набит заключващ пръстен, повърхността на уплътняването на оста трябва да бъде защитена, докато заключващият пръстен се прерязва с флекс. След това заключващият пръстен може да се счупи, като се вкара тънко длето в разреза.

Подмяна на лагери

Няколко производители на инструменти за OE и следпродажбени инструменти доставят приспособления за инсталиране на уплътнени сачмени лагери в приложенията за предно колело и задвижването на всички колела. Тези инструменти гарантират безупречна инсталация и драстично намаляват времето за монтаж.

В приложения като лагери на пиньона на задвижващата ос, инсталацията може да се облекчи, като първо се почисти ръжда и мръсотия от вала на зъбното колело и след това леко се намаже валът с масло за хипоидни предавки.

Пресови адаптери могат да бъдат направени чрез отрязване на стар лагер с флекс.

Чистотата е равна на дълъг живот

Винаги използвайте високотемпературна, лагерна смазка или посочена от производителя грес, за да презаредите нови или използвани лагери на колелата. Обикновените смазки за шаси рядко осигуряват високотемпературните смазочни характеристики, необходими на лагерите на колелата.

Важно е да инсталирате нови уплътнения, тъй като замърсяването и влагата може бързо да съсипе новия лагер на колелото. Когато монтирате новото уплътнение, полирайте контактната повърхност на уплътнителя с масло с фин плат и не забравяйте да смажете новото уплътнение преди монтажа. Ако се подменят лагери на ръчната скоростна кутия или диференциала, почиствайте корпуса колкото е възможно по-добре с разтворител, последван от сапун и вода с високо налягане. Поставете магнитна пробка за проверка или в краен случай епоксидирайте малък магнит на подходящо място на капака, за да изтеглите всички останали малки стоманени частици от маслото.

Източник: knowyourparts

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!