Глътка свеж въздух

4 юни 2020, 13:00

EGR клапанът осигурява подобрен контрол на емисиите и е жизненоважен компонент за намаляване на емисиите на вредни газове .

Може да сте чули някои отрицателни изявления за EGR (рециркулация на отработените газове) клапана, най-вече от хора, които не разбират как – или по-важното е защо – той работи. Това е изключително важна част от технология за намаляване на вредните емисии, която повишава ефективността на двигателя чрез, както подсказва името му, повторно използване на отработените газове. Това намалява нивото на кислородното изгаряне, понижава температурата в камерата до 150 ° C и води до по-чисти отработени газове, съдържащи по-малко вредни NOx.

„Следпродажбеният пазар премина през период, в който беше модерно да премахвате или манипулирате функционалността на EGR“, обяснява Джулиан Гулдинг, Delphi Technologies Aftermarket. „За щастие, с увеличения акцент върху намалените емисии и най-новите регулации за годишните прегледи, превръщащи подправянето на хардуер за контрол на емисиите в автоматична причина за отказ, ние се отдалечаваме от тази тенденция.“

Основният източник на неодобрение на ЕГР се основаваше на липса на разбиране и страх от блокиране, счупване или нефункциониращи клапани. Това е неправилно мислене – ако спукате гума, няма да изберете да шофирате без гуми. Това не е начинът, по който превозното средство е било предназначено за употреба, така че защо EGR трябва да бъде различен? Правилната работа на EGR е жизненоважна за осигуряване на прецизен химичен баланс на въздуха и горивото в двигателя, по-ниски емисии и повишаване на ефективността, мощността и икономичността. Двигателят може да оцелее при повторно използван въздух, но дробовете ни предпочитат нещо малко по-чисто. “

Развиваща се технология

EGR остават жизненоважно средство за намаляване на вредните емисии при превозните средства, работещи с двигател с горене. Въпреки това, те са се развивали през годините и възрастта на превозното средство ще се отрази на типа EGR, който може да бъде монтиран – от клапани, задействани с вакуум, до съвременни цифрово управлявани единици.

Съвети

Най-честата причина за повреда на EGR е натрупването на въглерод в клапана и свързаните тръбопроводи: Има неправилно схващане, че EGR не изискват поддръжка. Но като се имат предвид екстремните температурни диапазони, в които работят, тяхното състояние трябва редовно да се проверява като част от планираната поддръжка на автомобила. Остатъците от въглерод могат да запушат каналите за отработени газове или самия клапан, в крайна сметка да причинят неговото блокиране и потенциално да се повреди. Фрагменти от EGR могат да причинят повреда на двигателя, следователно това са някои от отрицателните последици от клапана, но това обикновено е резултат от лоша поддръжка. Симптомите на повреда на EGR, като лошо движение или светеща контролна лампа на двигателя, могат да бъдат подобни на много други неизправности на двигателя. Ефективната диагноза зависи от правилния софтуер и експертизата.

Един отворен клапан може да доведе до намалена мощност и ускорение, неравномерен празен ход. Обратно, клапан, който остава затворен, ще доведе до повишени температури в горивната камера, които могат да предизвикат детонация или чукане на двигателя, което от своя страна може да доведе до ускорено износване. Повишените емисии са пряк ефект от неправилна работа на EGR.

Жизненоважно е да определите причината за лошото поведение преди да приемете, че е необходима подмяна на EGR или да се гарантира, че други проблеми не са допринесли за ускореното износване на клапана. Първата стъпка в диагностицирането на електронно контролирани клапани е използването на инструмент за сканиране за проверка на кодове за неизправности. За допълнително установяване на грешката има поредица от проверки, които могат да помогнат; има визуални прегледи, като например проверка за натрупване на въглерод, които са най-лесният метод за избягване на потенциална повреда на EGR. Разхлабените вакуумни тръбопроводи и електрическите връзки могат да причинят повреда и проверката на соленоидите за движение на стъблото на клапана между 1500-2000 об. / мин може да помогне за идентифициране на проблеми.

Използвайте вакуум манометър, за да проверите маркуча за подаване на вакуум при 2-2500 об. / мин. Това ще ви помогне да идентифицирате хлабав маркуч, блокиран или дефектен вакуум превключвател или соленоид, или дефектен вакуум усилвател.

Инструмент за сканиране може да се използва за задействане на вакуумния соленоид на електронно контролирани устройства – повредата може да не е самия EGR, а корозирала връзка, хлабав проводник или лошо заземяване. И накрая, приложете вакуум към EGR с помощта на ръчна помпа или сканиращ инструмент – без промяна в празния ход на двигателя говори за повреден клапан или ограничени проходи, докато неравномерен празен ход или заглъхване е знак, че проблемът е свързан със системата за управление.

EGR играе решаваща роля за оптимизиране на работата на двигателя, а монтирането на некачествени части застрашава устойчивостта и жизнения цикъл на двигателя.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!