Спортни въздушни филтри за увеличаване на мощността на автомобила

8 юни 2020, 13:00

Някои шофьори се стремят да увеличат мощността на колата си, особено за спортните автомобили. Естествено възниква въпросът как може да се увеличи мощността на автомобила. Има много такива методи, но някои от тях са ефективни, други не са много добри, а трети създават допълнителни проблеми на автомобила. И така, как да намерите най-добрия начин за конкретно превозно средство?

Как да увеличите мощността на автомобила?

Мощността на двигателя ще се увеличава с увеличаването на количеството въздух и гориво. Това ще изисква увеличаване на броя на цилиндрите или инсталирането на турбокомпресор. Последният увеличава количеството въздух, подаван в цилиндъра, който изгаря повече гориво и по този начин увеличава мощността на двигателя. Това обаче може да доведе до детонация (повлияна от компресията). Детонацията е явление, получаващо се при гориво-въздушната смес, която може да избухне в цилиндъра, преди да бъде запалена чрез запалителни свещи.

Друг начин за увеличаване на мощността на колата е с въздушен охладител: той охлажда сгъстения въздух, което позволява повече въздух да влезе в двигателя и прави колата по-мощна.

Разпределителният вал може да бъде заменен, за да се увеличи мощността на автомобила. Смененият вал ще има различен профил на гърбицата, което позволява клапаните да останат отворени по-дълго, което подобрява продухването на цилиндъра и прави обема им по-добре напълнен със свежа запалима смес. Това обаче ще увеличи разхода на гориво.

В някои случаи за увеличаване на мощността на двигателя са подходящи различни добавки за масло и гориво. Въпреки това, един от най-ефективните начини за увеличаване на мощността на автомобила се считат спортните въздушни филтри, които са специално разработени за тази цел.

Значението на спортните филтри

Спортните филтри са специални с това, че доставят значително повече въздух към двигателя и в резултат цилиндрите на двигателя получават повече кислород, който е необходим за изгарянето. В допълнение, той дори намалява разхода на гориво.
За обикновен атмосферен автомобилен двигател спортния въздушен филтър ще добави около 2 к.с. Повече мощност ще се добави в автомобил, който има турбинен двигател. В зависимост от двигателя, спортният въздушен филтър ще добави допълнителни 8-10 к.с.

При закупуване на спортен въздушен филтър е важно да изберете мястото му на монтаж. Много е важно студен въздух да попадне в този тип филтри. Така че може да бъде инсталиран до решетката или отвора за въздух. Спортният въздушен филтър обаче може да бъде инсталиран и на различни места в колата. Когато инсталирате спортен филтър, свързващият маркуч не трябва да бъде много по-дълъг от оригиналния, тъй като мощността ще се забави при натискане на педала на газта.

Тъй като през спортният въздушен филтър преминава повече въздух, той се замърсява много по-бързо. Затова трябва да се грижите за него и редовно да го миете. Измиването трябва да се извършва на всеки шест месеца. Процедурата изглежда така: добавете бензин или специален почистващ препарат в чист контейнер, накиснете филтъра в него и задръжте два часа. След това филтърът се изплаква с чист бензин и се оставя да изсъхне. След това трябва да се напръска със специална смазка, за да помогне за улавяне на прах. Така че с лесната инсталация и поддръжка спортният въздушен филтър е един от най-ефективните начини за увеличаване на мощността на вашия автомобил.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!