Асистент за смяна на лентата и асистент за слепи петна

28 май 2020, 13:00

Тъй като системите за помощ на водача за предотвратяване на злополуки продължават да се развиват, има все по-голям интерес към радарните сензори за системите на автомобила. Все по-голям брой модели автомобили са оборудвани с тези сензори като стандарт. Рано или късно въпросът за диагностиката и ремонтите следователно ще стане част от ежедневието на работилниците не само за оторизираните сервизи на марката, но и за независимите. Едно предимство на тази технология е, че радарните сензори могат да постигнат точен резултат от измерването, независимо от времето. За основната си част хората свързват думата „радар“ с авиацията или корабоплаването. Тези системи отдавна са се утвърдили и са се доказали в такива приложения. „Радар“ е съкращението за радио откриване и измерване на разстояние.

Казано по-просто, радарният апарат предава фокусирани електромагнитни вълни, известни като първични сигнали, със скоростта на светлината. Когато тези вълни срещнат обект, те се отразяват като ехо (вторични сигнали) и се приемат и оценяват от системата. След това посоката, разстоянието и скоростта могат да бъдат определени в електрониката за оценка на системата.

Използване в автомобилния сектор

Радарните сензори се използват в различни системи за подпомагане на водача за измерване на разстоянието в системите за подпомагане на водача отпред и отзад.

Радарни сензори за предни приложения, като адаптивен круиз контрол (ACC), се предлагат в различни превозни средства от няколко години.

Сензорът записва информация за скоростта, ъгъла и разстоянието за обекти на разстояние до 70 м зад превозното средство и след това оценява информацията. Процесът LFMSK (Linear Frequency Modulation Shift Keying) се използва от първото поколение устройства. Този процес може да се използва за откриване и определяне на разстоянието и относителната скорост на няколко обекта само с един сигнал, честотата на който се променя във времето.

Предимства на сензорната технология са:

  • Малкият размер на инсталацията и отличните предавателни свойства на технологията от 24 GHz позволяват тези сензори да бъдат монтирани или интегрирани скрити зад бронята
  • Честотната модулация и размерът на антената са идеално хармонизирани
  • Внедрено масово производство на продукти, функции и монтаж
  • Идеална цена / качество в сравнение с други радарни технологии

Сензорите могат да бъдат интегрирани следните приложения:

Мониторинг на слепи петна

Тази функция следи зоната на сляпото място на водача и го предупреждава за опасност при смяна на пътните ленти. Сензорът работи на близко разстояние.

Помощник за смяна на лентата

Асистентът за смяна на лентата прави шофирането по-безопасно, като предупреждава, ако промяната на лентата е опасна маневра. Предупредителното разстояние от 70 м дава на водача достатъчно време, за да прекрати маневрата. Тази функция гарантира максимална безопасност при движение по магистрали.

Задна система за предупреждение

Задната система преди сблъсък проследява превозни средства, приближаващи се отзад, и в случай на непосредствен сблъсък, предварително активира устройства за безопасност като въздушни възглавници, предпазни колани и др.

Задно предупреждение за кръстосан трафик

Предупреждението за движение при заден кръстосан трафик предупреждава водача за приближаване на превозни средства при маневриране от място за паркиране. Функцията се активира чрез избор на задна предавка и се основава на способността за откриване на страничния радарен сензор.

Асистент за излизане от превозното средство

Асистентът за излизане от превозното средство следи зоната вдясно и отляво на вратите на автомобила; както от страната на пътника, така и от страната на водача отпред и отзад. Функцията предупреждава пътниците, ако вратата на колата не може да се отвори безопасно.

Източник: Hella

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!