Електрическа спирачка за паркиране

2 юни 2020, 7:00

Повече нови превозни средства се оборудват с електрически спирачки за паркиране или EPB. Тази спирачка е само още една система, която е интегрирана в бордната електроника, за да осигури по-интелигентни, по-безопасни и по-удобни средства за спиране на колелата при най-различни ситуации.

Предимства на електрическата паркинг спирачка

Електрическата паркинг спирачка елиминира обемистия лост за ръчна спирачка или педала вътре в колата. Тя се нуждае само от малък превключвател или бутон, който може да бъде разположен навсякъде и активиран с върха на пръста. Това не изисква никакви усилия в случай на интелигентна EPB система. Интелигентната система EPB автоматично задейства спирачката без намеса на водача, когато автомобилът престане да се движи или трансмисията е поставена в положение „Паркинг“.

Електронната спирачка за паркиране също може да има вградена функция за интелигентно освобождаване, така че да не бъде оставена случайно, когато трансмисията е поставена в предавка. EPB може да се използва и за осигуряване на възможност за „потегляне под наклон“ при превозни средства с ръчни трансмисии, така че автомобилът да не се задвижи назад или напред, когато е спрян на наклон.

EPB може да функционира и като аварийна спирачка, ако хидравличните спирачки се развалят – въпреки че при използване само на задните спирачки може да отнеме много време, за да забавите или спрете автомобила от по-висока скорост. Въпреки това е по-добре, отколкото изобщо да няма резервен вариант.

Приложения на електрическата паркинг спирачка

Приложенията на електронни ръчни спирачки включват по-нови Audi A4, A5, A6 & A8, по-нови модели BMW Серия 5 и 7, както и модели Z4, Мercedes със сенсотронен контрол на спирачките, Jaguar S-Type, XF и XJ, Volkswagen Passat, и след 2010 г. Subaru Legacy и Outback.

Електрически паркинг спирачки за Audi, VW и Mercedes

В приложенията на Audi, VW и Mercedes EPB се използва различна настройка. Задните спирачни апарати са оборудвани с малки електродвигатели и редуктори, които управляват спирачките за паркиране. Усилието, упражнено от електродвигателя изтласква буталото на спирачния апарат и притискат накладките към диска.

С европейските EPB системи, задействани с електромотор, процедурите по обслужване могат да бъдат по-сложни. Електронната система за ръчна спирачка може да бъде включена и изключена с превключвателя EPB или може да бъде деактивирана с инструмент за сканиране.

За EPB системи е необходим инструмент за сканиране с подходящ софтуер и възможности за четене и изчистване на кодове и за извършване на самопроверки на системата (като прилагане и освобождаване на ръчната спирачка).

Проблеми с електронната спирачка за паркиране

Както всяка електронна система, в EPB могат да възникнат проблеми, ако проводниците или веригите между превключвателя, модула и задвижването на EPB са окъсени, прекъснати или развият високо съпротивление. Чести повреди като прекъснат предпазител или ниско напрежение на системата могат да и попречат да работи нормално. Повечето от тези системи могат самостоятелно да диагностицират грешки, ще зададат код и ще мига предупредителната лампа на спирачката или ще покажат съобщение „Service Parking Brake“, ако има проблем.

Ако паркинг спирачката не може да се освободи автоматично или ръчно, тя може да бъде блокирана поради няколко причини:

  • Има електронна повреда в управляващия модул EPB.
  • Електрическият задвижващ механизъм на паркинг спирачката се е повредил или е блокирал.
  • Превключвателят на предавките или превключвателя на педала на спирачката са дефектни.
  • Има грешка в комуникацията между всеки от тези превключватели и EPB модула.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!