Спирачки – не всички са еднакви

13 юли 2020, 7:00

Въпреки че много механици могат да монтират спирачки и насън, усъвършенстването на технологията означава, че продуктите се развиват и начинът, по който се монтират, също се променя. Въпреки това, марката на първокласните спирачни продукти Textar видя приток на части, които са монтирани неправилно, въпреки инструкциите, налични в кутията. Скот Ъруин, ръководител на техническото обучение в Textar, обсъжда проблемите, които вижда в индустрията, и как това води до оплаквания от клиентите от шум и връщане на части.

Живеем в епоха, в която хората изискват тихи спирачки, особено след като увеличаването на по-тихите, електрическите двигатели става все по-разпространено. Като част от TMD Friction, световен лидер в спирачките за OE, ние постоянно проучваме и разработваме нови продукти, за да отговорим на това изискване за шум от минимален до нула.

Докато ние въведохме иновации, за да превърнем тази мечта в реалност за милиони собственици на автомобили в световен мащаб, неизбежно винаги ще има някакъв елемент на шум в резултат на сухото триене, с което работят спирачните накладки. Спирачките неизменно причиняват вибрации, когато се задействат, но в зависимост от честотите им, тези вибрации могат да се възприемат под различни форми.

Ниската честота често се нарича „пълзящо простенване“, „бучене“ или „свирене“, докато средните и високите честоти могат да причинят „скърцане“ или така нареченото „стържене“. Всички тези честоти са повлияни от редица фактори, включително коефициента на триене на накладката или фрикционния материал, скоростта на триене, продължителността на прилагане, температурата и контактното налягане, както и конструкцията на всички свързани компоненти и тяхната естествена честота и демпфериращо поведение. Климатичните условия, като температура на въздуха и влажност, също могат да играят важна роля.

Всъщност всички компоненти в спирачната система и ходовата част, до гумените тампони на автомобила, участват в генерирането на шум, като спирачната система играе водеща роля, а дисковете играят ролята на „високоговорители“. Освен това размерът, дизайнът и състоянието на цялото колело – джантата и гумата – могат да окажат влияние.

Ние прекарахме години в разработването на нови технологии за намаляване на шума, една от които е въвеждането на подложката, която работи съвместно със спирачната накладка за по-ниска честота на шума. Тези технологии могат да работят само ако механиците, които ги монтират, са в час с правилния монтаж. В някои случаи ние имаме зависещи от посоката накладки за определени приложения на превозни средства и спирачни системи, където накладките трябва да бъдат монтирани съгласно инструкциите в кутията.

Въпреки това през последните няколко месеца забелязахме значително увеличение на накладките от тези номера, върнати поради проблеми с шума. Ние приемаме всякаква обратна информация за нашите продукти изключително сериозно и моментално проучихме какъв е проблемът.

Работейки с по въпроса, ние установихме, че един сервиз връща частите обратно; затова организирахме посещение в сервиза, който също уреди на клиента си, който се е оплакал от шум от спирачките, да върне колата си в гаража.

Щом качихме колата на рампата, свалихме колелата и спирачния апарат, стана ясно, че ориентацията не е спазена според инструкциите в кутията.

Премахнахме старите накладки, почистихме подвижните части и монтирахме нови накладки, този път в правилната ориентация, която трябва да се следва. След като пренастроихме спирачния апарат и колелото, проверихме колата и както се очакваше, шумът бе изчезнал.

Ако бяха спазени инструкциите за ориентация, тази ситуация щеше да бъде избегната и клиентът никога нямаше да загуби вяра в местния сервиз и продукта. Оценяваме ограниченията във времето за сервизите, особено когато времето е буквално пари, въпреки това, този случай е идеалният пример за гарантиране на спазването на най-добрите практики и отделянето на време за разбиране на новите технологии.

В Textar имаме специализиран технически екип, който е на разположение на всички наши клиенти и сервизи за всякакви проблеми или запитвания, свързани със спирачки. Бързото обаждане може да спести на сервизите не само време, но и по-важното – пари.

За TMD Friction

TMD Friction, 100% дъщерно дружество на Nisshinbo Holdings Inc., е световен лидер в производството на спирачни накладки за автомобилната и спирачната индустрия. Наред с дисковите накладки и накладките за барабанните спирачки за автомобили и товарни превозни средства, продуктовото портфолио включва и спирачни накладки за мотоспорт, както и фрикционни материали за промишлеността. TMD Friction доставя на глобалния пазар за резервни части чрез марки като Textar, Mintex, Don, Pagid и Cobreq. TMD Friction също разработва и произвежда фрикционни накладки за индустрията под марката Cosid. TMD Friction Group има четири завода в Германия, и още в Европа, САЩ, Бразилия, Мексико, Китай и Япония и има около 4 700 служители по целия свят.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!