Предизвикателства на старт-стоп двигателите към моторното масло

9 юни 2020, 7:00

Почти всяка технология, оформяща автомобилната индустрия, може да бъде проследена до една цел: повишена икономия на гориво. Двигателите със старт-стоп са още един от инструментите в арсеналите на автомобилните производители, за да се гарантира, че днешните превозни средства отговарят на утрешните строги разпоредби за икономия на гориво.

Как работят двигателите за старт-стоп?

По принцип технологията за старт-стоп на двигателя е проста: двигателят автоматично се изключва, докато работи на празен ход, и се рестартира, когато свалите крака си от спирачката или натиснете съединителя при ръчна трансмисия.

Това намалява разхода на гориво по време на празен ход. Автомобилните производители въвеждат различни системи за старт-стоп в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век; шофьорите обаче ги намериха за неудобни и недостойни за по-високата цена на автомобила.

Днешните системи за старт-стоп са по-малко натрапчиви и се предлагат на повечето модели на автомобилните производители.

Всъщност някои автопроизводители са инсталирали изключващи бутони, които позволяват на автомобилистите да деактивират функцията при желание от водача.

  • Според производителя на лагери MAHLE , през 2017 г. превозните средства в САЩ са изгорили 3,9 милиарда галона бензин, докато са на празен ход .
  • Buick съобщава, че двигателите със старт-стоп технология увеличават икономията на гориво с 4-5 процента, използвайки тестовия цикъл EPA.

Автомобилните производители скачат от радост заради незначителните подобрения за икономия на гориво, така че можете да се обзаложите, че ще се придържат към всичко, което може да осигури 4-5% увеличение.

Какво общо има това с моторното масло?

Може би знаете, че по-голямото износване на двигателя се случва по време на студен старт. Е, износването на двигателя се случва и по време на топъл старт, както всеки път, когато двигател, оборудван със старт-стоп технология, се рестартира.

Трябва да получим техническа информация, за да разберем защо.

Коляновият вал се върти с хиляди обороти в минута при работещ двигател. Докато се върти, маслото преминава през малки отвори в шийките на коляновия вал и запълва пространствата между шийката и основния лагер.

Коляновият вал буквално плава върху маслен филм и не контактува с лагерите.

Наричаме този сценарий хидродинамично смазване. При този режим лагерите търпят малко износване и издържат дълго време.

Спирането на двигателя обаче намалява дебелината на масления филм. Коляновият вал се настанява върху лагерните повърхности, а не плава над тях. Дебелината на масления филм се свива приблизително до дебелината на повърхностната грапавост на коляновия вал.

Това се нарича гранично смазване.

Стартирането на двигателя позволява микроскопичните върхове на металните повърхности да контактуват и да се износват, докато масленият филм не се възстанови отново и коляновият вал отново да плава над лагерите.

Тук добавките в маслото играят огромна роля в защитата.

Износването има комбиниран ефект

Преценено е, че при всяко стартиране на двигателя може да възникне само минимално износване. Не е голям проблем при правилно поддържан традиционен двигател, използващ добро масло.

Но какво ще стане, ако увеличите значително циклите на старт-стоп на двигателя?

Помислете за друга статистика от MAHLE:

  • Старт-стоп циклите при тези двигатели може да се утрои по време на живота на им в сравнение с традиционните двигатели.

Това означава три пъти повече стартиране на двигателя, три пъти повече случаи на гранично смазване и три пъти повече излагане на повишено износване на лагерите.

Износването на лагерите може да излезе извън контрол.

Металните частици могат да се откъснат и да се пренесат в маслото. Носещата повърхност става по-груба, като се насърчава адхезионното износване, при което връхчетата на металните повърхности се захващат и се разкъсват сдвоените повърхности. В крайна сметка шийката на коляновият вал и лагерът могат да се заварят, разрушавайки лагера.

Всичко това налага проста директива, ако притежавате двигател за старт-стоп: използвайте първокласно синтетично масло, за да се предпазите от износване на лагерите.

Дебелината на масления филм се свива, когато двигателите стартират от пълно спиране, което поставя още по-голямо значение на маслените добавки за поддържане на защитата.

Тъй като двигателите със старт-стоп прекарват повече време при гранично смазване, жизненоважно е да използвате масло с превъзходна якост на филма и качество на добавките.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!