Bosch (евентуално) сменя играта – дизелов пробив през 2020

1 юни 2020, 13:00

Промените и пробивите в автомобилната индустрия са склонни да получат най-голяма внимание в новините. Но дизеловите двигатели все още не са готови да отидат на гробището. Има няколко значителни пробива, обявени по-рано тази година, които изглежда са следващите стъпки в дългата и историческа история на развитието на дизеловите двигатели.

Последните проблеми на дизела

Пазарният дял на дизеловите двигатели в световен мащаб намалява през последните няколко години, поне отчасти поради развихрянето на скандала с измамите на Volkswagen с емисии. VW изгради маркетингова кампания в продължение на много години, убеждавайки хората, че нейната технология Clean Diesel е отговорът – всичко това се оказа невярно. Някои клиенти загубиха вяра в дизеловите двигатели. Скандалът също не направи нищо, за да забави похода на градове като Париж и Лондон към задвижване на забрани в границите на града, за да помогне за качеството на въздуха.

Докато VW все още проправя пътя си под лавината от правни неприятности, други производители развиват дизеловия двигател, който, според тях, ще възстанови вярата на обществото в дизеловото гориво и двигателите.

Доброто и лошото с дизела

Тъй като това е по-ефективен двигател, дизеловите двигатели имат предимство пред бензиновите, като отделят по-малко въглероден диоксид спрямо работата, която вършат. Това е доброто.

Лошото е свързано с азотните оксиди, друг вид емисии, срещу които дизеловите двигатели продължават да се борят. Азотът съставлява повече от половината въздух, използван за изгарянето на горивото и се комбинира с кислород по време на процеса на горене, за да произведе азотен оксид. Това са основните компоненти на замърсяването. Естествено, ние искаме да сведем до минимум производството на тези вредни газове, доколкото е възможно.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи за двигатели с вътрешно горене. Реакциите, които произвеждат газове с азотен оксид, са чувствителни към температура. Когато температурите са по-високи (като в горивна камера, където горивото изгаря), се получават по-големи нива на азотни оксиди. Искате да горивото да изгаря по-пълно? Това произвежда повече топлина, която произвежда повече азотни оксиди. Малко е Параграф-22.

Пробивът на Bosch променя ли играта?

Срещу този проблем е съобщението на германския инженерен гигант Bosch, че са разработили нова дизелова изпускателна система, която може да промени играта в дизеловите емисии.

Ключът беше да се намери начин да се прекъсне връзката между високите температури на изгаряне и високите нива на вредните азотни емисии. Изглежда, Bosch е намерил начин да направи това, като разработи процес в отработените газове, които управляват температурите им – макар точно как успяват да направят това, все още е тайна.

Bosch твърди, че тяхната нова система намалява емисиите на NOx (азотни оксиди) под 10% от законовата граница. Още по-добре е, че те не изискват нов, специален хардуер. И работи дори още по-добре при студени температури.

Ако това е законно, пробивът на Bosch е основен за смяна на играта. Това става една от иновативните налични технологии за намаляване на емисиите на NOx. Това означава, че градове като Лондон и Париж, които са издали забрани за шофиране, вече могат да ги преосмислят. Те не трябва да са проблем вече.

Проследяване на разработката на Bosch

Bosch за първи път я обявиха през 2018 г. Но беше посрещната със здравословен скептицизъм и подобно нещо отнема известно време, за да стане стандартизирана в индустрията. През последната година потребителските групи и германските правителствени служители по-внимателно следят Bosch, като се стремят да гарантират, че не повтаря същите грешки, които направи Volkswagen. От своя страна Bosch се стреми да увери властите, че предприемат вътрешни стъпки (като например, че не използват технология, която разпознава кога автомобилът се тества и не позволява на продуктите му да бъдат оптимизирани за тестови ситуации), които трябва да бъдат напълно прозрачни.

Те искат да бъдат част от решението на проблема, създаден от Volkswagen, а не част от самия проблем.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!