Използвайте правилните инструменти

15 юни 2020, 9:11

Инвестирането в специализирани инструменти трябва да бъде основен приоритет за всеки професионален сервиз. Не само, че подходящото оборудване е от съществено значение за спазване на най-добрите практики от гледна точка на качеството и безопасността на работата, но също така помага да се гарантира, че механиците са в крак с нарастващите изисквания на професията, тъй като превозните средства продължават да стават все по-модерни. Скот Ъруин, технически мениджър на производителя на спирачки Textar, част от TMD Friction, коментира значението на използването на подходящите инструменти за работата. Въпреки че повечето сервизи имат добре снабдена инструментална, има някои, които се опитват да я „оборудват“, използвайки грешно оборудване. Причината за това обикновено се свежда до разходи; правилните инструменти обаче всъщност могат да спестят пари на серввиза, като намалят броя на клиентите, които се връщат с оплаквания и броя на механиците, които трябва да повтарят операциите. Имайки това предвид, е от съществено значение бъдещите сервизни механици да разберат важността на най-добрите практики и необходимостта от изграждане на качествен и разнообразен набор от инструменти, за да работят ефективно върху автомобили, които използват най-новите технологии.

Проблем, който често срещам при посещение на сервизи, е, че те пренебрегват да окачат спирачния апарат по време на процеса на смяна на спирачките. Това обикновено се прави по време на етапа на отстраняване на ръждата, където системата трябва да бъде старателно почистена, включително всички контактни повърхности и супорта на спирачния апарат. Ако спирачния апарат не е окачен правилно, той може да се повреди, което може да има пагубен ефект върху спирачната система на автомобила. Това лесно може да бъде отстранено чрез използване на куки за окачване на апарата при смяна на спирачния диск. Тези куки са много лесни за използване, широко се предлагат и са включени в гамата от инструменти на Textar. Втора нередност, с която се сблъсках, е практиката да се използва пневматичен инструмент за връщането на спирачните бутала. Това оборудване връща назад буталата на спирачния апарат, което позволява достъп до накладките. Някои механици могат да се опитат да натиснат буталото назад с ръка, което не само може да повреди спирачната система, но е и много опасно. Ако сте начинаещ механик, няма нищо по-важно от това да се грижите за пръстите си!

Важно е използването на правилната смазка

Въпреки че това не е инструмент, използването на правилната спирачна грес може да окаже огромно влияние върху работата на спирачната система на превозното средство. Неметална спирачна грес, като Textar Ceratec, трябва задължително да се използва за разлика от лубрикантите на медна основа, които също са широко достъпни. Присъствието на метал в спирачната система може да попречи на магнитните сензори, намиращи се в системите ABS, ESP и EPB на автомобила. Ако това се случи, това може да доведе до проблеми с предупредителните светлини и блокирането на колелата – това не е ситуация, в която бихте искали да бъде вашият клиент. По време на работа може да е изкушаващо да търсите преки пътища, особено ако имате достатъчно късмет да работите в зает сервиз с висока производителност, след като обучението ви завърши. Въпреки това, нищо няма да ви представи по-добре или да се докажете като уважаван механик повече от това, да се гордеете с работата си и да поставяте клиента си на първо място. Изграждането на добра репутация започва с малките неща, като например използването на правилните инструменти и спазването на най-добрите практики, които, ако приемете този съвет, са принципи, които ще ви служат добре през цялата ви кариера.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!